icon

Život po dítěti

markkketa
9. led 2017

holky, ráda bych věděla, jestli a co vám chybí z života, který jste měly, než se narodilo dítě. Už 5 let mám sny o tom, jak jem svobodná, bezdětná..... můj muž říká, ýe si nevážím toho, co mám, když se mi občas stýská po životě, který jsem měla. Je to pro mě opravdu obrovský rozdíl.

Strana
z3
soyevita
10. led 2017

@markkketa Taky jsem spoustu let žádné hlídání neměla.
Strašně to letí,jednou budeš s láskou vzpomínat na to,jaké to bylo krásné,jdyž Tě prckové drželi za ruku nebo kolem krku...Za chvíli z nich budou puberťáci s vlastními zájmy😉
Je to náročné,ale v dnešní době je spousta školek,koutků a chůviček.Dřív nebylo nic.
A jediné co chybělo mě,byli moji rodiče,o kterých jsem si myslela,že občas vypomohou s hlídáním,když jsem zůstala úplně sama na 3malé děti....

odula
10. led 2017

@bunny123 jsem talent... 😀 neee dělám si prcu. Ale co píšu to je fakt vybrecena a vyvztekana zkušenost. Bylo to dost těžký, ale zpětně musim říct, ze to stojí za to. I když se to nezdá když v tom člověk zrovna je a prožívá to. Možná bych si za podobný kecy tenkrát dala facku 😀 nebo by mi to pomohlo slyšet, kdo vi. 😉

g_m
10. led 2017

@odula Díky 🙂

juanka
10. led 2017

Tak mně třeba chybí cestování. Tohle omezení se týkalo jen doby, dokud jsem kojila. Pak jsem mohla dítě nechat manželovi a jet si kam jsem chtěla. Teď jsem ale zase těhotná, takže zase nic no...
Ale upřímně, nezávidím těm kámošům, co rodinu ještě nemají, že můžou zažít o pár výletů víc než já. To jsou neporovnatelné hodnoty. Navíc děti brzo vyrostou a budu si zase jezdit kam se mi zachce.

astyna
10. led 2017

@odula

Tos mi připomněla můj nedávný telefonický pohovor do msmt na pozici vedoucí referentky 🙂 prý: vy jste na rodičáku, takže zkušenosti asi nečerpáte, že? já: vy asi nemáte děti, že?

Jsem myslela, že se už neozvou a ejhle. Přišel mi email, že mi nabízí částečný úvazek 🙂

odula
10. led 2017

@astyna 😀 super 👍

bruckner
10. led 2017

@g_m nejhorší je, jak chybí člověku právě ta svoboda a pohodlnost😞. Teď si nemůžeš pomalu ani uprdnout aby se mimi nevzbudilo, natož si dojít v klidu na záchod= nemožné. Já už mám 14ti měsíční dceru, tak je to lepší, ale v jejich dvou měsících jsem chtěla skočit z okna😥. Já jsem hlavně měla mimi až v 36 letech a to už je sakra pozdě na to se loučit se svým pohodlím, zvyky, koníčky, prací, přáteli, ach jo. Ale snad bude líp....

@astyna já měla za kamarádky jen samé odpůrkyně mateřství a ty se na mě vyloženě vydlábly. Přišly ze slušnosti, když se malá narodila a teď se po nich slehla zem😞.

lemona
10. led 2017

@dura175 Podle mě je naprosto OK, že někdo děti chce, a někdo nechce. Ale pokud jste ty i tvůj manžel zajedno v tom, že děti nechcete, tak mi vrtá hlavou - co děláš na tomto fóru? 😉

terezapetrova
10. led 2017

@dura175 tak zalezi kolik Ti je, do urcityho veku deti nechce téměř nikdo a kazdej ma ten vek jinde. Ale rozumim Ti a myslim, ze málokdo, kdo je bezdetny uvazuje jako Ty. Ja bych si asi položila otázku jak to budu citit v pokrocilem veku bez deti, i manzel muze umřít drive a me pak zbyde co? 🙂

andelka
10. led 2017

@dura175 není vaše povinnost mít děti. A až případně po nich zatouzis,tak ti tohle všechno bude jedno a prostě do toho půjdeš i za tu cenu.

bruckner
10. led 2017

@dura175 já to taky tak měla, biologický hodiny nic, vyhovoval mi můj život a žádný dítě jsem do něj nepotřebovala, přítel děti taky nechtěl. Ale po patnácti letém vztahu jsem zblbla a našla si jiného chlapa, s tím jsem po roce chození neplánovaně otěhotněla a bylo to. Mockrát jsem se bila do hlavy a chtěla vše vrátit zpět. Mateřství nedávám, ale dcera je úžasná a super, tak to musím nějak zvládnout, jinak to nejde!

