Co znamená rozchod pro matku a dítě? Po právní stránce

fany81
27. únor 2008

Ahoj, jsem ráda, že existují tyto stránky. Prostřednictvím nich se na vás obracím a prosím o radu či napsání vlastní zkušenosti. Moje kamarádka žila se svým přítelem čtyři roky a nyní spolu mají dvouletou holčičku. Přítel od nich ale před pár měsící odešel. Chtěla bych vědět, co to pro kamarádku znamená po právní stránce a co se mezi nimi bude v budoucnu řešit? Otec je uveden v rodném listě, o dítě celkem jeví zájem a s kamarádkou žádný společný majetek nemají. Moc děkuji za odpovědi.

1980mat
27. únor 2008

Určitě má kamarádka nárok na výživné pro dítě a o něm rozhoduje soud. Takže pokud by bývalý přítel Tvé kamarádky neplatil na dítě, může se kamarádka obrátit na soud a požádat o přiznání výživného a stanovení jeho výše. Pokud by do budoucna otec dítěte neplatil výživné, které stanovil soud, dopouštěl by se trestného činu podle § 213 trestního zákona (zanedbání povinné výživy) a mohl by být za to i odsouzen. Soud upraví i styk otce s dítětem. Je tedy docela možné, že kamarádka bude muset např. na víkendy dávat dítě jeho biologickému otci.
Pokud kamarádka s bývalým přítelem neměla žádný společný majetek a není mezi nimi sporu, co komu z nich patřilo v době, kdy spolu ještě žili, v této věci se po právní stránce nic řešit nemusí. Kdyby však měli spor např. o nábytek, elektrické spotřebiče apod. a nedohodli se mimisoudně, může kamarádka podat žalobu na určení vlastnictví k věci.

skuli
4. bře 2008

fany81:přítel tvé kamarádky má povinnost platit alimenty i na tvou přítelkyni po dobu 2 let,pokud spolu žili ve společné domácnosti jako druh-družka.

denousek
10. bře 2008

co kdyz matka a otec se rozejdou...a oba budou chtit dite??komu ho soud spis necha??

1980mat
10. bře 2008

Denousku: To záleží na mnoha okolnostech. Hlavně na tom, kdo dokáže dítě po citové i finanční stránce zabezpečit lépe. Také záleží na tom, jestli má dítě ještě nějaké sourozence. Soudy zpravidla nechávají sourozence spolu u jednoho z rodičů a neoddělují je od sebe (tedy pokud je to možné). Přihlíží se dále k dalším skutečnostem jako je závislost některého z rodičů na alkoholu, drogách, hracích automatech. Ale obecně statistiky hovoří jasně. Více jak 90% dětí je po rozvodu svěřována matkám, popřípadě je rozhodnuto o tzv, střídavé péči (část týdne tráví dítě s jedním rodičem a část týdne s druhým - je to ale podmíněno tím, že bydlí blízko u sebe, aby dítě mohlo navštěvovat stále stejnou školku či školu a něbylo vytrženo ze svého obvyklého prostředí).