Po porodu nesnáším tchýni
Než jsem otěhotněla a vlastně i v době tehu jsem svoji tchýní mela hodne rada,ale po porodu nastal zlom.....na návštěvu se hlásila zásadně ten den a chodila jen po 17 hod,což mi hodně vadilo....(cely den jste v zápřahu,jen kojite,uklidnujete řvoucí dítě kvůli prdikum....) a večer už jsem prostě chtěla mít klid. Krom toho začala byt tchyně na malyho presladla,afektovana a sísla na něj,z čeho fakt penim. Několikrát ji to bylo řečeno at to nedělá,ale bez úspěchu. Malýmu je už 14 měsíců,ale já si díky tomu všemu vytvořila vůči ni blok a nesnasim ji. Kdykoliv se ozve,ze se staví,nesouhlasim, nechci ji vůbec u malyho vidět. Pak ustoupim,dovolim její návštěvu,ale já odchazim. Proc to tak mám? Proč nemusím nikoho ze strany partnera,i když jsem je předtím mela rada?
Třeba půjčení malyho? Neexistuje. Radši budu padat na hubu,ale malyho jim nepujcim. Proč se to sakra tak změnilo?!
Odpovědět hlavně pí. hlasimse@ špatně jste mě pochopila tchýně o naše děti zájem neměla zajímala se o děti od dcer.Ja nastávající babička budu cca za 14dni vnoucatko od syna a začátkem srpna čeká miminko dcera, ale nebudu ta tchýně co bude chodit jak některé psaly v17 hod.na návštěvu zaprvé také chodím do práce,ale ráda s vnoučaty pojedu na procházku s tím,že se jak dcery i snachy zeptám jestli se jim to hodí a mají čas,moc se na vnoucatka těším nejsem zaspkla jak píšete,ale jedna věc je na 100% jistá pokud snacha nebude chtít své dítě s tchýni jakýmkoliv způsobem ,aby bylo v kontaktu tak to může být sebelepší tchýně a nic nenadělá.Mam kamarádky co mají jen syny a přesně tohle prožívají já se snachou vycházím výborně tak snad ta 14dni jak porodí mě nepřestane mít ráda samozřejmě i dcera,která bude mít miminko cca za 2mesice je mi blíž a taky se půjde zeptat mámy jak tchýně,kterou,ale i ona má super.Omlouvam se za dlouhý příspěvek, ale holky i VY jednou budete tchýně a ledacos se Vám líbit nebude,chápu některé příspěvky,že potřebujete svůj klid ne by to taky štvalo, ale tak to tchýni slušně řekněte pokud je to normální ženská tak to pochopí a vzpomene si na sebe,když oba měla mincí žádná z nás si nechce nechat si ničeho kecat a udělat podle sebe i já v 50to chci mít podle sebe,ale zkuste kompromis na obou stranách.Preji Vám všem a to není zapsklost hlavně šťastná Monča a od toho budou spokojene mámy a i ty babičky.😅
Omlouvám se za překlepy myslela jsem šťastná MIMCA
@zelenaesmolda aha, takze tchyni nemas, takze Tve pravdy jsou zalozene na teoreticke zakladu, nikoli praktickem. A co tchan, s tim travi kolik casu? A co cas otcem ditete, jak jsou spolu casto (psala jsi ex)? Tvoji rodice jsou Tvoji rodice, mas k nim duveru vzdy vetsi nez ke tchanum, to je prirozene. Ale kdyz musis chodit do prace a to hlidani potrebujes, to je zase jina pisnicka. Pokud jsem pochopila jeden z Tvych prispevku, tak s partnerem nezijes, jsi nejspis samozivotelka, mas jine podminky, tezsi. Nevim, jak stare mas dite, ale moje mamka musela ode me v 8m do prace a ja byla s babickou. Mamka byla rada, ze ma hlidani, nedalo se nic delat, taky byla sama. Ale muzu Ti se 100% jistotou rici, ze nam to narusilo vztah. Jako svou matku jsem spis brala svoji babicku. Mozna proto je pro me byt s ditetem tak dulezite a mozna to tak bude mit i Tvoje dcera.
