Jak je to v Německu s rodičovským příspěvkem?

marketademelova
24. lis 2014

Ahojky stehujeme se v lednu za manzelem do Nemecka. Nevyte co vse se tu musi pred odjezdem vybehat a co tam? A jak je to s rodicovskym prispevkem? Mam 8 tydeni holcicku. Dekuji mooc. 😉

marketa233
24. lis 2014

@marketademelova Podle NEVYTE bych čekala spíš Anglii nebo Kanadu. 😀

marecekavendulka
24. lis 2014

@marketa233 tyvoe 😀

marecekavendulka
24. lis 2014

@marketademelova Ta hrubka fakt bije do očí 🙂,promiň,že se ti tady smějeme.Myslím,že všechny informace ti řeknou na pracáku a dají ti tam určitě i potřebné papíry.

uzivatelkalucie
24. lis 2014

Hlavně to nahlásit na sociálce. Měli jsme na úřadě případy, kdy se rodiny přestěhovali do zahraničí, ale tady v ČR dál pobírali dávky. Následně jim byl zpětně vyčíslen dluh, který teď musí rodiny splácet.

tarra27
24. lis 2014

@uzivatelkalucie a jak je to s rodicakem, když bych mela v ČR na dobu neurčitou smlouvu (drželi by mi v zaměstnání místo po rodicaku), byla na rodicaku, manžel pracoval v zahranici a já i s ditetem pobývala v zahranici? Ale trvaly pobyt bych mela v ČR? Je nějak casove omezeno, kde se mám zdrazovat jak dlouho???

tarra27
24. lis 2014

@marketademelova nevím, ale domnívám se, ze se vyplatí nechat trvaly pobyt v ČR a pobírat mateřskou v ČR.....mezitím se manžel rozkouka....a uvidis, zda tam pak budete na stalo ;)

uzivatelkalucie
24. lis 2014

@tarra27 Více se vám vyplatí, když si o dávky zažádáte v DE a tady v ČR je ukončíte. Polepšíte si finančně. Dokonce v Německu někteří zaměstnavatelé vyplácí na děti svým zaměstnancům zvláštní příplatky.

Podmínka pro pobírání rodičáku v ČR je trvalý pobyt a bydliště v ČR. Což si SSP snadno ověří např. dle bydliště /šetření v rodině, nájemní smlouva, hrazení poplatků.. /, návštěvy lékařů atd.

tarra27
24. lis 2014

@uzivatelkalucie díky za odpověď 😉