Jak vyloučit nevlastní dítě z dědictví nemovitosti?
Ahoj všem, říkám si jestli tu s tím nemáte někdo zkušenost. Manžel má dítě z "mladí ', mají spolu špatný kontakt, ale jednou, dvakrát do roka mají. Sama vlastním nemovitost. Kterou ale již nějakou delší dobu splácí manžel. A máme spolu také dvě děti. Chtěla sem část té nemovistosti napsat na manžela - darem, s tím že ale chci, aby v případě že by se něco stalo s námi, tak majetek připadl jen našim dětem. Ne dítěti, které má manžel z předchozího vztahu. Bylo nám řečeno, že to nejde. Že ho nijak z dědictví domu nejde vyloučit. Že tomu zabráníme jen tak, že dům bude jen na mě. To se nám ale nelíbí. Není to spravedlivé. Co sem na mateřské 5 let, platí hypotéku manžel sám, i ostatní věci. Nemáte s tím někdo zkušenost? Jinak manžel je v rodném listě zapsaný i platí alimenty. Jen kontakt spolu nikdy moc neměli. Má svou rodinu, i jiného tatínka, tak nemá moc zájem. A už je větší takže si nejsou moc blízcí. Opravdu v tomto státě nelze říct, komu chci co odkázat.
Omlouvám se za anonym. Ale je to hodně osobní. Díky
@kiluau právě že ze strany dítěte, teď už je prakticky v pubertě není žádný zájem. Ani na narozeniny mu nenapíše. Teď nedávno tam volal kvůli Vánocům a dárky to jo, ale kontakt ne🤦 samozřejmě manžel od nich nikdy nic nedostal, ani obrázek. Ale špatně se to dokazuje. Toho se bojím.
Chápu, že pokud se manžel na domě hodně podílel, tak mu chceš nějaký podíl přiznat, ale bez toho, aby bylo dědicem i jeho další dítě, to nejde. Zašla bych za právníkem a probrala s ním možné varianty a jejich důsledky a vybrala si tu pro mě nejlepší.
Tak děkuji za názor, někdo nám řekl, že lze nějaké "vyjmutí" z dědictví udělat v plnoletosti dítěte, s tím že by pak dostal eventuálně velice malý podíl a ten vy se hradil třeba z pojistky a děti by na to museli být připravené. Ještě tedy pro všechny, starý dům manžel zrekonstruoval a stále na něm pracuje, dává do toho své peníze a je zapsány jako dlužník na hypotéce. Ale na domě nemá nic, protože první hypotéka byla jen na mě a dům jsem koupila než jsme se poznali. Ale jen krátce. Bydlíme v něm ale prakticky od začátku společně. Takže v tomto státě nemůžu dát manželovi část domu, tak aby ho zdědili jen naše děti. Vůbec nevím, jak s tím tedy naložit 🤦
A jak to cítí manžel, že není vlastníkem, ale zrekonstruoval dům a dal tam spoustu peněz a energie?
V tomto state totiz maji deti pravo na dedictvi bez ohledu na vrtochy rodicu, diky bohu za to...
Ty pises ze sama vlastnis nemovitost, ale dal uvadis, ze na ni mate hypoteku. Hypoteku tedy splacite oba? Ja jsem to chapala tak, ze ty mas dum a manzel ho zvelebuje. Ale pokud ho zaroven i splaci, tak by mel byt i jeho majetkem, ne? Proc by po nem teda nemelo jeho dite dedit? Pochopila bych to, kdyby to byl vylucne tvuj dum, ale z te hypoteky chapu, ze je vlastne vas spolecny...
Uz vidim, uvadis to v poslednim komentari...
No a neslo by s tim nalozit tak, ze se clovek smiri s tim, ze ma deti tri, ne jen dve a budou tedy jednou po nem dedit vsechny jeho deti?
To, že dítě nemá zájem o kontakt s rodičem, je ovšem málokdy chyba dítěte… většinou je to chyba rodičů nebo rodiče.
@uzivatelkapetra holka. Nechci sejckovat, ale resit by si to mela. Rozvod je svine. Pak odejdes s holou prdeli a on ti nic neda. 🤷♀️
Mam sve nemovitosti. Jsou jen moje a nikdy bych je na manzela neprepsala i kdyby byl nejvetsi buh ze vsech bohu. Chapu, ze ti to prijde zrejme nespravedlive, ale ja proste koukam do budoucna. Co je ted nemusi byt za par let.