@hlasimse naprosto souhlasim
@mirinda35 a rekla jsi ji, ze ji pri kojeni nechces? Ja osobne se treba vzdy zvedla a sla kojit jinam 😉 kdyz bych zacala kojit pri nekom, tak ten nekdo ma za to, ze mi jeho pritomnost nevadi. Jen malokdo by odesel, pokud by mu to jasne nebylo receno.
Je blbe, ze k Vam chodi jen po praci. Ale navstevy 1x za tyden nebo za 14 dni nejsou tak hrozne, problem je ta ponorka, kterou mas. Proste se domluvit s tchyni, ze predem da vedet, kdy prijde a v nesislani Te musi podporit partner. Ja si treba mohla rikat, co jsem chtela a bez vysledku, az rekl manzel, respektovalo se
@pipi_puncocha logicky je z toho spatnej,ale taky s tím nic nedělá,i když jsem ho o to několikrát žádala,aby jí jeste promluvil do duše on. Musíš me chápat,ze si chranim to nejcennější. Od porodu je partner neustále v práci. Od rána do rána,max den volna. Ja byla ta,která se synem prožívala jeho koliku,já k němu vstával třeba 10x za noc,kojila milionkrát za den i noc,utesovala ho při nemocech,bolistkach,byla jsem na nej uplne sama . . je pochopitelný, ze mám k synovi jiný ,,vztah,, než partner a proto si hodně rozmyslim komu ho pujcim. Je pro me těžký i odloučení na par hodin,když jdu třeba k lékaři.
@vnoucek2 drzim pesti, at mate se snachou hezky vzah i po porodu. Pokud muzu doporucit, na navstevy se hlas predem a zadne prepadovky, pokud mozno, nebud tam kazdy den nebo ob den, znacka ideal (a i to tem maminkam leze na nervy) je 1x tydne a sestinedeli bych vubec netlacila na pilu a byla jen na chvili. Mimi nevyzaduj, pockej at Ti ho fa sama pochovat. Kocarkovani nech na snase, az Ti nabidne sama, kdyz to po ni budes vyzadovat, budes ji dostavat do uzkych. To, ze je treba ted svolna k tomu, ze bude davat kocarkovat, neznamena, ze tomu tak bude i po porodu. Ja to tak treba mela, pred porodem jo, bez problemu, po porodu to bylo jine. Takze moje rada zni, sestinedeli je hrozne krehke obdobi, kdy tenky led se rad propada. A nevyzadane rady jsou casto jako nuz do zad, tak na to pamatuj jak u snachy, tak u dcery
S averzí mám taky svou zkušenost, po dvou letech už je to trochu lepší, ale pořád to není ono. Moje tchýně je vlastně prima ženská, na některé věci i skvělá, ale bohužel je to takový ten generál, co si dělá vše po svém a nerespektuje přání nikoho jiného. Bohužel taky nemá ani kapku taktu, takže vypustí z pusy cokoli ji napadne a nenapadne ji, že by mohla někoho ranit. Když jsme k nim jezdili jednou za 2-3 týdny na víkend, tak mi to vyhovovalo, snažila jsem se nevnímat její horší stránky a vážila si těch kladných. Jenže co se narodil starší syn, tak jí a tchánovi úplně hráblo, byli u nás ob den. Do porodnice mi přišli pár hodin po porodu a malého si hned vzali, cpali mu do ručiček svoje (neumyté) prsty a byli úplně hotoví, že jim je stisknul, manželovi ho vůbec nechtěli dát. Choval ho chvilku po porodu a pak až další den, protože mu ho prostě nedali. A tak to bylo se vším. Říkala jsem si, že je to první vnouče, tak to trochu přehánějí, ale nikdy jsem jim ho nebrala, nechala jsem je, ať si užívají. Jenže pak jsme koupili dům blíž k nim a dva roky rekonstruujem a manžel je rád za tchánovu pomoc, který nechodí do práce, takže k nám může jezdit a hlídat řemeslníky, abych se mohla věnovat dětem a manžel nemusel brát kvůli všemu dovolenou. Takže k nám jezdí klidně 3x týdně a víkendy k tomu, tchýně už je v důchodu a pracuje minimálně, takže jezdí často s ním. vypadá to tak, že chlapi jsou venku a ona mi sedí v obýváku celý den a cukruje na děti. Ráno vstanem, už u nás dole sedí (mají klíče, takže si chodí jak chtějí, nerespektují domluvenou hodinu, i když jsme jim to říkali 100x), zůstanou až na večeři a pak jedou domů. Nemají žádné své zájmy a jezdí k nám i když to není potřeba. A mně z toho hrabe. Někdy jsem už alergická na každé její slovo, gesto, pichlavou poznámku... Zároveň není možnost úniku, protože tchán nám fakt dost pomáhá, i když častěji než po něm žádáme, ale manžel je rád že tam je, já za tchýni ráda nejsem, ale beru to jako "něco za něco", takže se snažím to v sobě zpracovat, ale je to na palici...
