Závěť ohledně nezletilých dětí
Zdravím. Poslední dobou se všechno se*e. U kamarádek, v rodině. Čím dál častěji mě napadá, že nikdo opravdu neví, jak dlouho tady bude. Mám 3 děti s exmaželem a jedno se současným partnerem. Je nějak možné někde sepsat (notář, právník, OSPOD?...), aby v případě mé smrti zůstaly všechny děti v kontaktu? Aby třeba ex měl povinnost dávat děti k současnému partnerovi aspoň nějaké dny? Prostě aby děti jako sourozenci neztratily kontakt. Říkám si, že je to v zájmu dětí přece. Starším dětem je 14, 11, 8. Vim, že malou miluji a samy by o ni nechtěly přijít. Určitě by si i samy řekly, že chtějí zůstat v kontaktu s mým partnerem a malou. Prostě už tak by byl pro děti šok, kdyby se něco stalo se mnou, natož ještě přijít o ségru, nevlastního tátu, celou jeho rodinu... Je nějaká možnost, nebo prostě do osmnácti smůla?
Notář ti to klidně do závěti dá, ale nemůže ti zaručit plnění. Je to zkrátka jen tvé přání. Dle mne je to stejné, jako když si někdo dá do závěti, že chce být pohřbený na nějakém konkrétním místě. Notář to do závěti napíše, ale rovnou ti řekne, že nebude řešit, zda to dědicové splní. Dle mne je to na dětech a ty to neovlivníš.
@anonym_bab375 no jak jsem psala, děti by to tak samy chtěly, to vím na milion procent, jediný problém by mohl představovat jejich otec... Vlastně ten by mohl být problém celkové i u mé rodiny (moji rodiče atd).
Bohužel je to tak a nejde právně zařídit, aby měl ex povinnost děti po tvé smrti dávat k partnerovi, udržovat kontakt. Můžeš tedy sepsat své přání u notáře, aby bylo jasné, jak moc je pro děti důležité zůstat spolu. Nejvíc ale bohužel záleží na rozumné domluvě mezi dospělými. 🍀

Notář ti to klidně do závěti dá, ale nemůže ti zaručit plnění. Je to zkrátka jen tvé přání. Dle mne je to stejné, jako když si někdo dá do závěti, že chce být pohřbený na nějakém konkrétním místě. Notář to do závěti napíše, ale rovnou ti řekne, že nebude řešit, zda to dědicové splní. Dle mne je to na dětech a ty to neovlivníš.