icon

Jak získat důležité informace před podepsáním dědictví?

12. zář 2025

Jdu se raději zeptat, jak byste postupovaly vy??
Manželovi přišel email z nějaké slovenské vísky, že se při předešlém dědickém řízení ( když zemřel praděd a dědili jeho děti) zapomnělo na nějaký pozemek/ nemovitost. A jestli by manžel obratem nepodepsal plnou moc ( která btw nemusí ani být notářsky ověřena). Že orxý teď po těch 2, 3 generacích je tam snad 31 dědiců a on že by dostal 4000kč, čili jde o prd.
Ale mě zajímá, jestli by nám napřed neměli poskytnout údaje o tom, jestli se k tomu neváže např. dluhové zatížení? Případně neměli bychom předtím, než cokoliv podepíšeme zjistit více informací - o jaký pozemek/ nemovitost se jedná, jestli vše není pod cenou atp...
Jak byste postupovaly vy?
Manžel to prostě podepsal ..jde to přes jeho mámu, která je úplné jelito a nic nechápe, nic nechce vědět, na nic se neptá. Tak ji nechce vše vysvětlovat. Ake vrtá nám to hlavou..

kakba
•
12. zář 2025

Tak hlavne bych nepodepsala nic jen tak co mi prijde emailem. Zasadni chyba.

jiss
•
12. zář 2025

@anonym_autor za mě scam jak hovado. Se staženým zadkem bych okamžitě začala pátrat po pravdě a případně alarmovala policii.

autor
•
12. zář 2025

Vypadá to takto

autor
•
12. zář 2025

Ověřoval to právník. Scam to nebude. Spíš jestli se na to neváže dluh atp :/

dyechampion
•
12. zář 2025

@anonym_autor Já bych na vašem místě určitě nic hned nepodepisovala. Plná moc, kterou vám poslali, je totiž napsaná hodně široce – zmocněnec by mohl rozhodovat úplně o všem, včetně přijetí případných dluhů, vzdání se nároků nebo vypořádání spoluvlastnictví. To už není jen formalita, ale závazek, který může mít následky. Než cokoliv podepíšete, měli byste si vyžádat přesné informace: o jaký pozemek nebo nemovitost se jedná, parcelní číslo a katastr, jestli na tom neleží nějaké věcné břemeno, zástava nebo dluh. Je také potřeba vědět, který notář na Slovensku dědické řízení vede, protože jen od něj dostanete oficiální a spolehlivé informace.
Doporučila bych si vyžádat výpis z katastru nemovitostí SR a v případě nejistoty nechat plnou moc zkontrolovat právníkem. Pokud jde opravdu jen o zanedbatelný podíl, můžete pak buď podepsat užší plnou moc jen k vyplacení peněz, nebo celé dědictví rovnou odmítnout. Ale určitě bych nic nepodepisovala, dokud nebudete mít všechny informace černé na bílém.

betelgeuzz
•
12. zář 2025

Koho teda splnomocňuje? nějakého advokáta, nebo obec, když píšeš, že to přišlo z nějaké vísky? Mluvili jste s tou osobou, ověřili si, o co jde? Nevidím tam číslo pozemku, který se má řešit? Tohle bych bez přesnějších informací nepodepsala.

mrs.duck
•
12. zář 2025

Mně by zarazilo to, že GE Money Bank, ktera je dole jmenovana, uz snad deset let nefunguje...

barumrallyebum
•
13. zář 2025

Neco mi rika, ze to bude podvod/ pruser.

veroniquecz
•
13. zář 2025
@jiss

@anonym_autor za mě scam jak hovado. Se staženým zadkem bych okamžitě začala pátrat po pravdě a případně alarmovala policii.

@jiss rozhodně se nekomunikuje přes obyčejný mail, tohle vypadá na podvod. Buď by to muselo dojít datovkou nebo do vlastních rukou poštou.

gruyerre
•
13. zář 2025

@anonym_autor doufám, že tě ani na vteřinu nenapadlo podepsat plnou moc někomu, koho vůbec neznáš l, na něco, o čem nic nevíš. Vypadá to velmi podezřele.
A pokud už jsi mluvila s právníkem, jak píšeš, tak ses ho snad zeptala i na ty další věci, jako např. to tebou zmiňované dluhové zatížení, ne?

kristyn86
•
13. zář 2025

Za me podvod. Nic uredniho nechodi emailem. Email nemas nikde v registrech,kde by nekdo vycucal email? A vyplnte a zaslete obratem. Neoverenou navic. To taky smrdi. Tohle se resi u notare,ne emailem.

mafulin
•
13. zář 2025

U nás Ti notář posle dopis, pozve si Te k jednání, vysvětlí Ti o co jde. Většinou když se jedná o tato dodatečná řízení se posílá i výpis z katastru nemovitostí, aby se dotyčný mohl podívat.
Tohle se mi nezdá. Ale nevím jak to funguje na Slovensku.
Ale myslím, že není nic jednoduššího než zavolat do té notářské kanceláře a ověřit si to, ne?

A dluhu bych se nebála, to u takto starých řízení, kdy se jen dodatečně řeší nějaký zapomenutý pozemek není.