Děkuji přijedu takto to mám na mysli taky nám svůj život já to mám o trošku těžší že jsem po rakovině prsu a ty vnoucatka budou moje dobíjení,ale jak píšeš nechám vše na dceři a snaše pokud ony samy budou chtít tak se ozvou teď dodělávají být tak pomáhám s její mámou uklízet a vždy se ptám kam to chceš uklidit co mám kde udělat nikdy bych si nedovolila přijít na návštěvu bez ohlášení a denně vůbec jenže snacha má sestru a ta tchýni cca 60km od toho kde bydlí a ta vyloženě deka tchýni na schovaly mají dvě holčičky 1,5 a 2 měsíce tu starší dává na hlídání jen své name ta je 30 km od bydliště a ke tchýni jedou ani ne 1x za měsíc tamto práce vidím ten rozdíl a to ta tchýně týdne posílá nějaké oblečení ,ale rozdíl je ten ,tě ta starší druhou babičku nezná a brečí.To mě kdyby snacha dělala tak vnouče nevnouce bych jim řekla ať si to strčí někam jak jsem psala může se snažit tchýně jak chce,ale pokud druhá strana nebude chtít tak nic nezmůže,ale jsou i fajn snachy a já ji určitě nám.Jinak dík za radu přesně jsem to tak myslela jen co bych chtěla aspoň se na to malé jet podívat do porodnice jen na chvilku jak u dcery tak snachy a pak jim dám pokoj😃
Mám to doma podobné. Jen to mám horší v tom, že žijeme s manželem, našimi kluky, tchýní, jejím partnerem a manżelovými prarodiči v jednom obrovským třígenetačním baráku. Tchýně má tendenci do všeho kecat. Vše mi kontrolovat. Být za každou cenu ta, která ví všechno nejlépe. Když se nám narodil první, tak to nebylo tak hrozné. Malý byl celkem klidné a spavé miminko, na koliky netrpěl. Ale taky jsem párkrát bouchla. Ale teď u druhého je to katastrofa. Malý nevydrží chvilku ležet v postýlce, každý den trpí na koliky. Kolikrát padám na hubu. Nejtěžší na tom je, že ten starší není tak starý, stále mě u všeho potřebuje. Tchýně přijede z práce a už jede... Místo toho aby si vzala staršího před barák na hřiště, tak do mě valí bomby. Jsou to dva měsíce od druhého porodu a my se většinu času hádáme.
Uvedu příklad. Maličký trpí každý den na ty koliky vždy cca od sedmi večer. Tchýně mě každý den kontroluje jestli nàhodou neřve hlady, maličký se svíjí v křečích, kope, propíná nožičky, doslova řve bolestí a ona mi řekne, že to není hlady, ale že jsem mu dala málo najíst. Je schopná mě obvinit, že se o něho špatně a nedostatečně starám. To je potom doslova na bednu.
@mirinda35 tak si to hlavně furt dokolečka opakuj a pak nebreč, že nemáš pro dítě vůbec žádný hlídaní a že ti ho babička nechce vyzvednout ze školky nebo pohlídat jedno odpoledne. A radši ho ani nedávej do školky nebo do školy, protože co když objeví jiné lidi a ty přestaneš být Bůh a středobod vesmíru.
