Je váhový přírůstek u kojené dcerky dostatečný?

Zodpovězené
6. led 2019

Dobrý den,

ráda bych poprosila o radu/názor.
Dcera, 18dnů, narozená s váhou 3820g, při propuštění z porodnice váha 3410g. Na kontrole 14dnů po propuštění váží 3620g. Pediatr říkal, že váha je dobrá, ale já vím, že by teď už měla mít svoji porodní váhu.
Spokojená zdá se být, ikdyž se přiznám, že teď váhám. Samozřejmě má občas plačtivé chvíle. Bříško ji občas trápí. Kojím ji jak jen to jde. Preferuje jedno prso, tak začínám druhým, stlačuji. Noci jsou horší, jeden interval vydrží 3hod, ale pak se probouzí častěji, to ale přisuzuji bříšku, protože pak ikdyž nabízím prso, tak už ho nechce. Kolikrát i u kojení usíná, to by přeci nespala u prsa, kdyby měla hlad, ne?

Jinak nosíme, co to jde, spíme spolu a saje dle mého dobře (mám srovnání s první dcerou).
I míň kaká, mívá delší interval i 5dnů a pak třeba 3dny je pokakaná dá se říct často. Toto mě právě znepokojuje, zda-li jí mlíčko stačí. Málo přibírá, nejspíš vše, co vypije zužitkuje.
Nejraději bych se vás zeptala jak poznám, že má hlad, že jí kojení nestačí?? Ale vím, že se nedá odpovědět. První dceru jsem kojila 2roky, tak snad se to i teď zvládne.

Předem moc děkuji za váš čas a budu se těšit na vaši odpověď. Hezký den!

Dobrý den.

Z toho co popisujete máte naprosto normální, zdravé a úžasné miminko, které se kojí tak, jak potřebuje. Přibrala 210g za 14 dní. Není to rekord, ale máte osvíceného pediatra, který vidí váhový přírůstek a hodnotí miminko komplexně.

Kojte vždy z obou prsou, klidně prsa vystřídejte i víckrát za jedno kojení. Zkuste tzv. savčí polohu (www.přirozenekojeni.cz), která miminko stimuluje k tomu, aby se kojilo samo a méně usínalo. Je skvělé, že nosíte, spíte spolu - pak jednoduše platí: pokud má miminko přístup ke zdroji, kdykoli chce, kojí se tak, jak samo potřebuje. Ono samo nejlépe ví, proč se chce kojit takto. Je to její režim. Pokuste se nesrovnávat s první dcerou, jen by Vás to stresovalo.

Kdyby se kojení zkomplikovalo, či nastal váhový úbytek, zkontaktujte dobrou LP ve Vašem okolí.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová