Doklad o výši čtvrtletního příjmu - příjmy z nájmu

mis_el
9. led 2018

Ahoj, budete tu někdo, kdo mi poradí? Vyplňuji Doklad o výši čtvrtletního příjmu. Mám příjem z nájmu a je tam na to kolonka, ale co tam mám napsat? V podnájemní smlouvě mám nájem 5300 Kč, ale z toho ještě odečítám náklady (teď jsem třeba platila 1800 Kč družstvu za povolení z podnájmu, kupovala jsem do bytu mikrovlnou troubu za 2500 Kč). Mám tedy do kolonky zapsat příjmy už odečtené od nákladů (tedy daňový základ) za dané čtvrtletí? Úřad si to nemůže nijak ověřit, dokud nepodám daňové přiznání, tak aby nebylo blbé, když uvedu dejme tomu 10.000 Kč za 3 měsíce, i když v podnájemní smlouvě mám za 3 měsíce 15.900 Kč. A jak je to s náklady na dopravu? Můžu si odečíst 4.000 kč za každý měsíc, tím pádem bych neměla příjmy z nájmu žádné.
Děkuji 🙂

mammoth007
10. led 2018

Já co pamatuju, tak příjem je příjem, ne čistý příjem(po odečtení nákladů). Náklady vynaložené na dosažení příjmu se odečítají pouze v daňovém přiznání. Navic si myslím, že koupě trouby není nákladem nna dosažení příjmu, stejně tak cestovné. Něco jiného by bylo třeba platba realizace za zprostředkování. Ale tohle jsou věci, ktere su pamatuji z doby, kdy jsem se tím zabývala a to už je pár let zpátky, takže se můžu mýlit. Nejjednodušší je asi vzít si podklady s sebou k podání žádosti na up a nechat si poradit od paní přímo tam

mis_el
autor
10. led 2018

@mammoth007 děkuji za reakci. Jinak koupě trouby je náklad, nábytek a zařízení se počítá do nákladů. Počítá se tam i fond oprav, když se používá na opravy a ne na zhodnocení objektu. Cestovné se také může odečítat. Ale co napsat do toho dokladu - tohle jsem našla na stránkách mpsv.

Příjmy

rozhodné pro nárok na dávky státní sociální podpory zahrnují především příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a dále dávky nemocenského a důchodového pojištění a podporu v nezaměstnanosti včetně obdobných příjmů z ciziny. Do rozhodného příjmu se započítávají tzv. čisté příjmy.

Takže jsem pochopila, že chtějí čisté příjmy. A čistý příjem = příjem - náklady, ne?
No příští týden se tam dojdu zeptat, volala jsem tam ale paní mi nedokázala odpovědět a teď je malá nějaká nachcípaná, tak s ní nechci do města jezdit.

caseopea
10. led 2018

@mis_el Já se teda nechci hádat, ale tato citace se mi nezdá že by se vztahovala k daňovému přiznání, už jen ten začátek Příjmy rozhodné pro nárok na dávky státní sociální podpory...., tohle mi připadá jako žádost o nějaký sociální příspěvek a tak je myšleno jen příjmy tedy očištěné od daně atd.

mis_el
autor
10. led 2018

@caseopea vždyť mě taky nejde o daňové přiznání ale o to co mám vyplnit do dokladu o výši příjmu právě na žádost na soc. podporu 😉

caseopea
12. led 2018

@mis_el Jejda promiň 🙂, já už jsem zase zblblá, pomalu každý začíná zase hrotit daně, tak jsem tě hodila do jednoho pytle 🙂