Pomáhá vám rodina?
Ahoj, chci se zeptat. Pomáhá vám rodina finančně? Popřípadě s čím vám pomáhá?
Ano a to i přesto, že máme pěkné příjmy a pomoc nepotřebujeme. Občas prostě babičky chtějí dětem na něco přispět nebo něco pro naši rodinu koupí a nic za to nechtějí... Bereme to tak, že až budou v důchodu, zase se to přirozeně otočí k tomu, že budeme my víc "přispívat" jim
Ne, nikdy nàm nepomáhali…s financema bych si ani nic nikdy nevzala a hanbou bych se propadla…jsme dospělí pracujici lidi a nevim, proč by mě měl někdo měl v životě finančně jakkoliv pomáhat..že chce koupit babička vnoučkovi autíčko pro radost neberu jako pomoc..jestli mě něco někdy v životě mrzelo, že nikdo neměl zájem syna pohlidat,vzájemně si myslim, že to byla škoda jak pro ně, tak pro syna…na druhou stranu nám to s manželem extrémně celoživotně posílilo vzájemnej vztah, že jsme si museli první, poslední vždy zařidit a obstarat sami..
Ne, nikdy nàm nepomáhali…s financema bych si ani nic nikdy nevzala a hanbou bych se propadla…jsme dospělí pracujici lidi a nevim, proč by mě měl někdo měl v životě finančně jakkoliv pomáhat..že chce koupit babička vnoučkovi autíčko pro radost neberu jako pomoc..jestli mě něco někdy v životě mrzelo, že nikdo neměl zájem syna pohlidat,vzájemně si myslim, že to byla škoda jak pro ně, tak pro syna…na druhou stranu nám to s manželem extrémně celoživotně posílilo vzájemnej vztah, že jsme si museli první, poslední vždy zařidit a obstarat sami..
Mám to stejně jako @gigi2 - hanbou bych se propadla. Jiné jsou samozřejmě situace, kdy v rodině dojde např. k vážnému úrazu s trvalými následky, úmrtí nebo je nějaký člen rodiny trvale postižený, vyžadující hodně nadstandardní péči. Ale jinak nikdy. Rodiče nás vychovali, zaplatili nám vzdělání, vybavili nás (ne materiálně) do života. Teď nás spíš těší, když můžeme dopřát my jim. Jinak nám rodiče pomáhají celou dobu. Ale je to vlastně pomoc, když sami mají zájem o vnoučata, milují je, chtějí s nimi trávit čas? Je to tak nějak vzájemné - oni říkají, že díky smečce vnoučat prožívají hezčí stáří, než si kdy dokázali představit. A my jsme rádi, že jsme nikdy neměli problém, kam děti v případě potřeby "upíchnout". To je mnohem cennější, než kdyby nám dávali miliony, ale opravdový zájem neměli.
Ne, finančně nepomáhá a nikdy bych nic nevzala. Jsme normálně pracující, dělající si finanční rezervy, s pojištěním, tak proč by nás měl někdo, třeba pár let před důchodem, ještě dotovat? Naopak jsem byla připravená finančně pomoci, až by byli v důchodu a něco nečekaného se přihodilo, ale všichni prarodiče mají také velké finanční rezervy+pojištění, takže nejspíš nebude třeba.
Moje máma občas hlídá, ale spíš to beru tak, že je to čas strávený s vnoučaty, neberu to jako něco samozřejmého, na co se spoléhat. Občas něco uvaří nebo upeče pro více lidí a přinese to. Chodí ale ještě do práce, takže tolik času nemá, spíš víkendy.
Nikdy bych se příbuznými finančně vydržovat nenechala. Jsem dospělá, pracující a zodpovědná sama za sebe a své děti.
Nikdy bych se příbuznými finančně vydržovat nenechala. Jsem dospělá, pracující a zodpovědná sama za sebe a své děti.
@anonym_da07d0 no já to spíš myslela tak, že když jako je pracující jen jeden z rodiny (maminka na rodicaku)
@luna03 nevíme, jak přesně myslíš pomáhat.
Bežně si pomůžeme, co je třeba. Když potřebuju něco odvézt a do našeho auta to nenarvu, jede třeba táta svým. Ale to beru jako běžné v rodině se standardními vztahy…
Finančně si nepomáháme, není třeba a vůbec by mě to nenapadlo. Chodíme do práce, máme se dobře. Ale počítám s tím, že kdyby rodiče v důchodu potřebovali, pomůžeme. I když jsou oba finančně gramotní a mají rezervu, i co prodat 😂
Ja urcite nebudu tak radikalni a nebudu se hanbou propadat.