terezapetrova
10. led 2017

@andelka akorát to chce trosku i ten vek, pokud zena zatouzi třeba v 50ti.. ja bych v tomhle veku dite mit nechtěla, muj názor 🙂

veveruse14
10. led 2017

@odula toto tesat do kamene,fakt! já jsem teď v té fázi a na facku to není,spíš na poděkování 😉takže díky!!!😉

kituska20
10. led 2017

Vůbec se mi nestýská po životě před dětmi 🙂

odula
10. led 2017

@bruckner mě jenom zaujalo to "mateřství nedávám" ve spojení "dcera je úžasná a super"... co je to "dávat mateřství"... já totiž taky padám na hubu, navíc fakt nejsem rozenej pedagog, nerozpouštim se když je řeč o dětech atd.... jo a btw děti jsem mít taky nechtěla, kdybychom měli první plánovat, tak asi ještě nemáme ani jedno... 😀 ale co je to to "dávat mateřství"... to by mě fakt zajímalo. Jako - nemám žádnou agendu, prostě bych chtěla vědět co tím myslíš. 🙂

favofrenki
10. led 2017

@markkketa no a co by jsi potřebovala aby ti bylo líp?
Mít děti je obrovská změna a záleží na přístupu každé z nás. Mám za sebou krizi a tak vím o čem mluvím. Taky jsem bez hlídání a s workoholikem.. Ale opravdu je to o tom že když se chce všechno jde... Jen najít cestu 😉

odula
10. led 2017

@g_m
@veveruse14 rádo se stalo 😘 jááá... nooo... je tady červenající smajlík?? jestli vás to povzbudilo tak jsem fakt ráda 🙂

kituska20
10. led 2017

Být tebou najdu si placené hlídání nebo nějakou kamarádku co pohlídá a zkus najít nějaký koníček nebo jen tak s kamarádkou na kafe 🙂
Já si ted uzivam "svobody" pred narozenim druheho. Dcera je s tatkou nebo babickou a ja si zajdu na nehty a ke kadernici a na nakup 🙂 pak to s kojenim uz tolik nepujde i tak se chci alespon castecne po sestinedelu vratit ke sportu🙂 musime mit cas i na sebe

koordinatorka_odboje
10. led 2017

@bruckner neni nahodou tvuj pritel taky novinar jak muj muz?

koordinatorka_odboje
10. led 2017

ono bude taky velky rozdil, jestli jde zenska na rodicak pote, co od 18let pracovala jako pomocna delnice a praci bere jako nutnost pro obzivu, nebo pote, co studovala a pak pracovala ve vysnenem oboru. To pak muze tesknit po starem zivote, ale jak pise @odula, je potreba jit dal a vytezit z toho maximum, maximum zkusenosti, zazitku, uricte i na rodicaku je toho spousta pozitivniho, co se da naucit.

naomi6
10. led 2017

@markkketa ahoj, tak ja patrim k tem, co jsou spokojenější s detmi. Pred tim jsem moc aktivne nezila, ale ted mi prijde, ze ma muj zivot konečně smysl. Je fakt, ze nekdy padam unavou na pusu, ale kdyz jsem bez deti jen 1 den, tak uz mi strasne chybi. Hlídání moc nemam, ale obcas si na sebe s manzelem cas udelame. I s kamarádkou zajdu nekdy ns kafco. Jednou tydne chodim vever cvicit. Najdi si na sebe cas. Zaslouzis si to😉

soyevita
10. led 2017

@lemona Přesně tohle jsem si myslela.....reaguji na dura175

jjustyna
10. led 2017

Mě momentálně chybí jen trocha podpory, abych se mohla posunout dál. Dětem je 4,5 a 1,5 roku a já mám možnost jít na půl úvazku do práce a hrozně o to stojím, ale naši nehlídají a nechtějí hlídat, je jedno z jakých důvodů a tchýni nemá, tchán je nepoužitelný. Mám práci daleko na dojíždění a tohle by byla šance dostat se blíž. Jen jsem si myslela, že mě někdo pomůže, nenechat šanci ufrnknout. Děti jsou ve věku, kdy celkem je možné se odreagovat a nebo něco podnikat. Ne že bych si nezasla do divadla 😉

koncita
10. led 2017

@odula já mateřství taky "nedávám" 😀 v tom smyslu, že mám permanentní pocit, že nejsem dobrá máma, nedělám pro děti maximum a určitě je moje péče negativně poznamená do budoucna ...když si pomyslím, že tak před 20 lety jsem chtěla aspoň 5 dětí 😂 tak teď díkybohu za to, že mě nikdo nenutí mít třetí 😅

astyna
10. led 2017

Tak se na to koukni i z druhé stránky - taky mám občas stav, kdy se zavřu v ložnici, syn buší na dveře mama meme, a já se z hluboka nadechuju, abych se zklidnila a přehlídla plno věcí v bytě, které by mě před těmi X lety dost iritovaly. Nicméně dítě tě neskutečných věcí naučí - empatii, trpělivosti, ohleduplnosti, schopnosti s několika minutami spánku fungovat jako superman, totální multitasking a time management 😀 což se dá skvěle využít v praxi. I tak to ber, ikdyž nyní to vidíš spíš jinak.