@hlasimse a proč přesně je otec méně než matka? Já teda vnímám svůj vztah k dceři naprosto rovnocenně se vztahe mého muže k dceři a proto moji i jeho rodiče jsou naprosto rovnocenní prarodiče. Ano, pokud potřebuju, je pro mě snažší říct svým rodičům, ale když prarodiče chtějí vozit, nikdy nijak nebráním ani jedněm, ani druhým. A tak moje dítě bude mít širokou milující rodinu, babičky, co ji ze školky vyzvednou po o, když bude maminka pracovat, babičky, co s ní budou dělat blbosti, na které maminka není, babičky, co ji budou rozmazlovat a podobně. Ale holt asi nejsem bůh a středobod vesmíru (asi to dost souvisí s tím, že jsem porodila dceru, nikoliv mozek či celou osobnost).
Jo, kdyby šišlala jen tchyne u nas i tchan, pricemz jinak to je mačo prase... jsou na decka tak sladky, az mam pocit, ze je postrikat vodou, tak se rozpusti. Kdyby jim mala slapala na hlavu, tak se to muze... ani po skoro 5ti letech se nic nezmenilo, teda jo, ja uz je nikdy nemusim videt, z tatinka se stalo stejny mačo prase, jako je tchán, takže následoval rozchod a kdyz jsou decka s tatou, tak se na to jejich chovani aspon nemusim divat... premyslela jsem, kde to vzniklo, asi uz v porodnici, kdy ani u jednoho ditete nemeli tu slusnost cokoliv prinest, zeptat se, jak se mam, sotva pozdravili a rvali mi decko z ruky...
@vnoucek2 co se tyce porodnice, zeptej se snachy i dcery, jak to vidi. Ne ze prijdes, ale ze bys rada prisla, zda muzes. Ony si toho budou cenit, ze ses zeptala. Pak co se navstevy tyce, je dulezite, aby se vzal v uvahu porod, jaky byl prubeh atd. A pokud vyslovene Te nepozvou do porodky znovu, nech to jen na 1 navsteve. Mam za sebou 2 porody. Jeden 30h kontrakci, byl vazne narocny, nespala jsem 2 noci a tehdy bych fakt ocenila, kdyby mi dali klid a prisli az dalsi den, jenze ja porodila rano a odpoledne byly navstevy, u moji mamky jsem to chapala, byla jsem jeji dcera, mela o me strach. Ale i tak, ocenila bych ten den klid. Prisli najednou vsichni, proste se tak domluvili (mozna moje chyba, byla jsem malo asertivni, to jsem se ale brzy naucila) a ja jen chtela manzela. Chteli si ditko hned pochovat, ja moc se necitila, ale dala na pochovani a pak prislo to, co ovlivnilo dalsi prubeh, tchyne vzala moje dite formou ze zvedla pouze konce zavinovacky (klasicke bez zpevneni) a drzela jen a pouze konce zavinovacky, dite nejistila vubec a dala sve skoro dospele dceri, aniz by se me zeptala... coz o to, ze predavala dite nekomu jinemu bez zeptani, ale kdyz jsem videla, jak ta hlavicka planda, jak dite se dava ala pytel brambor, staci jen trochu nahnout a vypadne, dostala jsem malem infarkt (to, ze se to opakovalo pozdeji, i pres moje upozorneni, je jen detail, az manzel rekl, ze tohle ne, tak to platilo, moje slovo neplatilo a tak to bylo se vsim, max na me zareagovali ocima v sloup) a tehle nebezpecnych kiksu mela nespocet. V zivote by me nenapadlo, ze matka x deti tohle udela svemu vnouceti. Ale to uz jsem odbocila. Pak za 2 dny znova navseva vsichni a jeste si chteli usurpovat manzela, ze jdou do obchdou a chteji odvezt domu, no nakonec je odvezl muj tatka a manzel zustal s nama. Jak jsem se vratila z porodky, naklusali hned 2.den a sedeli u nas pres 3 hodiny, ja se pak svijela v bolestech, manzel me chtel odvest zpet do porodnice, nechtela jsem a nastesti po par hodinach to odeznelo. Prilis jsem se prepinala. No a jelikoz jsme v te dobe bydleli u nasich, mamka si delala silena prava na vnouce a porad ho chtela a ja nemela chvili svuj prostor. To se zlepsilo prestehovanim. Druhy porod uz byly predem jasna pravidla, v den porodu zadna navsteva a pak jenom jedna v porodnici a navsteva u nas doma jen, ze se se mnou predem domluvi zadne prepadovky a jen na chvili a jen prarodice (v sestinedeli jen