Starý pes - výkaly v bytě a příchod miminka
Ahoj,
priznam sa, ze momentalne riesime doma velku dilemu a strasne rada by som sa o tom s niekym pobavila anonymne. Mame nadhernu fenku Cavaliera, ktora ma 14 rokov. Od malinka to bol moj milacik, s ktorym som prezila nadherne roky. Bola neskutocne empaticka, inteligentna, uzasna partacka. Vsetko sa ale zacalo menit s prichodom dcerky a samozrejme vekom, kedy sa postupne zacala menit na uplne ineho psa. Po narodeni dcerky stratila fenka poziciu velkej lasky v rodine, pretoze pozornost sa obratila viac na dceru. Utiahla sa do ustrania, kde si zila takym svojim vlastnym zivotom, co bolo sposobene aj uplnou stratou sluchu. S pribudajucimi rokmi ju prestali bavit vylety, uz sa iba motala po dome a na 5min vzdy vybehla na zahradu na potrebu. Vobec si nas nevsima, nevita nas....Bohuzial obrovska zmena nastala prestahovanim z domu do bytu. Su to uz 4 mesiace a ona si vobec nedokaze zvyknut. Akoby jej tym prestahovanim uplne ruplo v hlave. Odmieta vykonavat akukolvek potrebu vonku, po hodine vencenia pride domov a vycura sa v obyvaku. Je to hrozne. Byvame v prenajatom byte, mame radi cisto a zrazu celime neustalemu smradu a spine. Hrozne nas to ako rodinu depta, pretoze nikdy nevieme, v akom stave najdeme byt, ked sa vratime z obchodu, alebo z prace. S manzelom uz nedokazeme ovladat emocie, takze je za to vzdy potrestana (nejedna sa o ziadne uniky mocu - vsetko jej funguje ako ma - uz sme to riesili s veterinou). Je to proste jej psychicky stav, kedy ju nedokazeme presvedcit chodit na potrebu von. Zvlastne je, ze to iste sa deje, ked prideme na navstevu k rodicom (kam chodila pravidelne na prazdniny a nikdy nebol sebemensi problem). U rodicov beha cely den po zahrade, a ked ide vecer spat, rano sa zobudime do tatalneho bordelu - vsade vykaly. Je to velmi smutne, ale tym, ze sa uplne vyclenila z nasej spolocnosti, vsade robi bordel, vobec nas nerespektuje (je hlucha, takze sa otoci a ma nas "na haku"), tak sa postupne z milovaneho psa stava pravy opak. Nedokazeme k nej uz prejavit tolko lasky, ako volakedy. Viem, je to smutne, ale je to fakt. Stala sa obrovskou pritazou, ktora nam neprinasa ziadnu radost ani potesenie - iba starost a nervy.
Moja hlavna dilema ale suvisi v suvislosti s detmi. Mame dcerku, ktora vidi, ako je neustale pes trestany za vykaly v byte a mne sa nepaci, ked dcerka pozoruje tak caste negativne emocie. Vyraznejsi problem ale riesim sama so sebou - momentalne som tehotna a kazda fenkyna nehoda ma naozaj psychicky nici, je mi z toho do placu, ako je vsade smrad a bordel. Neviem si predstavit priviezt miminko z porodnice do bytu, kde nikdy neviem, co sa prihodi. Nechcem popri miminku utierat bordel po psovi. Proste na to fakt nemam zaludok. Psikov milujem, ale taky naruzivec nie som. Fenka je okrem hluchoty a ciastocnej straty zraku uplne zdrava. Ale stal sa z nej ustrachany, bojazlivy, nespolocensky tvor, ktory si zije vlastnym zivotom (spankom na pelisku) a spinenim po byte. Skusili sme aj plienky - ale to smrdi cely pes, nie je to nic, co by som chcela absolvovat dalsich X rokov.
