Daně - Volby. Poradíte, jak to je?

clarres
4. říj 2020

Dobré ráno chtěla jsem se zeptat zda zde ví některá paní jak to je s dani, když pobírám rodičovský příspěvek + u zaměstnavatele mám podepsanou dohodu DPP (výdělek max. do 10tis. , 300 hodin rok) a nyní jsem byla členkou volební komise... Vyčetla jsem, že se odvádí tzv. Zalohova daň a musím si tedy obstarat potvrzení a to pak dám k tomu zúčtování daně? Nebo se daň platit nemusí??? Máte prosím někde zkušenost? Jinak by mi asi poradili na financnim urade, že? Hezký den

levandule_k
4. říj 2020

Daně se platit musí 🙂 Předpokládám, že máš u zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka daně z příjmů ze závislé činnosti (lidově se tento formulář nazývá růžový papír, jelikož kdysi bylo jen na růžovém papíře). To lze mít podepsané jen u jednoho zaměstnavatele. Když máš příjem u svého zaměstnavatele, tak on vypočítá daň z tvého příjmu a uplatní slevu na dani. Sleva na dani je u dohod do 10 tis. větší než samotná daň, proto daň "neplatíš". Práce u voleb byla tvá druhá práce, tak předpokládám, že jsi tam neměla podepsané prohlášení k poplatníka daně z příjmu. Z příjmu od voleb ti vypočítali daň a odvedli ji státu. V roce 2021, si podej daňové přiznání do 31. 3. Od zaměstnavatelů chtěj potvrzení od zdanitelných příjmech, na základě toho si uděláš daňové přiznání.

levandule_k
4. říj 2020

To daňové přiznání si můžeš udělat sama nebo ti ho udělá zaměstnavatel, kde máš DPP, když ho o to požádáš.

clarres
autor
4. říj 2020

@levandule_k děkuji vám velice za zprávu-🙂

j.a.n.i
4. říj 2020

@levandule_k Ne, zaměstnavatel ho neudělá, ten nepodává daňové přiznání, ten dělá pouze zúčtování daně a tím nejde daň zaplacenou z další dpp řešit.

jiss
4. říj 2020

Před patnácti lety to fungovalo tak (byla jsem v té době ale student), že na městském úřadě vůbec nevěděli, jaké potvrzení by mi vydali, protože to po nich nikdo nikdy nechtěl, že se to prý vůbec neřeší. Pokud si vzpomínám, odměnu mi převedli na účet celou, bez stržení daně. Daňové přiznání jsem kvůli tomu nepodala, daň neplatila, doteď to nikoho nezajímalo. Jen má zkušenost, pokud se praxe od té doby změnila, v pořádku.

clarres
autor
4. říj 2020

@jiss přesně tak jak píšete to i dnes u někoho chodi...-🙂 Já právě ''poctive'" to raději chci danit, ale z praxe vím taky že to někteří jedinci neřeší...spíš mám obavu kdyby to pak někdo řešil aby mi nevznikla nějaká pokuta, postih ..