Zdravotní pojištění při péči o dítě do 4 let. Bude za mě ZP platit stát nebo odvod pojistného bude závislý na příjmu?

babilen
19. srp 2021

Dobrý večer, uměl by mi někdo poradit, popřípadě řešil stejnou situaci? U zaměstnavatele mám nahlášenou rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte, bohužel dcerka nebyla přijata do školky. Proto jsem zaměstnavatele požádala o neplacené volno do 4 let dítěte a také jsem si prodloužila pobírání rodičovského příspěvku. Jak je to se zdravotním pojištěním, pokud bych si našla brigádu - bude za mě zdravotní pojištění platit stát nebo odvod pojistného bude závislý na příjmu? Na internetu jsem našla většinou jen info pro případ, že bych již nepobíral RP. Já ale příspěvek pobírat nadále budu a dcerka do školky chodit nebude. Děkuji.

j.a.n.i
20. srp 2021

@babilen Je to úplně stejně jako kdybys rodicak nebrala, tedy zaviset na prijmu, pouze pokud by sis vydelala mene nez minimalni mzdu na smlouvu, kde se odvadi zdravotní, tak nemusis doplacet zdravotní do minima. Ovsem musis to pobirani rodicaku nahlasit tomu zamestnavateli.

clarres
20. srp 2021

Úřednice mi doporučila, že i kdyby ta částka měla být i 50 Kč, ale je to aktivní pobírání příspěvků a zaměstnavatel mi to umožnil tak jsem měla zdravotní vyresene

clarres
20. srp 2021

Zaměstnavateli taky hlasit

babilen
autor
20. srp 2021

@j.a.n.i děkuji.

j.a.n.i
20. srp 2021

@clarres Ale na to se zakladazelka neptala...

lennus
21. srp 2021

@babilen Zavolej si na infolinku MPSV
Jinak já si teď prodloužila rodičák taky do 4 let věku malé, chodit bude do soukromé, já pobírat jen minimum a brigádničím na dohodu, takže pojištění mám vyřešené

j.a.n.i
21. srp 2021

@lennus a volat by tam mela proc?

lennus
21. srp 2021

@j.a.n.i Pokud si není čímkoliv jistá a potřebuje si ty informace ověřit, co se týkají těchto sociálních otázek

j.a.n.i
21. srp 2021

@lennus Ale ona se neptá na žádné sociální otázky, ona položila jasný dotaz na placení zdravotního a na to dostala jasnou odpověď.

elher
22. srp 2021

@babilen Ahoj, já pracuji temer od narození prcka. RD mám v plánu si také prodloužit do 4 let, příspěvek už tak mám. Pracuji buď na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).
Pokud si u DPP vyděláš do 10000kc,neodvadis nic. Nad 10tis ti strhnou sociální, zdravotní i daň, i když jsi na RP.
Při DPČ se strhává vždy.
Nevím tedy, zda něco vrací v rámci daňového přiznání, protože jsi vlastně na RD a tyto příspěvky za tebe hradí stát, spíše ani ne.

lennus
22. srp 2021

@j.a.n.i Dobře, ale třeba se jí tato informace může hodit, já radši ověřuju z ofiko zdrojů takové informace než na netu od kdekoho 😉😜
A proč to vlastně řešíš ty za ni? Může moji odpověď ignorovat, pokud má pocit, že už vše ví.

j.a.n.i
22. srp 2021

@elher Při DPČ se strhává od 3500,- ale jinak souhlas.

j.a.n.i
22. srp 2021

@lennus No, kdyby si tam chtěla zavolat, tak si tam zavolá a neptá se na netu.

lennus
22. srp 2021

@j.a.n.i Otázka, zda věděla, že nějaká taková linka existuje, spousta lidí má net a podobné diskuze za svatý grál 😜

j.a.n.i
23. srp 2021

@lennus No, pri kvalite odpovedi na mnoha takovych linkach, zlaty internet. Nehlede na to, ze cislo si ji sem nenapsala, takze hodnota te informace nevelka, atejne by musela na netu hledat, co je to za linku a jake ma cislo.

lennus
23. srp 2021

@j.a.n.i Ty jsi dobrý rypálek. Věřím, že je inteligentní a číslo si lehce vygůglí. Na net si každý může psát, co chce, lidé obecně nejsou zvyklí ověřovat si informace a hledat z kvalitních zdrojů, tato informace se třeba může někomu hodit, už jsem linku v minulosti využila. Nechápu, co tě na tom tak rozčiluje, můžeš tuto informaci ignorovat 😘