Jak se nahlásit na pojišťovnu jako pečující o dítě?
Chci se zeptat,1.2 mi končí rodicak. Chci se nahlásit jako pečující o dítě do 7 let na pojišťovnu. Stačí zajít na pojišťovnu? Nebo musím i na pracák? Přítel rika ze musím i na pracák kdyz se chci nahlásit jako pečující do 7 let. Ale ja si nejsem jista. Popřípadě co si vzít za dokumenty sebou? Nebo stačí zajít na pojišťovnu a tam jim to nahlásit? Děkuji
@anonym_autor to je čistě na vás na Up vám dají podporu po rodickau na pojišťovnu též můžete po konci rodicaku vzala bych si ukončení RD a RL dítěte op vaší já to dělala přes aplikaci VZP
@anonym_autor Jen na pojišťovnu, vezmeš papír s potvrzením o ukončení rodičáku, rodný list dítěte, občanku.
@anonym_autor Já jsem nikde osobně nebyla, oznámila jsem to pojišťovně telefonicky. Paní poslala čestné prohlášení mailem, to jsem podepsala. Nic víc, žádný pracák.
@anonym_autor Já jsem nikde osobně nebyla, oznámila jsem to pojišťovně telefonicky. Paní poslala čestné prohlášení mailem, to jsem podepsala. Nic víc, žádný pracák.
@eloise02
Asi s tím máte zkušenosti nebo info - ráda bych se zeptala, za 2 měsíce budu ve stejné situaci jako zakladatelka - pečující o dítě po rodičáku (dítě bude mít 3 roky) a do práce zatím nepůjdu (až bude mít 4 a bude ve školce)…jak je to tedy s placením mého zdravotního pojištění? Měla jsem za to, že si to budu muset hradit sama, když nebudu vedena na ÚP. Nebo to bude hradit stát?
P.S.teď jsem tedy našla vice info, že pojištění hradí stát viz odkaz https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/stat-bude-hr...
@eloise02
Asi s tím máte zkušenosti nebo info - ráda bych se zeptala, za 2 měsíce budu ve stejné situaci jako zakladatelka - pečující o dítě po rodičáku (dítě bude mít 3 roky) a do práce zatím nepůjdu (až bude mít 4 a bude ve školce)…jak je to tedy s placením mého zdravotního pojištění? Měla jsem za to, že si to budu muset hradit sama, když nebudu vedena na ÚP. Nebo to bude hradit stát?
@ina10 Já s tím mám osobní zkušenost. Po ukončení rodičáku se půjdeš nahlásit na zdravotní pojišťovnu že budeš osoba pečující o dítě do 7 let věku, a zdravotní ti bude platit stát. Pokud máš víc dětí, tak je to do 15 let.
@eloise02
@ina10 Ano, pojištění platí stát, měla jsem osobní zkušenost, platím si ho sama až teď, když jsem v domácnosti.
@ina10 Já s tím mám osobní zkušenost. Po ukončení rodičáku se půjdeš nahlásit na zdravotní pojišťovnu že budeš osoba pečující o dítě do 7 let věku, a zdravotní ti bude platit stát. Pokud máš víc dětí, tak je to do 15 let.
@klokanka31 uvádíš info, které platilo pro starou právní úpravu. Od letošního roku platí stát ZP pouze do 7 let věku dětí, bez ohledu na jejich počet.
@klokanka31 uvádíš info, které platilo pro starou právní úpravu. Od letošního roku platí stát ZP pouze do 7 let věku dětí, bez ohledu na jejich počet.
@miryp Oj tak to se omlouvám 😮
Jak píše miry, od letoška už jen do 7 let. Budeš vedena jako státní pojištěnec. Jen je tam omezení - dítě ve školce jen na dopoledne, ve škole nesmí do družiny a ty si nesmíš přivydělat.
Jak píše miry, od letoška už jen do 7 let. Budeš vedena jako státní pojištěnec. Jen je tam omezení - dítě ve školce jen na dopoledne, ve škole nesmí do družiny a ty si nesmíš přivydělat.
@veroniquecz ale to už přece taky nesplatí, s novou právní úpravou se podle mě nic nesleduje, dítě může do školky, do družiny. Nejlepší zavolat na infolinku zdravotní pojišťovny a tak se člověk dozví přesně informace.
@veroniquecz to platilo pro starou právní úpravu, od letošního roku může dítě do jeslí, školky či družiny bez omezení. Jediné, kam nesmí dítě dát, je internátní zařízení. A přivydělat si taky může.
@anonym_autor Já hlásila od 1.1.2026, poslala jsem datovkou čestné prohlášení, že pečuji o dítě do 7 let, jmeno a datum narození. Hotovka. Nikam jinam jsem nešla. V práci po mně kvuli danim chtela potvrzení, ze jsem to nahlásila. Tak jsem je o to požádala datovkou. Potvrzení mi poslali taky dotovkou.

Na pracák se chodí tehdy, pokud se chce člověk evidovat jako uchazeč o zaměstnání a chce po ÚP, aby mu pomohl najít práci. Pokud se tam evidovat nechceš, logicky tam nepůjdeš.
Pokud budeš oznamovat péči u ZP osobně na přepážce, tak OP pro tvou identifikaci a rodný list dítěte pro prokázání údajů o dítěti.