icon

Jak řešit zdravotní pojištění při příjmu z brigád?

22. čer 2023

Ahoj holky, fakt se stydím. Chci tedy bez jména. V roce 2021 jsem si během 3 měsíců asi přivydělala celkem okolo 10035 Kč. (Žádné další brigády navíc jsem za celý rok neměla). Prodávala jsem chaty semnou a fotky. Myslela jsem si, že nic platit nemusím, že je to do 10 000 Kč za měsíc. Nyní jsem v šoku s tím, že jsem se někde dočetla, že bych měla i Tak platit zdravotní pojištění. Bohužel je to už 2 roky zpět a tak mám docela obavy třeba z pokuty. Jsem na rodičovské dovolené.
Nemáte někdo prosím zkušenost či radu než kontaktují pojišťovnu?
Předem moc děkuji! 😔

hanka_12345
22. čer 2023

Co? 😅 asi bych se na to vykaslala... tys to mela na smlouvu? 🤣

autor
22. čer 2023

@hanka_12345 Nene. Nemám ani živnost. Prostě to bylo on-line přes počítač. Je mi z toho teď do breku jak jsem se vystresovala, když jsem se to dočetla. Nevím jestli to platí i pro mě. Ale za měsíc to nebylo vic jak 10 000 Kč. A za rok to bylo celkem těch 10035 Kč. 😔

autor
22. čer 2023

@hanka_12345 bylo to jakoby přes jeden portál. Ale přijde mi divne, že by to tam za rok 2021 neoznámili z finančáku. Dle všeho mám stav zdravotního pojištění v pořádku. Nikde nedlužím. Tak nevím, co dělat. Portál to prý každý rok předává finančnímu úřadu.

lencaa11
22. čer 2023

Pokud máte pojišťovnu VZP má aplikaci přes mejla se zaregistrovat a víte vše hned možná i jine pojišťovny mají aplikace a jinak není problém zajít na pojišťovnu a budete mít jistotu že máte vše v pořádku

autor
22. čer 2023

@lencaa11 VZP právě mám. Tam mi to píše, že nenašli žádnou neshodu co se týká pojištění.
Spíš nevím jak to funguje takhle zpětné a jestli jsou pro to nějaká omezení. Přítel o tom samozřejmě nevi, takže se snažím zjistit takhle nejvíc co to jde a byla bych ráda, kdyby o tom i nadále nevěděl. Myslela jsem si, že když je to do 10 000 Kč měsíčně a myslím do 40 000 Kč za rok. Že nemusím nikde nic oznamovat a nebo hlásit.

lencaa11
22. čer 2023

Pokud v té aplikaci máte na ten rok žádné - a píše se vše ok tak bych řekla že to tak máte jinak pro svůj klid zajít na pojišťovnu a oni vám to řeknou

autor
22. čer 2023

@lencaa11 tak jsem zažádala o potvrzení bezdlužnosti a toto mi přišlo. Takže asi to nebudu řešit. Aspoň pro příště vím, že se to musí asi vždy hlásit.

j.a.n.i
22. čer 2023

Neres to, a bud rada, ze to nikdo neresil, ono je to hlavně neoprávněné podnikání, protože si to delala opakovaně a za účelem zisku.

autor
22. čer 2023

@j.a.n.i děkuji za názor. Vůbec mě nenapadlo, že by to byl problém. Aspoň pro příště vím. Jsem pitomá, no.. 🙈😁

j.a.n.i
22. čer 2023

A jinak s tim hlasenim, myslím, ze takhle nízkou castku ten portal vůbec neresil.