Darovat psika nemozme - kto by si ju zobral, ze? Do utulku ju nedokazem dat - je prilis rozmaznana a neznasa byt dlhsie vonku. A utratit? Stale si hovorim - ako mozem utratit psa, s ktorym som tolko prezila len preto, ze na starobu je s nim oprus. Mam ale pozerat viac na psa alebo na nasu rodinu a ocakavane miminko? (s manzelom sa koli psovi stale hadame).
Riesili ste niekto podobnu dilemu? Ze by sa z milovaneho psa stala tarcha celej rodiny, koli ktorej ste sa doma nervovali, stresovali a hadali? Rodina si o nas myslim, ze sme blazni, ze si nechame takto spinit byt a stale navrhuje, aby sme ju dali utratit....Ako ste to riesili? Ako by ste to riesili?
Dakujem za kazdy pohlad.
@brufinka2 Můj slovník v mém příspěvku není nijak špatný. Věř, že by to mohlo být horší. Někoho příchod dítěte změní, někoho ne. Někdo posune na druhou kolej manžela/přítele, někdo domácího mazlíčka. Sama si uvědomuješ, že problémy tvého psa se objevili až po stěhování. Ale stejně psa bereš někam na návštěvu, což znamená další změnu prostředí. A jak je ti asi jasné, tak i kdyby jste psa dali do útulku nebo do dobrých rukou, kdo myslíš, že si takového psa vezme. Psa ,který už je starší a který špatně zvládá stres. To by pro psa znamenalo cestu na smrt v osamocení. Toho bych já schopná nebyla ani v nejhorším případě. S vědomím toho bych já žít nemohla. Jestli ty ano, tak nemám slov...
@kmotra87 jak vidíš, tak zakladatelka se ho nechce zbavit, kdybys pozorně četla, jen si přišla postěžovat, že život s psíkem je těžký.....ja jí chápu, od narození dítěte se vztah k psovi také zmenil...to co mi dřív přišlo roztomilé, že se peleší s náma v posteli, tak ted mi vadí, protože prostě nechci, aby peřiny smrděly, když je tam 14 dní staré miminko, nehledě na to, že to není ani technicky možné, aby mimi natřené sádlem leželo vedle rotwailera 🙂...pač by to moc dlouho netrvalo 🙂....
@svetlus_pepca Mluvíš mi z duše a brečím u tvých posledních vět. Měli jsme 9 let vlkodavku Adélku. Byla to nejlepší, co mě dosud potkalo. Ne, to nebyl jen pes, to byl opravdový přítel a kolikrát bych řekla (nejspíš vzhledem k velikosti) až člověk. Kolik stály 2 operace a x let braní léků na nemocné srdce, ani nechci počítat. Přesto - byl to člen rodiny a nezbavila bych se jí nikdy, to bych si na léčbu radši půjčila. Upřímně je mi vždy více líto zvířat než lidí, protože ta si nemůžou vybrat, kdo se o ně postará ani jak budou žít ☹ Doufám, že tahle fenečka už nebude nikdy bita a najde svůj klid.
@monini28 promin,ale lenost,ze se ji nechce po porodu,pri kojeni,pri probdelich nocich,pri celkove peci o miminko i o starsi nechce uklizet hovna po psovi? No to nemyslis vazne ? A co otazka hygieny? Pri kojeni nemuzepouzivat treba savo. Vzdyt tohle je strasny,co by na to rekla treba sacialka a co na to ta 3leta holcicka ktera rano klickuje mezi vykaly. Ja sama nevim co bych delala,tohle zakladatelce fakt nezavidi ,ale to hle odsuzovani... Trochu silna slova ,nemyslis? nem
@monini28 tak mladá zase nie som, aby mi rodicia kupovali psíka na. Psa som si zaobstarala sama, v dospelosti a vždy žil iba so mnou. Nikdy u rodičov. Svojich už ani nemam, ale u manzelovych bola zvyknutá jazdiť pravidelne a chovať sa cistotne. Až našim presťahovanim do bytu zmenila návyky všade, aj tam, kde to dobre poznala. A btw, dcérka má od narodenia alergiu na srsť, ale psíka sme si nechali.