@ai30 přesně proto ho chci napsat na manžela. Vrtochy rodičů... Neznáš situaci. Já to dítě viděla jednou v životě a to tu má možnost vlastního pokoje. Matka od začátku chce jen alimenty a nechce styk otce s dítětem. Manžel byl velice mladý a nezajímal se kdysi dávno na co nárok má. Nechtěl se o kontakt soudit. Má jiného " tatínka" to dítě. Chce jen alimenty No ten dům jsem koupila jen pro sebe. Dala do toho přes milion hotovost ze svého. Pak potkala manžela a tři na to jsme dělali novou HU s lepšími úroky. Už společně. Protože jsem v tu dobu byla už na mateřské. A jen mě by to v nové bance nedali s tim příjmem. Ale dost jsme si tím snížili úroky, od té doby uběhly 3 roky, máme dvě děti. HU platí manžel sám. Já beru 9000 Kč, že.
A nechci jeho první dítě připravit o celé dětství. Jen chci tento dům jen pro své děti. Ne pro někoho cizího. Má tam hodně svého dědictví a s mými dětmi se dělit nebude😀🖕 Navíc opravdu manžel by o kontakt stál, ale zvednou tel jen kvůli penězům. A nejde už nutit 13 leté dítě, když nechce.
@vineta ano, manželovi bylo čerstvě přes 20. 100% je to jeho chyba, že se nechal po narození dítěte odbýt. Teď po skoro 14 letech už to neopraví. Navíc když jsme se před 6 lety poznali, tak jsme se měli vidět i s tím dítětem a matka to zakázala. Že nebude dítě nutit, protože nechce. Manžel to tak nechal. Neměli spolu nikdy vztah, od narození spolu nebyli. Paní byla v době otěhotnění o dost starší, manžela jako otce nechtěla, už měla někoho jiného a do teď má.
Já to nemyslím nijak osobně, spíš tak, že chápu, že zákon v tomhle případě docela samozřejmě chrání víc dítě, protože to prostě za rozhodnutí svých rodičů nemůže. Samozřejmě, že vztahům vůbec nepomůže, že v tom třeba matka brání. Ale to dítě není v týhle rovnici ten, kdo by to měl napravovat anebo odnést (aspoň na tom dědictví). Chápu, že hlavně ty k němu nemáš vztah, je to pochopitelný, ale na druhou stranu je to někdo, kdo k tvému muži tak nějak patří a ta situace holt nejde bohužel vyřešit pro všechny ideálně.
@levandule_k cítí, že by alespoň částečně měl být vlastníkem. To je samozřejmé. I já to tak cítím. Jde jen o to dědictví toho domu. Chci ho pro své děti.
@ai30 to nechci. To dítě tam je jedináček, už teď víme, že zdědí dva domy, byt atd. po manželovi pak část z jeho majetku. Má 3 auta, hotovost, chatu .. chci pro své děti jen tento dům. Aby se o něj nemuseli s nikým dělit. Nic vic. Navíc to dítě manželovi nezvedlo už asi 4 roky telefon. A prostě nemá o jakýkoliv kontakt zájem.
@vineta kdyby k němu patřil víc tak možná. Ale je jen v rodném listě a manžel jako ťuňťa platil v pohodě alimenty než jsme se poznali, vůbec to neřešil. Jednou za rok tam zajel, přivezl dárky. Platí samozřejmě dál, ale když jsem se zeptala, proč nemají kontakt řekl, že se od šestinedělí nevídají. To jí vyšel ten druhý vztah. Manžel už není ťuňťa jako byl. Ale samozřejmě teď s tím kontaktem nic neudělá, navíc bydlí od sebe 350 km. A telefon nebere nikdy. Ona občas. Před 5 lety jsem to dítě na hodinu viděla 🙈😂to je vše. Ten milion jsem dala ze svého a tomu dítěti ho dát nechci 🙄
Dedictvi, ktere to dite zdedi po sve matce s tim nema fakt vubec nic spolecneho, to 'ono se s mymi detmi taky delit nebude' je tady uplne k nicemu. Samozrejme ze nebude. Na druhou stranu kdyz uz to clovek vezme uplne do morbidna, tak kdyby zemrela ta matka a nasledne i to dite, tak tvuj manzel po nem dedit bude. To dedictvi funguje vsemi smery, jen clovek predpoklada, ze kdyz ma v zivote stesti, tak smrt prijde v nejakem chronologickem poradku...
On nebyl asi zadny tunta ani tehdy, jenom mu vyhovovalo, ze si to dite strhne z vyplaty a tim to ma vyresene. Z absenci vztahu nese zodpovednost on. To, ze mu jeho vlastni dite nezvedne telefon je nasledek jeho vlastnich rozhodnuti.
Pokud je to pro vas tak dulezite, tak si ten dum nechej. Zadne jine vychodisko neni. On ma proste tri deti, ktere po nem maji dedit a nemuze to obejit, duvod na vydedeni pubertaka nema. Nebud napucena na stat, ten chrani dite, protoze v 99% je dite to, co v pravnim vztahu ochranu potrebuje.
Hotovost je hrozně pomíjivá, zítra se může vydat na roční cestu kolem světa, nebo ji za 20 let sežere inflace.