prarodice, jinak bych tu mela totalni skupiny lidi a to jsem u cerstve narozeneho zimniho miminka v obdobi chripek nechtela). Byla jsem spokojena, vyrovnana a ne jako u prvniho s nervama v kyblu. Bylo to po mem. Sice ze strany tchanu si manzel vyslechl svoje, pak tchan mel blbe poznky behem navstevy (ale po tom, co jsem si prozila diky nemu v tehu mi to bylo sumak, ale tohle uz je zase jiny pribeh). Matka po porodu je hrozne zranitelna a v kombinaci s poporodnim blusem to je silena kombinace. Hormony pak delaji sve. Takze za me opatrne, pomalicku a netlacit na pilu. A mimochodem, muj manzel po porodu starsiho ditka byl total pes na moji mamku. Svoji by tehdy nerekl ani pip, moji sprdnul skoro za kazdy dotek (maly mel same bolacky na telicku), to mi taky vadilo, ze jeho matka skoro ublizi nasemu diteti kvuli blbe manipulaci a nerekne ani n a na moji mamku vyjede i kdyz nic neudelala. No... obhajuje to tim, ze to bylo prvni dite a ze mel uz ponorku z toho, jak jsme tam bydleli.
Jinak je od Tebe hezke, ze pomahas uz ted pred porodem, me bylo vytykano tchany, ze neprijdu v sestinedeli ani pomoct manzelovi vymalovat byt. Jen pro upresneni, to ze se budeme stehovat mi bylo oznameno 4.den v porodnici, aniz by se me na to nekdo zeptal a v dobe malovani bytu manzelem ja mela zanet prsa, kdy si na chire taky vyhrali (prvne punkce, ktera nestacila a pak si rizli, aby to vycistili), takze jsem byla super obolavela a byla rada, ze jsem rada, z atb.mi bylo navic hrozne spatne a pri prikladani mimica mi tekly bolesti slzy (kojeni nastesti diky hormonum nebolelo), ale ja nesla pomahat manzelovi vymalovat byt.... no... co dodat.
@drep ajaj, tady jsem se asi někoho dotkla 😀 Pro DÍTĚ je maminka středem všeho, myslí si, že jsou jedno a to samé. Aspoň na nějakou dobu. Tatínek je rovnocenný, ale miminko nenosil a nekojil, fungují tam jiné hormony, samozřejmě ideálně mít dobré prarodiče na obou stranách a mít velkou rodinu 😉
@priefi
ze nemam tchyni jeste neznamena,ze moje dite beze me neni ani chvili,klidne ho sverim na hlidani i kamaradce kdyz bude potreba,nemam s tim proste problem.
@hlasimse
ano,a tchyne je uplne neschopna :D
@zelenaesmolda no to ale zase je nekdo, kdo Ti sedi 😉 co otec a tchan, taky maji malou casto?
Priefi moc díky za radu to víš někdy těm.mladym úplně nerozumím,ale takto bych se nikdy nechovala klobouk dolů,že jsi to dala jak jsem psala a třeba to se úplně nepatří i já ve svých letech chci mít svůj soukr.prosor teď jen pro info snacha je alternativní kdyby neměla úzkou pánev rodila by doma nebude mít vaničku,dudlík,postýlku a kočárek prý je jen kvůli mě ona bude mít šátek to jsem ji včera řekla,že já v šátku jim to nikdy hlídat nebudu a dcera podle mě normal pemprsky vanička, kočár, dudlík a jsem ticho ať to má každý jak chce trošku je spíše boj dcera snacha a nebo naopak syn se snachou chodil 8let pak se s ním rozešla rok bydleli spolu po roce se nám vrátil domů no a ona se po půl roce k synovi vrátila a dcera nemůže zapomenout jak na tom brácha byl v té době chodil hodně k dceři jako k Segre ,ale vybral si ji a my to musíme akceptovat vloni se vzali a teď čekají prcka a do to další šok dcera měla 2 zamlklá těhotenství teď čeká v srpnu chlapečka tak bude dvojnásobná radost mě co jen trápí,že dcera nedokáže snachu skoro ani vystát mě to trošku trvalo také,ale pokud ji můj syn miluje a bude to máma jeho děti tak ji já budu milovat taky poraďte jak ty dvě dat dohromady?A to má dcera dnes narozeniny byla na kontrole je v 30tt a vše v pořádku jsem neskutečně šťastná😅
@priefi
otec malou casto nema protoze zije daleko.klidne bych ale malou sverila jeho sestre i kdyz se nemame rady,jsou to male pribuzni tak nevidim duvod proc ne.ze ji nemam rada je muj problem,ne problem dcery.