@sunshine125 Savo není potřeba. Ten, kdo má psa, který je doma, ne někde mezi ostatními cizími psy, je čistotný, tam není nutné používat savo. Bobek seberu toaleťákem a setřu normálním přípravkem na podlahu. Ty jsi asi přecitlivělá nepejskařka, ne? Nemyslím to ve zlém, ale tak mi to přijde.
@brufinka2 toto dilema resil loni i tchan, meli pejska ve stejnem stavu, koukal do zdi, nejedl, byl absolutne apaticky, cural po byte a do toho mel spatne srdce i plice, rozhodli se pro injekci. Ja si toto neumim predstavit, jake to je, mit pred sebou takovou otazku, a ani si nechci pripustit, ze tu jednou nase fenecka nebude.
Kazdopadne ve tve predchozi reakci to cele vyzniva jinak, snad, kdybys to uvedla na zacatku, tak by tady nebylo tolik takovych reakci, vcetne me...
A ani nema smysl pejska v tomto stavu trestat..
Preji, abyste s feneckou meli uz jen hezke chvile
@brufinka2 Řeknu k tomu jen toto - moje maminka zestárla a chová se jinak, než dřív.....mám psa, kterému táhne na 17 -tý rok, ve stáří je jiný - plachý, protože neslyší, špatně vidí, bojí se skoro všeho, počurává se.....je to jiné, je s tím větší starost a vždy záleží na úhlu pohledu - zda se z toho "poseru" a budu hledat výmluvy, proč to nejde a nebo si uvědomím, že i já jednou zestárnu a budu se třeba počurávat, zapomínat ....a budu doufat, že nyní dávám svému malému synovi vzor, že problémy spojené se stářím jsou normální a já se tak k tomu postavím i za cenu určitého nepohodlí a nebo mu ukážu, že stáří je obtížné a zbavím se ho....pak doufej, že totéž neudělá tvoje dcera ve stáří s tebou....
@luciferkaklaris ja mam kocku,ale vzdy jsem k vytirani ja curani tak vykalu at treba po kocce nebo po psech u nasich pouzivala dezinfekci, prijde mi to normalni zvlast kdyz mam deti. To nic nemeni na obsahu meho sdeleni,.
@luciferkaklaris jo, ale když ti to tam pes dělá několikrát denně, tak ten byt prostě smrdí jako tajfun, to už prostě nikdy neudržíš v normalním stavu, kde by se dalo příjemně bydlet s dětmi...mě pokaždý, když příjdu domu porazí brutální smrad, dítě řve, že má hlad, ale já musím nejdřív vyvětrat, sundat potahy se sedačky, hodit to do pračky, vyčistit koberec atd, atd...mezi tím dítě nabírá čím dál víc a víc....je jasné, že každou normální mámu to prostě naštve
@sunshine125 ďakujem 😃
@sunshine125 ne, nemyslím, každý svéprávný dospělý člověk by měl vidět dál než na špičku nosu a pokud se svatbou uvažovali i o dítěti (což asi většina), měli dopředu přemýšlet o tom, co bude až bude pes starý a třeba i nemocný (a to budeme každý, když se toho dožijeme), než si ho vzali s sebou. Moji rodiče mají speciálně upravený byt tak, aby pes nelezl tam, kde nemá (kde bude vadit, že se tam počůrá nebo pokadí). Řešení se najde vždy, ale rozhodně to není zbavení se pejska. Kde není vůle...
A taky mám dceru, takže mi nemusíš vysvětlovat co jsou probdělé noci, kojení atd.
Zakladatelka zakládala diskuzi, aby si vyslechla názory ostatních, tak tady jsou. Ale pochopení se zde nedočká, my jsme jen navrhly řešení (dát k rodičům, věnovat více pozornosti, udělat mu nějaký koutek,...), pokud je nechce akceptovat nebo alespoň vyzkoušet, je to její věc. Pak ale člověk nemá chtít radu a psát sem...
@brufinka2 neni zac,vubec si to neumim predstavit. V necem takovym jsem zila ,z jineho duvodu a bez ditete. S detma to musi byt priserny.
