Co aktuálně pro nové dítko vyřídit na úřadech?

lrg
17. lis 2012

Ahoj holky, vím, že to tu bylo milionkrát, ale ráda bych co nejaktuálnější info. Co přesně musím pro nové dítko vyběhat na úřadech? V porodnici dostanu rodný list, který doneseme na matriku. Pojišťovnu jsem slyšela, že dítě má automaticky tu, kterou á matka, pokud nechce jinak, je to tak? A všude se píše, že se musí na sociálku, co se tam vyřizuje? Jsem zaměstnaná, takže v práci si vyřídím žádost o pomoc v mateřství a musím ještě někam?
Děkuju moc, pokud některá ztratá chvilku s odpovědí 🙂

palomitacheca
17. lis 2012

@lrg Jestli nejste manželé a otec má být uvedený v rodným listu, tak zajít ještě před porodem na matriku kvůli prohlášení o otcovství a příjmení dítěte.
Rodný list dítěte dostanete až po porodu na matrice, některý matriky posílají rodný list domů.
Pojišťovnu má dítě automaticky stejnou jako matka, ale stejně se tam s rodným listem musí zajít a dítě zaregistrovat. Pokud budete chtít změnit pojišťovnu dítěte, tak to jde kdykoliv během roku a bude to platit od 1.1. následujícího roku.
Na sociálním odboru ÚP se žádá o rodičovský příspěvek. Když máš nárok na mateřskou, tak tu si musíš vyřídit ještě před porodem. Před porodem ještě domluvit pediatra pro miminko 🙂

lrg
autor
17. lis 2012

děkuju moc a jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem?

palomitacheca
17. lis 2012

@lrg na mateřskou máš nárok, pokud jsi pracovala a vznikl ti na ni nárok, rodičovský příspěvek dostává každá. Já před otěhotněním nepracovala, takže hned po porodu jsem si zažádala o rodičovský příspěvek 🙂