Takze ano.
Kdyz jsem si kupovala kreslo do ordinace, nasi mi bezurocne pujcili a ja jim vracela podle moznosti. Vratila jsem to velmi rychle. Teta mi prodala byt za prijemnejsi cenu nez byla trzni. Kdyz nasi kupovali nove auto, to stare nechali segre. Podobnych situaci par bylo. Nebylo to tak, ze by nam porad cpali prachy a my se flakaly, ale start do dospeleho zivota nam o neco ulehcili. Taky nas obe zivili na studiich.
Ja zase ocekavam, ze az jim dojdou penize, prispejeme my. At uz jednem rodicum nebo druhym. Posleme je na dovolenou, zaplatime opravu na byte/dome. Proste ty vetsi vydaje. Cokoli. V rodine panuji dobre vztahy a nikdo nepocita, co komu dal nebo dostal.
@luna03 nevíme, jak přesně myslíš pomáhat.
Bežně si pomůžeme, co je třeba. Když potřebuju něco odvézt a do našeho auta to nenarvu, jede třeba táta svým. Ale to beru jako běžné v rodině se standardními vztahy…
Finančně si nepomáháme, není třeba a vůbec by mě to nenapadlo. Chodíme do práce, máme se dobře. Ale počítám s tím, že kdyby rodiče v důchodu potřebovali, pomůžeme. I když jsou oba finančně gramotní a mají rezervu, i co prodat 😂
@sparkles9 třeba s nákupem, koupit nákup, půjčit nějakou rezervu do výplaty. Když je matka na rodicaku a pracuje jen chlap.
@anonym_da07d0 no já to spíš myslela tak, že když jako je pracující jen jeden z rodiny (maminka na rodicaku)
@luna03 ne, ani v té situaci jsem se nenechala vydržovat rodinou. Měla jsem pracujícího chlapa a sama jsem při rodičáku pracovala, však tě nikdo nenutí sedět doma jen za RP.
V naší rodině si finančně pomáháme navzájem. Platím měsíčně určitý finanční příspěvek a za to mám základní věci zdarma. Dále platím v průměru jednou týdně obědy pro rodinu a také občas zaplatím celý nákup v samoobsluze.
@sparkles9 třeba s nákupem, koupit nákup, půjčit nějakou rezervu do výplaty. Když je matka na rodicaku a pracuje jen chlap.
@luna03 já jako dospělý člověk bych to nechtěla a ani necekala od rodičů a to máme vzájemně nadstandardní vztahy a příjmy. Ale neřekla bych si, ale vím, ze kdyby to bylo vážnější, naši by se neptali a třeba nakoupili. Ale vždy jsem žila tak, abych mela rezervu a potom i abychom to s mužem zvládli i v případě výpadku jednoho příjmu. A tak jsem byla i vychována.
Takže konkrétně u nás by pomoc klidně přišla, ale nečekala bych ji automaticky a neřekla bych si o ní. Na druhou stranu vůči starším rodičům to vnímám jinak.
Ja urcite nebudu tak radikalni a nebudu se hanbou propadat.
Takze ano.
Kdyz jsem si kupovala kreslo do ordinace, nasi mi bezurocne pujcili a ja jim vracela podle moznosti. Vratila jsem to velmi rychle. Teta mi prodala byt za prijemnejsi cenu nez byla trzni. Kdyz nasi kupovali nove auto, to stare nechali segre. Podobnych situaci par bylo. Nebylo to tak, ze by nam porad cpali prachy a my se flakaly, ale start do dospeleho zivota nam o neco ulehcili. Taky nas obe zivili na studiich.
Ja zase ocekavam, ze az jim dojdou penize, prispejeme my. At uz jednem rodicum nebo druhym. Posleme je na dovolenou, zaplatime opravu na byte/dome. Proste ty vetsi vydaje. Cokoli. V rodine panuji dobre vztahy a nikdo nepocita, co komu dal nebo dostal.
@jasekd přijde mi, že ty píšeš úplně o jiných situacích než autorka diskuze. O čem jsi psala ty, to je naopak velmi hezké, když to tak v rámci rodiny funguje. Oproti tomu peníze na úplně běžné provozní rodinné výdaje jsou jiný případ. Jo, může opravdu nastat blbá souhra okolností - nemoc, ztráta zaměstnání, ztráta bydleni, finanční krize... Ale samotná doba, kdy je žena na rodičáku, mi jako relevantní důvod nepřijde.