Z toho, co jste tu napsala a jak se k pejskovi chováte, je mi smutno.. Měla byste udělat tu změnu hlavně u sebe. Fenečka se vám tím snažila a snaží dát najevo, že se cítí nechtěná a nemilovaná, což vy sama přiznáváte. Já jsem tu onehdá řešila problém s fenkou, že mi vrčí na dítě. Po dvou dnech bylo po problému, když jsem se jí začala víc věnovat a trávit s ní aspoň nějaký čas tak, jak dřív - vzít ji na hodinku ven - jen a jenom ji a hrát si s ní, házet balonky.. všechno, co má ráda. A je to znát. Psi jsou svému pánovi věrní, ale mělo by to být i opačně. Navíc je stará. Zkuste se do ní trochu vžít. Má to sama o sobě dost těžké a když se ještě k tomu necítí chtěná a milovaná, musí jí být dost hrozně a tím, jak se chová, vám to dává najevo. Nechce vám dělat naschvály, ale jak vám to má říct, když neumí mluvit. Prosím, zamyslete se a zkuste to s ní. Dcerku nechte manželovi, babičce.. někomu.. na hodinku denně a věnujte se pejskovi. Netrestejte ji a snažte se o pochopení. Jestli vám byla celý život věrnou parťačkou, zaslouží si to..
@merunkova presne.... takhle ji jednou dcera supne do ustavu, az mamince zacnou smrdet bobky...... ale.... mela,jsem to same, jen ji nebylo tolik.... a pak nebyla, presne v den mwho odjezdu z porodnice s druhym prckem.... byla jsem velmi, velmi velka vagina, ze jsem,jen na jedinou vterinu pomyslela, ze mi cokoliv,vadi..... ted toho vseho lituju... co bych dala,za ten smrad a xhlupy a bobky.... odjizdela jsem na vyvolani, dala ji pusu se slibem novyho clena rodiny a pak nic,,, uz jsem ji nikdy nevidela... umrela v naruci manzela, beze me, ja tam nebyla, ja, ta kterou ona tak chranila, chodila mi olizovat slzy.... byla jsem píp.... a ty jsi taky, ale to poznas az,casem.... mozna taky ale ne ( coz myslim spis )
@brufinka2 naštěstí ona jenom čurá, hovínka neřeším a máme dvur a zahradu, muže být venku, jenže to prostě manžel nedovolí, takže stejně na večer jí bereme domu a je tam celou noc, protože podle manžela by jí byla v noci zimička :_)...pak si manžel zmizí na celý den do práce a ja jak debil mam na starosti petiletou dceru, mimi a ještě divošku....sere mě to, to přiznávám...i když zrovna ted, když to píšu mě pipina leží u nohou a spokojeně vrní 🙂
@monini28 jen rikam,ze podle me co pises je celkem silny kafe. Zakladatelka si asi uvedomuje svou zodpovednost za psa. Jinak by neutracela za psychologa,vysetreni a konecne nepsala by se a dala by psa utratit rovnou. Z obsahu je jasne,ze pes neni nemocny. Opravdu mi neprijde vhodne psat o lenosti. A byt jeste treba v najmu se pro psa upravuje dost tezko.
@kacenka1111 Je to smutné.....člověk, když psa potřebuje, tak se mu věnuje a když už ho nepotřebuje a je mu na obtíž, tak ho kopne do zadku a diví se, že pes protestuje a nechápe....ono se jim to jednou vrátí, ale vždy je mi těchto zvířat líto, že se dostali k těm špatným lidem, kteří velmi rychle zapomněli, jak jim psi vyplnili dny radostí a láskou a chovají se k nim jak ke kusu starého nábytku, který ve stáří patří na skládku....
