Jaké jsou vaše zkušenosti s lumbální punkcí v Olomouci?
Dobrý den měla jste prosím některá lumbální punkcí fakullce Olomouc?
Je to opravdu tak bolestivé?
Museli jste být hospitalizování?
Mám příští týden jít na lumbálku moc se toho bojím...
Prosím pozitivní i negativní zkušenosti
Děkuji ❤️
Absolvovala jsem 3x, bolest je jako injekce a trochu tlak, není to o moc horší než odběr krve. Drž se zásady nezvedat po zákroku hlavu, ty 3h, co ti řeknou. A atraumatickou jehlu, to nabídnou, pravděpodobně
Neabsolvovala jsem nikdy, dělala mockrát. Hospitalizace obvykle není nutná, pokud to není součást nějakého dalšího panelu vyšetřování. Doba ležení se zkrátila, studie nikdy neprokázaly, že by delší doba ležení snížila riziko postpunkčních bolestí hlavy. Vpichů mám stovky a těch, kteří to považovali za hodně bolestivé bylo pár jednotlivých.
Absolvovala jsem 3x, bolest je jako injekce a trochu tlak, není to o moc horší než odběr krve. Drž se zásady nezvedat po zákroku hlavu, ty 3h, co ti řeknou. A atraumatickou jehlu, to nabídnou, pravděpodobně
@lv děkuji moc za komentář.
Mám stoho moc velký strach jdu 2.2 s hospitalizaci také nechápu proč .?.
Mám idiopatickou intrakraniální hypertenzí nevím právě na co mají podezření to my nikdo neřekl.
Mám sílny bolesti hlavy .
Neabsolvovala jsem to nikdy. To jestli, musí být hospitalizace, bych řešila přímo tam. Někde jsem v diskuzi zaznamenala, že se máš ptát na použití atraumatické jehly. (Zkracuje nutnou dobu, kdy musíš ležet. Snižuje výskyt bolesti hlavy.) Nemám tušení, jestli je její použití standard. Myslím, že se doplácí pár stovek z její použití.
Víc si o tom vygoogli.
@levandule_k Zdravím 🙂
Bylo my řečeno přímo na oddělení kam jdu k hospitalizaci že ji používají už automaticky FN Olomouc.
Ahoj, lumbální punkci jsem měla na neurologickém oddělení v květnu, minulý rok... Dělali mi ji za hospitalizace a moc příjemné to nebylo... Vpichy jsem měla 4, 3x to zkoušela mladá doktorka a po čtvrté poslala kolegu, který se naštěstí trefil napoprvé... Nevím, jestli bych zvládla další vpich... Dělalo se mi pak už mdlo a hučelo mi v uších... Nechci strašit, jen píšu svoji zkušenost... ležela tam se mnou mladá holčina, u které se trefili napoprvé a zvládla to v pohodě...
Ahoj, lumbální punkci jsem měla na neurologickém oddělení v květnu, minulý rok... Dělali mi ji za hospitalizace a moc příjemné to nebylo... Vpichy jsem měla 4, 3x to zkoušela mladá doktorka a po čtvrté poslala kolegu, který se naštěstí trefil napoprvé... Nevím, jestli bych zvládla další vpich... Dělalo se mi pak už mdlo a hučelo mi v uších... Nechci strašit, jen píšu svoji zkušenost... ležela tam se mnou mladá holčina, u které se trefili napoprvé a zvládla to v pohodě...
@anonym_d20ceb dělaly vám to v FN Olomouc ?
@anonym_d20ceb dělaly vám to v FN Olomouc ?
@mariavaskovych07 ano ve FN Olomouc... Jinak bych neodpovídala, když je dotaz daný na FNOL 🙂😉

Neabsolvovala jsem to nikdy. To jestli, musí být hospitalizace, bych řešila přímo tam. Někde jsem v diskuzi zaznamenala, že se máš ptát na použití atraumatické jehly. (Zkracuje nutnou dobu, kdy musíš ležet. Snižuje výskyt bolesti hlavy.) Nemám tušení, jestli je její použití standard. Myslím, že se doplácí pár stovek z její použití.
Víc si o tom vygoogli.