Očkování proti meningokoku u miminka. Očkovat nebo ne?
Ahoj holky ,
Potrebujem od vás radu , názor, skúsenosti🙏 Mám syna ma 3 mesiace a skoro 3 týždne. Na pediatrii mi doktorka povedala , že si mám rozmyslieť očkovanie na Meningokoky.
Čo si o tom myslíte? Očkovať alebo nie? Prípadne očkovanie by prebiehlo budúci týždeň stredu .
Ďakujem za vaše rady 🙂
Jasně, že ano. Riziko nákazy je sice relativně malé, ale smrtnost a invalidita po nákaze děsivě vysoká. Akorát souhlasím, po bexseru fakt bývají horečky a je dobrý s tím počítat a nic si neplánovat
@jarka993 urcite ano 🙂
Syn chytil meningokoka B v 6 letech, nejspíše ho chytil z větší nemocnice, ve které jsme byli na ortopedii.
Mel antibiotika na 14 dni a říkala mi pani z hygieny ze tim, ze je očkovaný, je tam menší riziko vzniku meningitidy která už je samozrejme vážná, mela jsem hlídat petechie, zvraceni apod.. nic se nezhorsilo a vše bylo v pořádku prave mozna diky ockovani.
Tehdy skoro 18 měsíční dcera to nechytila ( mela čerstvě píchlou posilující dávku bexsera ) takze ja jsem fakt vděčna za to ockovani 🙂
A nechávala jsem detech píchat i C - Nimenrix
Nedávno v necelých 4 měsících malý taky byl očkovaný na menB. Měl v noci na pár hodin zvýšenou teplotu max 38. Jinak byl úplně v pohodě.
Tohle je jedna z mála nepovinných, kterými jsem nechala děti naočkovat. Oba mají teda reakce na očko minimální.

Tak ve chvili, kdy vam to tak doporucila pediatra a zapada vam to do ockovaciho kalendare tak super 🙂. Hlavne je fajn, ze uz ockuji i takhle male, u mych deti to myslim slo az nejak od pul roku.
Ktere mate ted v planu, Men B nebo A,C,W,Y? Jen chci rict ze moje zkusenost (a pry celkem bezna) je ze ockovani Nimenrix (ACWY) je uplne v pohode, na Bexsero (B) mely obe moje deti pokazde reakci s horeckou (dokonce se u tohoto ockovani doporucoval panadol tesne pred ockovanim a pak 3x po), tak jen zjistit jestli uz miminko muze antipyretika a aby bylo uplne v poradku a vy jste nic neplanovali, protoze dalsi dva dny bude miminko bolave, nevrle a muze mit teplotu.
Jinak otazka zda vubec tohle ockovat tak za me jednoznacne ano, meningitida je jedna z nejstrasnejsich chorob.