Bude mít mimčo příjmení po příteli, když se nevezmeme?

kaleilah
10. zář 2011

Holky prosím akutně potřebuju poradit, nejlíp od někoho kdo to zažil nebo přímo právničky :

S manželem se rozvádíme, děti mi byly svěřený do péče, takže rozvedený by jsme měli být za chvilku, tak do dvou měsíců, Žiju s přítelem a čekáme mimčo. Přítel samozřejmě chce, aby se prcek jmenoval po něm příjmením a i aby on byl hned určenej jako otec. Ale jak to udělat, aby jsme se nemuseli brát? ( důvod je prostej, za nějakou dobu by jsme chtěli baráček a on jako svobodnej a s bydlištěm u rodičů bude mít mnohem větší šanci na hypo než jako ženáč s ženskou co má tři děti...)

Napadaly nás možnosti jako že bych si po rozvodu změnila na matrice příjmení...ale to taky není řešení, protože jako otec by byl uvedej bývalej manžel...? Nenapadá někoho náhodou nějaká klička??? Zatajit že jsem vdaná taky nejde - rodný list a k porodu potřebuju rozvodovej list, když budu rozvedená...

Samozřejmě je možnost žaloba na určení otcovství, mě osobně to jako takovej problém nepřijde, ale příteli ano, nechce aby se jeho dítě jmenovala po cizím chlapovi, byť jen na pár týdnů....

j.a.n.i
10. zář 2011

Jinak to nejde, buď svatba nebo žaloba na určení otcovství. Leda zkusit zjistit, pokud bude manžel spolupracovat, jestli není možné tu žalobu podat ještě před narozením dítka, ale to fakt nevím.

kaleilah
autor
10. zář 2011

S manželem vycházíme v poho, takže tam bude 100% spolupráce - jinak bych po něm mohla chtít alimenty na cizí dítě 😀 ale bohužel myslím, že ta žaloba se musí podat až po narození dítěte. Řekla bych, že to je moje jediná šance, jestli někam nejde zažádat o vyjímku, nebo tak něco 😅

ckei
10. zář 2011

Otcovství se určuje na základě tzv. tří domněnek otcovství, jejichž pořadí je závazné. Pokud tedy otcovství svědčí manželu matky nebo bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, nelze již určovat otcovství soudní cestou. Domněnky určující otcovství jsou tzv. vyvratitelné. Proto manžel může do šesti měsíců ode dne, kdy se dozví, že se jeho manželce narodilo dítě, popřít u soudu, že je jeho otcem. Narodí-li se dítě do tři sta dnů po rozvodu manželství a jiný muž o sobě tvrdí, že je otcem dítěte, lze otcovství manžela považovat za vyloučené též na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a tohoto muže. Toto prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství. Otcovství k dítěti narozenému v době mezi stoosmdesátým dnem a třístým dnem od umělého oplodňování vykonaného se souhlasem manžela matky lze popřít pouze v případě, že by se prokázalo, že matka dítěte otěhotněla jinak. Dokazovat se bude znaleckým posudkem. Uplynula-li lhůta stanovená pro popření otcovství jedním z rodičů, může nejvyšší státní zástupce, vyžaduje-li to zájem dítěte, podat návrh na popření otcovství proti otci, matce a dítěti. Dítě podle vašeho dotazu má otce zapsaného v rodném listu, a pokud oni otcovství nepopřou, může to udělat pak jedině státní zástupce, bylo-li by to v zájmu dítěte. Pokud má dítě uvedeny v rodném listu oba rodiče, kteří náležitě plní své rodičovské povinnosti a jednají zcela v zájmu dítěte, státní zástupce pravděpodobně nebude mít důvod otcovství popírat.

haanhobe
10. zář 2011

Nějak to nechápu, ale znám spoustu nesezdaných párů, a děti se jmenují po tatínkovi, pokud vím stačí před porodem dojít na matriku s rodným listem otce a nějakým dokladem zajistit, že se po porodu bude dítě jmenovat po otci a zároveň bude uveden v rodném listě.

vycu
10. zář 2011

@haanhobe No to sice ano, ale těm se nenarodilo dítě v ochrnné lhůtě po rozvodu. Tam platí, že otcem je bývalý manžel, neb bylo počato v manželství.

kaleilah
autor
10. zář 2011

@ckei Tohle vše jsem i našla na netu, ale nerozumím pár věcem : když se mimčo narodí, musí tedy dojít k řízení o popření otcovství. Nejde to teda udělat už PŘED narozením dítěte?

a nevíte někdo, jak to funguje v praxi? jak je to s rodným listem mimča- tam bude asi jméno bývalého, a pak se to jde přepsat a z rodného listu to jméno zmizí?

j.a.n.i
11. zář 2011

@kaleilah Jojo, po vyřešení otcovství dostane mimčo úplně nový rodný list, vůbec tam nebude vidět, že se jmenovalo chvilku jinak.

kammka
14. zář 2011

a vy nebudete žít ve společné domácnosti?? při žádosti o hypotéku se totiž pokud vím posuzuje příjem domácnosti, tj. partnerů, kteří v domácnosti žijí společně. pokud on bude otcem a ty budeš na MD, tak má vyživovací povinnost vůči vám oběma.. pokud budete manželé, pak se do příjmů rodiny započítávají i alimenty od otce dvou starších dětí.vyhnout se svatbě vám moc k hypotéce nepomůže..