Jak změnit příjmení celé rodiny kvůli ostudě?
Je tu někdo kdo v manželství řešil změnu příjmení pro celou rodinu? Manželova rodina je jedna velká ostuda, a chtěli bysme převzít moje rodné příjmení.
Podáte si žádost, uvedete důvod, co vás k tomu vede a je to.
A s tímhle manžel souhlasil? Taky s vámi sdílí názor, že jeho příjmení je pro všechny jedna velká ostuda? 🙈
@eliss232 Ano, jinak bych se tady asi neptala ne? Vím že s tím musí souhlasit i on.
My budeme možná řešit něco podobného. Partner si chce vzít příjmení z matčiny linie, nechce otcovo. Jmenovali bychom se oba dvojím příjmením ( mé a jeho). Nevím, jestli to v čr jde ale v zahraničí ano. Tu žádost ale budeme mít stíženou tím, že jsme v zahraničí...Tak bůhví, jestli a kdy se di toho vůbec dokopeme 😅
Zatím jsem dohledala, že stačí zaslat vyplněnou žádost přes datovou schránku/ poštou/ osobně na úřad bydliště. Musí se uvést důvod změny příjmení, a to bohužel nevím, jak moc přísně to hodnotí. Asi je to i o lidském faktoru...Pak počkat na schválení. Pak se nové průkazy totožnosti musí osobně vyzvednout.
Možná je tam toho ví, vícero mezikroků, ale tohle je co zatím vím ;)
Mně byla změna příjmení zamítnuta. Žádala jsem teda jen sama pro sebe. Vyplnila jsem formulář, kde jsem popsala, že s předky, ke kterým mě to příjmení pojí, nemám dobré vztahy, nechci s nimi být spojována (cca deset vět). A matrikářka mi řekla, že musím popsat konkrétní důvody, situace, přesný popis. Špatné vztahy nejsou validní důvod. Je to pro mě hodně citlivétéma, navíc žijeme na maloměstě, takže jsem se do opravdu konkrétních situací pouštět nechtěla. A zamítnuto. Prý si mám změnit křestní jméno, je to jednodušší než příjmení. Šlo o změnu na naprosto typické české příjmení mé babičky.
O pár měsíců později partner mé nej kámošky přímení změnil jen s jednou větou ve formuláři. A důvod byl veeelmi obecný. Rozhodně více než ten můj. Takže záleží na konkrétním člověku, co to bude posuzovat.
Aktualně řeším, zda si na chvíli nezměnit trvalé bydliště právě ke kamarádce, aby mi změna byla schválena. 🤷🏻♀️
Mně byla změna příjmení zamítnuta. Žádala jsem teda jen sama pro sebe. Vyplnila jsem formulář, kde jsem popsala, že s předky, ke kterým mě to příjmení pojí, nemám dobré vztahy, nechci s nimi být spojována (cca deset vět). A matrikářka mi řekla, že musím popsat konkrétní důvody, situace, přesný popis. Špatné vztahy nejsou validní důvod. Je to pro mě hodně citlivétéma, navíc žijeme na maloměstě, takže jsem se do opravdu konkrétních situací pouštět nechtěla. A zamítnuto. Prý si mám změnit křestní jméno, je to jednodušší než příjmení. Šlo o změnu na naprosto typické české příjmení mé babičky.
O pár měsíců později partner mé nej kámošky přímení změnil jen s jednou větou ve formuláři. A důvod byl veeelmi obecný. Rozhodně více než ten můj. Takže záleží na konkrétním člověku, co to bude posuzovat.
Aktualně řeším, zda si na chvíli nezměnit trvalé bydliště právě ke kamarádce, aby mi změna byla schválena. 🤷🏻♀️
@anonym_de67c9 talhle to dopadá, když zákon není konkrétní a matrikářky si to rozhodují, jak se jim zachce.🙄
Co je to za p*tku tvl? Zákon říká, že důvod má být "závažný" a v každém právním poradci se právě zmiňuje, že špatně rodinné vztahy jsou legitimní důvodpro změnu.
Podala bych to znova a jestli to zamítne, podej odvolání. Máš na to imo nárok.

A s tímhle manžel souhlasil? Taky s vámi sdílí názor, že jeho příjmení je pro všechny jedna velká ostuda? 🙈