@sunshine125 v pohodě, já to beru, já jen zase říkám svůj názor, naši nemají byt předělaný jako pro vozíčkáře, mají prostě takovou jakože velkou "ohrádku" - špatně se to popisuje, takže zásah do bytu žádný, mají po celém tom ohraničeném prostoru nějaký speciální podložky absorbující pach a omyvatelný (nebo teda "čistitelný"), prostě zkusit nějakou variantu, aby se nemuseli uchylovat k tomu nejhoršímu
@merunkova to jo.... ja se uplne tak nechovala, jen manzel ano, neskutecne me srazel, uz jsem nezvladala ji s tim vsim branit... strasne me to mrzi, holka breci, ze ji Lilly chybi...
@monini28 vsak proto sem asi zakladatelka pise,aby se dozvedela to co jeste nevi,novou variantu... Ne aby cetla jak je lina pri dvou malych detech uklizet hovna po psech. V mem okoli je spoustu lidi,kteri by to v zajmu deti a sveho resili radikalne.
@kacenka1111 Netrap se, je to zas nějaká životní lekce a pokud se z ní poučíš, je to jen dobře a posílí tě to do budoucna, když se stejného vyvaruješ. 🙂
@sunshine125 Promiň, ale ta hovna zapřičinila právě zakladatelka svým přístupem k psovi, a proto sem píše, i když to takto nenazývá, ale nám je to jasné.... nic nového se tu nedozví, žádnou novou variantu....a radikální řez v zájmu dětí a zájmu svého je tedy fakt něco, je mi už dopředu líto rodičů, kteří dávají svým dětem takový vzor, čeho se ve stáří asi dočkají....

Všechno jde, když se chce. A že se ti nechce uklízet při mimču, resp. pak při 2 dětech, promiň, ale to je jen tvoje lenost. Proč jste psa nenechali rovnou rodičům, když jste se s manželem brali, resp. sestěhovali? Přece vám muselo být jasné, že jednou dítě přijde... A pokud to byl tvůj pes (a tím pádem i u rodičů), nebylo by to pro ni tak bolestné, znala by je. Nicméně nechápu, jak se na vás rodina (tím předpokládám myslíš tedy i své rodiče) může koukat jako na blázna - proč ti teda kupovali tenkrát psa, když pro něj ani teď nemají pochopení? Přijde mi, že je to snad nějaký trend - mamíí, všichni ostatní mají psa, já ho chci taky - tak dětem teda koupíme psa, ať je od nich pokoj...
Taky sem měla jako náctiletá psa, vstávala jsem několikrát v noci, abych jí venčila jako štěně, milovala jsem jí nade všechno. Když jsem se stěhovala k příteli, musela jsem jí nechat u rodičů, protože má alergii na zvířecí srst, rvalo mi to srdce, ale byla členem celé rodiny, takže u rodičů byla stejně spokojená jako doposud. A i teď, když mám malou dceru, často jezdím na návštěvy, klidně popadnu dceru a jedem tam i když není nikdo doma (a to mám 2 zaměstnání, takže ne, nenudím se, ale CHCI jí vidět), prostě ji vezmu vyvenčit, drbu jí, mazlíme se jako kdysi, i když je jí už 15 let, a ona je šťastná, že mě vidí, že sem nezapomněla... Je nemocná, hluchá, ale při našem úsměvu a otevřené náruči ožije jako mladé štěňátko, div si neukroutí ocásek. Maminka je nezaměstnaná a z podpory měsíčně padne 3500 na léky a speciální stravu pro ní. Přesto by nikoho z nás nenapadlo se jí zbavit - v životě bych si to neodpustila, to bych radši platila léky jí i příteli na alergii a vzala si ji k sobě.
Máš pravdu v tom, že pes není člověk, ale taky to není hračka pro rozmazlené děti, kterým ho rodiče pořídí "pro zábavu", a až s ním přestane být zábava, pryč s ním. Je to živý tvor. Copak dostihový kůň, který už nemůže dál závodit, přestává být koněm? Taky ho nikdo nepošle kvůli tomu na smrt.
A souhlasím s holkami, že pro tvou první dceru (3 roky - to už chápe docela dost věcí) to není moc dobrý příklad - zbavit se starého zvířete.
Bohužel se obávám, že vnitřně jsi už stejně rozhodnutá, přestože zakládáš diskuzi... ☹