Jestli má manžel i jiný majetek, tak by přepis části tvé nemovitosti nemusel znamenat problém v tom, že by část domu zdědilo nemanželské dítě, ale dědilo by něco jiného. Nicméně řešte to s notářem a pravděpodobně bys měla napsat závěť i ty, aby to nedělalo v budoucnu problém, ty neumřela dřív jak manžel a jeho podíl na domě moc nenarostl a ostatní majetek by v součtu měl mnohem menší hodnotu než podíl na domě.
@ai30 🙈😁 díky za rady..
Zdáš se trochu zhrzená životem. Asi ti nedochází, že se nebavím celou dobu o dědictví jako takovém, jen o domově mých dětí. Když si vezmeš, že má hodnotu 8 milionů aktuálně, tak kdyby tomu dítěti měly mé děti 2 miliony dát, tak by ho musely prodat nebo se kvůli tomu zadlužit. To nedopustím prostě. Jsem máma a domov mých dětí je pro mě velice důležitý. Samozřejmě už máme domluvenou schůzku u právníka, jen jsem myslela, jestli tu s tím nemá někdo zkušenosti. Ale bohužel tady v diskuzích spíš všechny jen ostatní soudíte, když víš jaký byl a je můj manžel a že si chtěl dítě strhávat z platu🙄😂 Já nikdy nikoho nesoudím, život ostatních jsem nežila.
Jinak třeba pro info můj manžel rodiče nemá a neměl, i takvystudoval vysokou školu a v životě si dost prožil, takže věř, že o své první dítě (pokud je vůbec jeho, řekla mu, že je těhotná měsíc po tom, co se rozešli) se starat chtěl... I když ti samozřejmě do toho nic není. Jen že vůbec nevíš o čem mluvíš a soudíš.
Je to pro tebe důležité, domluv si schůzku u notáře, ten ti poradí nejlépe. Pokud má manžel ještě chatu, tak by snad šlo udělat závěť, podle které by to první dítě dělilo větší podíl na chatě a dům by nededilo. A hodnotově by to vyšlo na stejno.
@drep Ja netvrdim, ze za to vzdycky muze otec a bohuzel znam dva pripady psychopatickych zhrzenych matek, ktere svym detem vztah s otcem (a v jednom pripade i zivot) znicily. Ale fakt za to nemuze to dite. V dobe, kdy se mel tvorit vztah s otcem bylo diteti kolik? Dva roky? Sest let? Otec byl dospely. On mel zodpovednost se prat za ten vztah. Zakladatelka se to ted snazi vykreslit, jaky je to fracek, co chce jenom penize a ani nepopreje k narozeninam a navic bydli daleko a ze vlastne uz z druhe strany nadedi dost. Ten 'fracek' ale z tohle fakt nemuze.
Anonyme, vzhledem k tomu, zes uz presla do plivani, tak si to tu res sama. Narozdil od tebe mi ale dochazi, ze 'domov tvych deti' neni z pravniho hlediska 'domov tvych deti' ale nemovitost. A jako nemovitost na ni bude dedicke rizeni nahlizet. Tak good luck.
Podle mého názoru je nejlepší, nechat to tak jak to je aktuálně, čili psané na Tebe. Manžel má stejne nárok s Tebou bydlet, kdyby se Ti něco stalo, tak do min. do plnoletosti deti také. Je to defacto jen formalita co se jeho týče... pro Tebe i Tvé děti by to bylo nejrozumnejsi do toho nevrtat. Muj nazor. Samozřejmě nevím podrobnosti.
Dům bych si nechala psaný na sebe, do závěti dala, že dům dědí pouze děti a ve prospěch muže uzavřela životní pojistku, kdyby se mi něco stalo. Dům zdědí děti a peníze dostane on. Zbytek majetku pojede podle zákona.
@peacev děkuji 🙂
@j.a.n.i to zní také dobře. Po novém roce navštívíme právníka. Schůzku už máme domluvenou 🙂
@ai30 tak si jí nechám no, tu nemovitost svojí 😂 děkuji a tobě také hodně štěstí v životě.
Nikdy bych o žádném, ani cizím dítěti neřekla, že je fracek, takhle já opravdu nemluvím 🙂
Zvážila bych, jestli nenapsat manžela na dům jako věcné břemeno, kdyby jsi umřela dřív, vztahy s dětmi se pokazily, aby měl kde zůstat...
@levandule_k Ti nevim, v případě rozvodu by to byl sakra problém, do toho bych nešla, aby se nakonec nestehovala ona z vlastniho baráku. Jaku beru, ze tam hodně udelal a bylo by fer ho vyplatit, i když ne z poloviny, ale jen vyplatit.

@betelgeuzz já ho vlastnila jen krátce a nová hypotéka je psána i na manžela. Navíc vlastnoručně udělal velikou rekonstrukci. Krytý bazén, pergolu, terasu, z dílny staré máme ložnici a pod. Takže u nás si myslím, že spravedlivé je, aby tu něco "vlastnil"