@jasekd přijde mi, že ty píšeš úplně o jiných situacích než autorka diskuze. O čem jsi psala ty, to je naopak velmi hezké, když to tak v rámci rodiny funguje. Oproti tomu peníze na úplně běžné provozní rodinné výdaje jsou jiný případ. Jo, může opravdu nastat blbá souhra okolností - nemoc, ztráta zaměstnání, ztráta bydleni, finanční krize... Ale samotná doba, kdy je žena na rodičáku, mi jako relevantní důvod nepřijde.
@jajulin puvodni otazka znela, jestli rodina pomaha. Tedy jsem napsala, ze ano, a ze se za to nestydim. Nikomu jsem nerikala, nabidka vzdy prisla sama a jsem za to vdecna. To doplneni jsem cetla az potom.
Ne, nijak nám finančně nepomáhají. Finance dostáváme občas jako dárek ke svátku, narozeninám, ale jde spíš o menší obnosy. Ani na rodičáku nám nedávali peníze navíc, nepůjčovali do výplaty apod. Utráceli jsme vždy jen tolik, kolik jsme měli.
Finančně ne, jinak ano, hlavně s hlídáním a poslední rok a něco už obě babičky 👍
@luna03 Tak matka na RD a chlap v práci není žádná zvláštní situace, při které by měl někdo jiný finančně vypomáhat. S poklesem příjmů ti dva snad počítají.
Ale uznávám, že když jsem zůstala sama bez práce, po RD a se dvěma dětmi, a brala jsem z rezerv, mamka mi občas něco koupila pro děti nebo přinesla jídlo, pozvala na oběd.
Mne to "hanbou bych se propadla" prijde jako prilis kategoricke a vlastne i "neuctive", kdyz se druhy podilet chce.
Ono jde asi o to, co vnimame jako "pomahat", ale ve vysledku "pomuze" (financne) stejne, kdyz babicka koupi detem aktovku (protoze sama chce) jako kdyz je treba pohlida a po nas jako rodicich nic nechce, nebo je vezme s sebou na dovolnou (a tu zaplati).
Svagrova jednu dobu vse od tchyne odmitala prave s tim, ze je dospela, sama si vydelava a je ji to blbe. Co jsem tak s tchyni mluvila, tak ji to odmitani opravdu stvalo. Rikala "kdybych nechtela, tak nenabizim"
Beru, ze pokud autorka ceka, ze ji bude rodina financne podporovat jen proto, ze je na materske, je to zvlastni. Ale odmitat jakekoliv prispevky/dary rodiny se slovy "hanbou bych se propadla" neni taky uplne primerene.
Mne to "hanbou bych se propadla" prijde jako prilis kategoricke a vlastne i "neuctive", kdyz se druhy podilet chce.
Ono jde asi o to, co vnimame jako "pomahat", ale ve vysledku "pomuze" (financne) stejne, kdyz babicka koupi detem aktovku (protoze sama chce) jako kdyz je treba pohlida a po nas jako rodicich nic nechce, nebo je vezme s sebou na dovolnou (a tu zaplati).
Svagrova jednu dobu vse od tchyne odmitala prave s tim, ze je dospela, sama si vydelava a je ji to blbe. Co jsem tak s tchyni mluvila, tak ji to odmitani opravdu stvalo. Rikala "kdybych nechtela, tak nenabizim"
Beru, ze pokud autorka ceka, ze ji bude rodina financne podporovat jen proto, ze je na materske, je to zvlastni. Ale odmitat jakekoliv prispevky/dary rodiny se slovy "hanbou bych se propadla" neni taky uplne primerene.
Kdyz jsem byla na matersky, byl to financne pruser, meli jsme velkou hypo a nebylo to ruzovy, ke konci dokonce hodne drsny, ptz maly sel do skolky a ja uz byla bez prace a bez rodicaku. Ale rodice o tom nevedeli, nerekli jsme jim to. Moji rodice bydleli daleko, takze nejaky nakup a pod, to fakt ne. Pritom nam penize sem tam dali, ale to uz jsem pracovala a nebylo to potreba. Mama doted sem tam posle penize, odmita mit prachy na ucte, takze vzdy, kdyz ma neco navic, posle vsem detem stejne. V tomhle mam zvlastni rodice (ted uz jen mamu teda), protoze ta ma tabulku, kde si pise, co komu dala, aby nam vsem (sourozencum) dala stejne, dokonce i vanocni darky resi podle ceny a strasne ji stresuje, ze treba bracha dostal drazsi darek, nez ja a pod 😀 Ale kdyby mi meli posilat kazdy mesic penize, kdyz jsem byla na rodicaku, tak to fakt ne, to by se mi nelibilo.
