TROMBÓZA
Zdravím,
Mam po úraze nohy. Zlomenina v kotníku - sádra.
Píchala jsem si clexane.
No po sundání sádry noha samá modřina. Doktorka mi dala ortézu a řekla že už nemusím píchat clexane a pomalu mam rozchodit.
Bohužel po 3 dnech jsem jela do nemocnice zpět- potvrzena trombóza v podkolenní - 1,5cm.
Noha teda zatím zabalena v obinadle než bude punčocha.. píchání znovu 2x denně clexane.
Noha nějak nebolí. Jen jsem ještě nestihla rozchodit ten kotník a mam ho úplně zatvrdlý. Takze nechodim. Mam berle.
No moje otazka je. Prošel jsi někdo něčím podobným?
Jak dlouho se cca trombóza léčí? Můžu při trombóze zatěžovat nohu - abych rozchodila trochu kotník.
Předtím jsem nemohla natáhnout nohu ted po 4 dnech uz ji natáhnu.
Vim, mam se zeptat doktora. :D ale tam jdu az za tyden pro Xarelto. A mam trosku strach.. nevim jestli ležet s nohou nahoře.. nebo zkusit rozchodit kotník.
Noha teda úplně KO. Svaly vypnuté..
Diky za odpoved.. treba aspon budu klidnější.. kdyz si přečtu jak tim procházeli ostatní a zvládli to. 💪🏻
Děkuji a pá
Trombózu teď aktuálně řeším. Na konci ledna zlomenina kotníku a lýtkové kosti, v půlce března mi sundali sádru a přesně tak, jak Ty. I když jsem si po celou dobu píchala injekce, byla tam 🙂. Já jsem teda neměla žádné viditelné příznaky, jen hroznou bolest. Tromb mám v podkolenní jamce a dlouhý úzký v třísle. Napřed jsem si píchala Fraxiparine forte, pak přešla na tablety Eliquis 2-0-2, teď 1-0-1. Ještě beru na žíly Diozen. Na chvilku jsem se musela vrátit k injekcím, když mi vytahovali jeden šroub (dalších 16 a destičky zůstávají 🙂). V půlce června jdu na ultrazvuk a doufám, že už tam ta potvůrka nebude. Nosím pořád kompresní punčochy na obou nohách až po tříslo. A jak píše @drep, hodně se hýbu. Je v tom i selský rozum, krev musí proudit, aby se tromb rozpustil. Takže cvičím, i cviky na žíly a snažím se hodně chodit, pár kilometrů denně s berlemi dám. Předpokládám, že když máš sundanou sádru, že už můžeš došlapovat, upozorňovali mě, že držení nohy ve vzduchu jí nedělá vůbec dobře. A jak už bylo řečeno, nejhorší je sezení (já ho nedávám i kvůli trombu v třísle).

V loni jsem měla celkem podobný scénář, brala jsem tři nebo čtyři měsíce Eliquis, v počátku vyšší dávku a pak ji snížili. Bylo to v letě, punčochu jsem nosila sporadicky, i lékař mi říkal, že pokud se budu různě povalovat doma, ať se na ponožku vykašlu, tak jsem si ji brala jen když mě čeklali obchůzky.
Mě říkali, že pohyb ano, nejhorší je sezení, kdy se ohybá noha v koleni a dlouhé stání.