7letý syn dluží za popelnice, chybně uvedené trvalé bydliště

shinky
26. črc 2017

Ahoj holky, moje kamarádka má takový problém.

V březnu r. 2010 se jí narodil syn, ona v té době měla trvalé bydliště u svého ex, u kterého prokazatelně už 20 let nebydlela. Automaticky její syn dostal trvalý pobyt rovněž u tohoto ex. Za dva měsíce od porodu si šla změnit trvalé bydliště na úřad a chtěla, aby se změnilo trvalé bydliště rovněž synovi, načež jí bylo řečeno, že dítě jde automaticky s matkou. Trvalé bydliště se změnilo a od té doby (7 let) je tedy má kamarádka přihlášena na městském úřadě, neboť opravdu bohužel nemá kde jinde být (je samoživitelka a nemá práci). Dnes jí přišel dopis, kde její syn - dnes 7 let - dluží 4.000,- Kč za popelnice, neboť si ho nechali zaevidovaného, že má trvalý pobyt u toho mamčiného ex, který NEMÁ absolutně ponětí, že tam někoho přihlášeného má a navíc tento ex s ní jak říkám už přes 20 let nemá nic společného a o to míň s tím jejím 7letým synem.
Musí to zaplatit nebo se lze nějak bránit?
Děkuji za každou radu.

penelope87
26. črc 2017

Trochu se ztrácím v tom, jak dlouho tam měla trvalé bydliště, když u něj nebydlela. Každopádně si myslím, že by bylo nejlepší to zaplatit, a pak to napadnout. Na druhou stranu, jestli poplatek za odpady za syna platila jinde, tak to může doložit, ne?

anina32
27. črc 2017

@penelope87 Tam to bude spíš o tom že sedm let hlášená k pobytu na úřadě, nezaměstnaná... tak nejspíš ty poplatky neplatí ani za sebe ani za syna...

penelope87
27. črc 2017

@anina32 No nevím, a ona je zproštěna? Pokud je to tak, že neplatila vůbec, tak se obávám, že s tím nemůže nic dělat - jenom to zaplatit. Ohlašovací povinnost má i novorozenec.

penelope87
27. črc 2017

@shinky Bude to muset zaplatit. Rodiče mají ohlašovací povinnost za své děti a musí to za ně zaplatit, nebo bude dluh narůstat. (Ostatně, platí poplatky za rozhlas a televizi? Aby ji to pak taky nepřekvapilo...)