@patypresdevaty souhlasim.. Nerikam pravidelna podpora, to je blby, ale jak pises sem tam pleny, skolni taska, nejake oblecko, kdyz je dite male. Nedavno jsem mame rikala, ze jsem nasla teplaky pro syna, nadsena, ze jsem neco sehnala i pres pekelnou cenu a ona mi poslala 100 eur, ze mi prispeje. 😀 Pritom nemusi, ty penize jsou na ucte, ktery v podstate nepouzivam, nepotrebuji to. Ale kdybych ji to poslala zpet, opravdu by se ji to dotklo. Tchyne zase koupila synovi k narozeninam autoskolu. Nenechala jsi to vymluvit, pry vnoucata musi jezdit a ona se o to postara (koupila i neteri par let zpet). Na druhou stranu, my dojedeme, pomuzeme. Ja treba kdysi jezdila rodicum uklizet - 300 km tam v patek vecer, v sobotu uklid, sobota vecer,nebo nedele rano domu. Proste je to o vztahu mezi rodicem a ditetem.
@patypresdevaty ty ale podle mě nepíšeš o tom samém. Jedna věc, když babička/děda/ teta chce koupit aktovku nebo lego za vysvědčení. To je dárek pro dítě a ač na to mám, tak v tom babičce nebudu bránit. Ale jiná situace je finanční pomoc s běžným nákupem atd. To zas sorry not sorry, pokud nestačí mužova výplata a rodičák, tak je řešení, že jde pracovat i matka (vyjma samozřejmě prekérních situací, jako je nemocné dítě), ne že se natáhne ruka k rodičům. Tady by mě hanba doopravdy fackovala, nedělala jsem sí dítě proto, aby mi ho živili prarodiče.
@patypresdevaty to je nevýhoda psaného projevu, že to dává prostor pro jiné vyznění. Tu hanbu jsem myslela tak, když potřebuji peníze navíc, aby naše rodina mohla normálně fungovat. Nepočítám tam různé přechodné krize, výjimečné situace, vzájemnou výhodnou pomoc, protože chci, ne protože musím. Naši rodiče taky našim dětem taky dávají peníze - k narozeninám, svátku, na přilepšenou na tábor, na výlet.... jsou to stovkové záležitosti, u narozenin náhrada za dárek. Když chce babička koupit ze své vůle aktovku nebo cokoli jiného, proč ne? Já reagovala čistě na tu situaci, kdy tazatelka očekává pomoc od rodiny s úplně základními výdaji. Ano, je na rodičáku, nemusí to být finanční hitparáda. Ale na to mrňavé dítě jsou výdaje nula nula nic oproti tomu, co přijde potom.
@patypresdevaty ty ale podle mě nepíšeš o tom samém. Jedna věc, když babička/děda/ teta chce koupit aktovku nebo lego za vysvědčení. To je dárek pro dítě a ač na to mám, tak v tom babičce nebudu bránit. Ale jiná situace je finanční pomoc s běžným nákupem atd. To zas sorry not sorry, pokud nestačí mužova výplata a rodičák, tak je řešení, že jde pracovat i matka (vyjma samozřejmě prekérních situací, jako je nemocné dítě), ne že se natáhne ruka k rodičům. Tady by mě hanba doopravdy fackovala, nedělala jsem sí dítě proto, aby mi ho živili prarodiče.
@drep jo, však to píšu, že to je rozdíl... Já jen, že "finanční pomoc" může být leccos. Když to vezmu kolem a kolem, tak to, že mi tchyně letos většinu prázdnin hlídala děti, mi v rodinném rozpočtu ulevilo v řádu mnoha tisíc. Ano, kdyby mi místo hlídání dětí nabídla 15tis na ruku, tak by si to od ní nevzala (nejen proto, že to nepotřebujeme), ale ve výsledku to finanční pomoc vlastně je (mimo jiného).
@luna03 jsem potreti na rodicaku a nikdy mi mamka nedelala ani nakupi ani nepujcila penize. Nekdy kupuje obleceni pro holky nebo je vezme na vylet. Je to ale plne jeji rozhodnuti a ja ji samozrejme branit nebudu. Na druhou stranu brachovi pujcuje penize, brala si na nej i pujicku protoze on by ji nedostal. Pro mne je tohle absolutne pres caru.

Nepomáhá s ničím, ani s hlídáním. S finanční pomocí jsem nikdy nepočítala.