Dítě má jiný trvalý pobyt než já. Bude nějaký problém?

adypro
21. pro 2014

Dobrý den,
abych trošku uvedla můj dotaz, bydlíme s manželem na vesnici, ale já a dcera máme stále jiný trvalý pobyt ( u mých rodičů), dceři automaticky připadl TP jako mě, i když kdybych mohla napsala bych jí rovnou ten u manžela. Uvažuji, že jí to změním, jak kvůli odpadům (levnější), ale také do budoucna kvůli školce. Sobě ale TP z urč. důvodů měnit nechci. Bude nějaký problém, myslím třeba RP atp., když to budeme mít s dcerou rozdílné? Já bych pak měla TP Brno město a dcera Brno venkov. Kam vlastně budeme spadat pak na rod. příspěvek, asi podle mého bydliště. No jen, abych si tímto krokem nezkomplikovala víc život. Díky za případné poznatky a zkušenosti.

eliska_z
21. pro 2014

Vůbec žádný problém to nebude. My máme všichni jiný TP. Já na severu Čech, manžel na severu Moravy a náš malý v Brně, kde bydlíme 😀
Na RP to vliv nemá, ten se řídí podle tvého bydliště.

aronek
21. pro 2014

@adypro ahoj, zrovna nedávno jsem klukům přehlašovala trvalé bydliště. Bylo to kvůli školce. Mají ho dokonce na chalupě, kde oficiálně nikdo jiný nebydlí a nevadí to. Takže zde oficiálně bydlí dvouleté a čtyřleté děti sami a nikdo to neřeší 😉 Já dle papírů bydlím o 100km dál 😀

adypro
autor
21. pro 2014

Děkuji děvčata za info, potěšily jste mě 😉

berenika39
21. pro 2014

@adypro Já četla rozdílný TP jako termín porodu a říkala jsem si, jak můžeš mít ty a dítě jiný termín porodu😀 😀.
Moje dítě bydlí samo v jedné pražské čtvrti, od prosince do konce ledna kvůli škole. Není s tím problém, TP můžete mít každá jinde.

j.a.n.i
21. pro 2014

@aronek A měla si nějaký problém s přihlášením? Já to chtěla udělat taky tak a tady (malá obec) mi furt tvrdí, že se děti musí přehlásit alespoň s jedním rodičem, což mě přijde jako blbost, ale zas těžko se to řeší, když to máš vyřizovat s tím, kdo tvrdí, že to nejde, když se tu nechci rozhádat.

berenika39
21. pro 2014

@j.a.n.i Jistojistě není nikde napsáno, že by byl TP dítěte vázaný na TP rodiče. To, kde kdo bydlí, je jen věcí toho člověka, resp. jeho zák.zástupce. Kde bychom to byli, kdyby nám zákon diktoval, kde má bydlet dítě? (i když - třeba pojištovna je ze zákona... 😝 ).
Pátrala jsem, ale uznávám, že někdy musí být člověk diplomat ...

j.a.n.i
21. pro 2014

@berenika39 No, právě, už jsem i uvažovala o tom, že bych se přehlásila i s dětma a vzápětí sebe zase zpět 😀 vlk by se nažral a koza zůstala celá...

marketa233
22. pro 2014

@berenika39 Tak tady nejde o to, kde kdo bydlí, ale o kalkul, co je výhodnější.

berenika39
22. pro 2014

@marketa233 úplně ti nerozumím? můžeš ještě jednou pro mě? odpovím, ale nevím na co🙂. dík.

berenika39
22. pro 2014

@j.a.n.i tak to je ale dobrá cesta, nemusíš se dohadovat, dokonce to nemusí ani vědět - tam , kde nechceš být, jen to stojí správní poplatek a ten je přínos vždy pro obec...já nevím, mě to nepřipadá úplně normální, šachovat se žlutými lístečky, děti přesunovat jak krabice ve skladu, nejde tady vůbec o žádné peníze do státní kasy, jen je to administrativní taškařice. konkrétně s tou spádovostí škol tomu rozumím, nějak děti třídit musí - ale když to domyslíš, ztrácí to tímhle smysl.

marketa233
22. pro 2014

@berenika39 Jen jsem poznamenala, že v dotazu ani odpovědích nejde o to, kde děti a rodiče skutečně bydlí. Jde o to, kde mají TP. Předpokládám, že důvod k rozdílnému TP je, že je to z nějakého důvodu výhodné. Jinak nechápu, proč by jedna rodina nebydlela skutečně i úředně na jednom místě. Ostatně ten požadavek, že dítě nemůže mít TP v domě samo bez dospělé osoby je vlastně naprosto logický. Ale to bychom právě museli žít ve světě, kde TP odpovídá realitě a ne spekulacím, co se vyplatí.

berenika39
22. pro 2014

@marketa233 ale o tom píšu. my bydlíme všichni společně, jen dítě jsem na dva měsíce poslala bydlet někam jinam, protože jinak by nemohl chodit do školy. my tu žádnou nemáme, ta, kam ho vozím není naše spádová. jak to mám udělat než to obejít tím, že mu tam to bydliště přihlásím a tím splním podmínku, kterou škola má - tp v místě.
Jinak by ho dali do školy, kde zbude volné místo do vzdálenosti 50km od bydliště, což věřím, že každý uzná, není reálně. Bydlet v bodě A, vozit dítě 40km do místa B a pak se přesunovat 60km do místa C pracovat je scifi🙂

polaks
22. pro 2014

Žadny problém,ja mám dokonca trvalý pobyt na slovensku a deti a manžela majú spolu tu v ČR.

marketa233
22. pro 2014

@berenika39 Ty důvody chápu a jsem ráda, že pro nás takováto řešení vymýšlet nemusím. Jen mi přijde smutné, že je třeba s TP takhle šachovat. Ani pro stát, který ale za situaci dost může, pak není jednoduché adekvátně plánovat, když velká část lidí bydlí a využívá služby jinde než má TP, platí daně.

berenika39
22. pro 2014

@marketa233 to souhlasím, s dospělými je to jiné - proto jsme my tam přihlášeni k TP, kde bydlíme, tam odvádíme daně a platíme popelnici a obec na nás dostává peníze. paní, u které jsem se ted přihlašovala - stěhujeme se, tak mi říkala, že lidé ze satelitu, který na okraji obce je, všichni mají tp v praze a pro obec jsou nevýhodní. využívají všeho v obci, ale peníze na ně obec nedostává.
s tou školou - navedli mě na to přímo ve škole a skutečně to jiné řešení to nemá - ale omluvuju 🙂 se tím, že dítě právě neřeší tu finanční stránku věci. nemám z toho dobrý pocit, to mi věř, mám daleko k takovému tomu zneužívání kvůli penězům a tak.

marketa233
22. pro 2014

@berenika39 Taky jsem tu poznámku nemyslela nijak proti tobě. Jen že je pak logické, když úřednice chce, aby děti bydlely s rodiči.

berenika39
22. pro 2014

@marketa233 v pohodě🙂. Já té naší úřednici řekla, jak se věci mají a že po zápisu bude peta mít TP tam, kde my, doma, tady🙂
Hezké klidné svátky.

j.a.n.i
23. pro 2014

@marketa233 Já to řeknu zcela upřímně, kdy se na TP nevázala taková spousta věcí jako třeba pas, řidičák, rodičák, registr vozidel a spol., tak já si ho klidně změním, ale fakt se mi nechce tohle všechno řešit. A je mi jedno, co chce úřednice, podstatné pro mě je co chtít dle zákona smí.