@zelenaesmolda jak neschopná? Jak jsi se k tomu z mého komentáře dobrala? Může to být Wonder Woman, pro dítě prostě není tak důležitá (pokud tedy matku nenahradí, jak tady někdo psal).
@vnoucek2 já bych to nelámala přes koleno, jestli se nemůžou vystát, tak to nenuťte. A že je alternativní? No tak je to její volba, pokud to dítě vyloženě neohrožuje, tak s tím nic neděláte a nejlíp uděláte, když si rady ohledně šátku, dudlíka atd necháte pro sebe, a tím myslím i pasivně agresivní a jízlivé poznámky ... Pak je šance, že budete vycházet dobře.
@vnoucek2 mno... uzila jsem si dost a to jsem nenapsala ani z daleka vsechno...
Tak tady u snachy se rozkuc s tim, ze jeji ditko uvidis v kocarku 😉 a nejspis se bude radit mezi nas, maminy, ktere potrebuji cas, aby ditko nekomu sverily a nebyly u toho. Ona to nebude myslet zle, ale treba se pletu a bude to naopak krkavci matka 😉 co Ti vlastne odpovedela na to, cos ji rekla?
Vis, to je stripek z pribehu, co jsi napsala. Kazdopadne Tva dcera se s tim musi smirit, je to zivot jejiho brachy a nic s tim nenadela a ani nema pravo byt nastvana. Neznam pricinu rozchodu tech dvou, takze si ani realne neumim predstavit, jak ten rozchod vypadal. Ale evidentne se meli radi, kdyz se k sobe vratil, vzali se a cekaji male.
U snachy plati to, co pise @hlasimse
@hlasimse
ja to myslela obecne na vsechny,kterym vadi dat tchyni dite i na chvili na prochazku.doufam,ze jednou budou mit stejne uzkostnou snachu 🙂
Co jsem snaše řekla o šátku?Že jim malé hlídat nebudu,že bych se bala,že třeba zakopnutí a mohla bych mu ublížit já opravdu nebudu nic lámat přes koleno a problém dcera -snacha ony se nikdy nepohadaly a ani nehadaly jak píšeš je to jen střípek z příběhu věřím,že až ty prcci budou na světě rodina se semkne a bude dobře.Holky moc děkuji za rady pomohly mi se na to podívat z Vaší strany a přeji Vám zdravá Monča a dobře tchýně 👍
@vnoucek2 pokud běžně nezakopaváš a nepadáš, tak bych se toho nebála. Zkus si dítě vzít do šátku, uvidíš, že je to úplně jiný pocit, než vézt dítě v kočárku. Třeba zjistíš, že dítě je tak spokojené a klidné. Sama jsi to jako matka nezažila, tak máš teď šanci si ten těsný kontakt vynahradit. 😉 Moje mamka říkala, jak nás neuspávala, jen strčila do postýlky, a jak teď láká mého syna, aby spal v posteli s ní 😁
@drep asi jsi to špatně pochopila. Matka je pro dítě to nejdůležitější, aspoň nějakou dobu po porodu. A kdo říkal,ze moje dítě nemá širokou a milující rodinu,babičky,dedy,tety,strejdy....jen nebude mít jednu chlastajici zamindrakovanou babičku. A to mi fakt nevadí,ba naopak

@mirinda35 ale tchyně je zase "krev" manžela... ten se v té situaci cítí jak?