icon

Jak přidat příjmení před svatbou? Osobní zkušenosti

18. srp 2022

Zdravím, prvně z důvodu covidu, následně z důvodu vážně nemoci a úmrtí v rodině, jsme odkladali svatbu. Teď mám půl roční princeznu. No a chci si svou svatbu užít, takže jsme se domluvili, že nejdřív ve 2 letech dcery. Ale vadí mi mít jiné příjmení. Přemýšlela jsem zda jde "přidat" příjmení na úřadě? Že bych nebyla např Dvořáková ale Nováková Dvořáková a po svatbě bych Dvořáková odstranila úplně. Nechci jít pak k oltáři a slyšel paní Nováková berete si Nováka. Chápete 🤔😅... No takže jde to, má s tím někdo osobní zkušenost?

similenka
•
18. srp 2022

Příjmení si změnit můžeš, chteji za to nějaký poplatek.

autor
•
18. srp 2022

@similenka no a lze dodat příjmení aby byli dvě? To že si změnit příjmení můžu jsem se dočetla, ale nevím zda ho muži přidat.

kexina
•
18. srp 2022

Když si změníš příjmení "bez důvodu", tak se ti změní komplet, včetně rodného listu. Radši si počkej do svatby, to fakt není taková hrůza.

bara88
•
18. srp 2022

a to by ti stálo za to takové běhání po uřadech a placení si nového příjmení kvuli roku a pul?nehledně na to že si myslím že jde akorát změna a né že si doplníš ještě jedno příjmení

bara88
•
18. srp 2022

a opravdu si myslíš že když si někde jen připíšeš jeho příjmení tak ti to přestane vadit?já myslím že problém je spíš ten že nejste prostě manželé

trzks22
•
18. srp 2022

Já jsem si nechala zmenit prijmeni pred 6 mesici. Svatbu zatim nechceme ale chteli jsme se jmenovat vsichni stejne ja syn a pritel tak jsme si o to zazadala na urade. Plati se za to 1000kc. Vyplnis formlar ktery zaneses na matriku kde musi byt napsane odvudneni proc si chces prijmeni zmenit. Ja napsala ze kvuli priteli a synovi aby sme meli vsich i stejné. To mi neproslo. Rekli mi ze k tomu je svatba a at sepisu oduvodneni znova jinak mi to nemuzou uznat. Poradili mi at napisu ze jsme se synem sama a chci mit stejne prijmeni jako on. Tak sem tak napsala odnesla na matriku a za tyden sem mela vyjadreni ze mi zmenu schvalelili...No neni to tak jednoduche a malo komu to schvalí...Kazdopadne mi pak ale i zmenili prijmeni v synovo rodnym liste i v mém. Kde ale napsali ze rodne mám ........ Mame v planu se do budoucna brat a nejak mi nevadi ze me budou oslovovat uz prijmenim jako pritel 😁

autor
•
18. srp 2022

@trzks22 děkuji, to jsem nevěděla že se to změní i v rodném liště 🥺 to mění situaci trošku.

veruuu_kubesovic
•
18. srp 2022

já jsem si svatbu chtěla užít, ale otěhotněla jsem jaksi dřív, a prostě jsem 2roky měla jiné příjmení než naše dítě a můj přítel teď už manžel, stejně všude kolem dítěte jsem byla paní XXX kdežto já se jmenovala YYY, ale nijak mi to teda nevadilo...

annk4
•
20. srp 2022

Takhle přesně to chtěl přítel po mne - ať si jen změním příjmení, než budem mít po covidu někdy svatbu. Trochu mě štve, ze jsem furt jak cizi, ale vic by mě stvalo, ze se s tím budu prdlat nekde na úřadě dvakrát. Takže to nechávám na svatbu, je to jednodušší. I mi v tu dobu bude propadat řidičák, tak to vezmu komplet i se změnou bydliště atp… 😀

sherryel
•
21. srp 2022

Máme s partnerem tři děti , všechny mají jeho příjmení a připadám si jak ve středověku, když hladím že děti jsou sice "bálo..." Ale já jsem "pe...ová . Představím se v telefonu a všichni zmatení i při osobním setkání. V nemocnici mi dokonce vyhodili věci z lednice ( měli zapsáne jen jména dětí a ne matky doprovodu ) a jako ještě se na mě dívaly sestřičky skrz prsty, nehoraznost v dnešní době asi 😅😅😅... Tak už se skoro všude představují budoucí paní "ba...ová" , chvilku jsem uvažovala že za 1000,- změna jméno není zase tak špatné 😅😅😅😅

klaracervinkova
•
21. srp 2022

Ono to jde, ale já bych třeba počkala až do svatby... jinak bys myslím musela udávat důvod a tak. Před svatbou budete na matrice vyplňovat papíry a tam jde jméno změnit daleko snáz, bude to jednodušší...