icon

Ochrana psa při srážce s cyklistou na chodníku

rokio
Dnes v 18:10

Dobrý večer!

Mezi mé povinnosti patří mimo jiné venčení psa. Chodím s ním na procházku většinou třikrát denně. Psa vedu po chodníku i po trávníku kolem panelových domů na předměstí. Je naučený konat svou potřebu na trávníku, přičemž hromádky uklízím do modrého plastového sáčku, které házím do odpadkových košů. Někdy do černých kontejnerů.

A teď k věci. U nás není nic neobvyklého, že cyklisté jedou na kole po chodníku. Stezky pro cyklisty u nás na sídlišti nemáme. Správně by měli jet po silnici. Píšu samozřejmě o zletilých cyklistech.

Pokud by se přece jen stalo, že by se náhle objevil cyklista a v jeho jízdní dráze by byl náš pes, co by se stalo, kdybych vstoupil mezi cyklistu a hafana, abych ochránil našeho čtyřnohého kamaráda, čímž by do mě cyklista narazil a tím pádem by spadl a utrpěl třeba vážná zranění? Jsem docela vysoký a statný/robustní, takže bych náraz te strany pumpičkáře měl ustát.

V případě, že bych zavolal záchranku, když bych měl mobilní telefon u sebe, nebo poprosil někoho z okolí, aby mobilem zavolal sanitku (pokud bych telefon u sebe neměl) a v rámci svého nejlepšího vědomí a svědomí bych cyklistovi poskytl první pomoc, i když mám v papírech napsáno, že toho nejsem schopen, a proto pobírám příspěvek na péči a ten cyklista by zemřel, nebo měl trvalé následky, byl bych pak trestně odpovědný? Mohl bych dostat i trest odnětí svobody?

Při poskytnutí první pomoci bych věděl, že danému člověku bych jí mohl ublížit a pro případ, že se tak stane, bych byl s tím srozuměn. Vychází to z mé nemohoucnosti.

Přeji jinak hodně zdraví a pěkný začátek podzimu!

jancazao
Dnes v 18:21

To jsou myšlenky 🤦🏽‍♀️
Pejsek bude na vodítku, tak ho snad stáhneš a nebudeš nikam skákat. A cyklista snad taky bude koukat před sebe a reagovat na psa s páníčkem.

1pomnenka
Dnes v 18:26
@jancazao

To jsou myšlenky 🤦🏽‍♀️
Pejsek bude na vodítku, tak ho snad stáhneš a nebudeš nikam skákat. A cyklista snad taky bude koukat před sebe a reagovat na psa s páníčkem.

@jancazao Mám stejný názor, jen dodám, že cyklista má brzdu. Po chodníku nemá co jezdit, byla by to vina cyklisty. Pes na vodítku je ve městě povinnost.

jancazao
Dnes v 18:31
@1pomnenka

@jancazao Mám stejný názor, jen dodám, že cyklista má brzdu. Po chodníku nemá co jezdit, byla by to vina cyklisty. Pes na vodítku je ve městě povinnost.

@1pomnenka já bydlím v menším městě v paneláku. Na kole jezdíme zadním vchodem, je tu chodník, ale nedávno upravený, aby se po něm mohlo jezdit i autem, třeba s větším nákupem nebo při stěhování. Všichni po něm jezdí na kole a považujeme za samozřejmé, být k sobě všichni ohleduplní.

martt
Dnes v 20:27
@jancazao

To jsou myšlenky 🤦🏽‍♀️

@jancazao Věř , že někteří cyklisti nekoukaj. Kolegyni před měsícem srazil cyklista na chodníku ze zadu, neměla šanci ho vidět. Odnesla si z toho šerednou zlomeninu ruky a naražená žebra . Takže já chápu proč se pán ptá.