bruckner
10. led 2017

@odula ja nevim, asi jsem to myslela tak, ze me mateestvi nenaplnuje a nezvladam to tak jak bych mela. Bojim se, jak dceru zvladnu vychovavat, ucit a podporovat. A ze je skvela, to si nemusi protirecit s tim, ze to nedavam. Ja ji miluju, nekdy si reknu, ze to za to stalo, kdyz vidim, jaky je to broucek, ale i tak u me prevazuji ty negativni pocity prave z toho materstvi jako takoveho....nebyla jsem pro to zrozena, nebo tak nejak.
A muj pritel je architekt, moc si ho doma neuzijem

phoebe003
10. led 2017

@koncita mne třeba hodně pomůže, když si udělán radost. Když jsem opravdu už na dne a nevím kudy kam. Třeba včera. Byla jsem prostě vyřízena a potřebovala jsem nějakou vzpruhu a tak jsem koukla na internet a objednala si nádherné plesové saty a zabukovala lístky na ples. Je potreba obcas na chvilku prostě zapomenout, ze jsem máma. Je potřeba myslet chvilku na sebe a byt sobecká. Děti nám brzo vyrostou a tyhle starosti nám naopak budou chybět. 😉 takže hlavu vzhůru. Za par let to bude vše jinak. <3

alboo
10. led 2017

@markkketa 🙂 me chybi komplet cely zivot pred ditetem, ta svoboda, nenutnost planovani, kamaradky bez deti... ted je to jen o tom, zdali mame vse na sebe, co k jidlu, jak se prostridat o dceru, kdy kdo nam bude hlídat.
Mozma to zni jako rouhani a uvedomuju si to, dcerw je zdrava, krasna, sikovna, naprosto bez problémovy dite, ale uz bych do toho znovu nesla. Vim, ze ti co nemohou mit deti nebo majo deti nemocne, by za to co mam ja dali vse. Ale ja bych nekdy dala vse za svuj minuly zivot.

koncita
10. led 2017

@phoebe003 já mám obě děti velké nespavce, starší vstává okolo šesté (dříve to bylo několik let už kolem páté), jenom ta představa, že mám/můžu večer někam jít = jít pozdě spát = ukrojit si i z toho minima, co je mi dopřáno = druhý den opět k smrti nevyspalá a dvě náročné děti, tak už jenom z tý představy mě okamžitě přejde chuť na jakoukoliv akci, i kdybych měla hlídání, jako že ho nemám 😔
A jak jsem psala, já prostě nemůžu nikdy ani na chvíli zapomenout, že jsem máma. Prostě to neumím. Neumím vypnout a jen tak žít.....to je právě ta nesvoboda mysli, která mě trápí. Taková nesnesitelná těžkost bytí. Nevím, jak jinak bych to vysvětlila....obě děti miluji, neumím si to bez nich představit, ale to nic nemění na tom, že mi ten bezdětný čas chybí....

alen_ka
10. led 2017

@markkketa nijak zvlášť mně nic nechybí, ale je fakt, že manžel je v práci 8 hodin denně po-pá a moje mamka bydlí blízko a od začátku ledna je (jupíííííí třikrát sláva) v důchodu
přesto se mi občas po pár věcech zasteskne:
- ničím nepřerušovaný spánek (jak v noci tak po ránu)
- možnost vyrazit kamkoliv bez zajišťování hlídání nebo domlouvání s manželem
- aktivnější a exotičtější cestování
Ale ono to všechno zase časem přijde. A musím říct, že i když jsem vedla celkem aktivní život, tak mi teď přijde, že jsem se dřív musela docela nudit. Např. když si vybavím různé večírky a oslavy. Dřív jsem se na nich nudila dost často (hlavně na těch celodenních rodinných oslavách), teď jsem vděčná za každou volnou chvilku, kdy můžu nerušeně klábosit a popíjet a užívám si to na 100 procent, protože nikdy není jisté, kdy mi zase někdo vrátí to dítě. 🙂

Strana
z3