icon

Lze obejít 2měsíční výpovědní lhůtu?

katanovobran
19. črc 2021

Ahoj holky,jsem zoufalá,nastoupila jsem do nové práce před půl rokem bohužel situace se stala neúnosnou a sefka se po mě zacla neskutečně vozit,dovolenou mi dat nechce jelikož za ke nemá kdo jít jednalo se o pouhé dva dny ,není tu dobra atmosféra proste strašný …začala jsem se rozhlizet po nové práci našla jsem skvěle místo ale nemohou na mě dva měsíce čekat je nějaká moznost jak to obejít ?

adula000
19. črc 2021

@katanovobran jedině se domluvit v zaměstnání, jinak asi ne.

katanovobran
autor
19. črc 2021

@adula000 no to silné pochybuji

zelenaesmolda
19. črc 2021

@katanovobran
To ale neni prece tvuj problem,ze za tebe nema nahradu.To bys taky na dovolenou nemusela jet nikdy.
A vozit se po tobe bude pokud si to nechas libit.
Zalezi co mas ve smlouve,jestli mas narok na dovolenou atd.
A taky samozrejme zakonik prace.
Vsechno s ni res pisemne at mas popripade dukaz bossingu pro jeji nadrizene pro zmenu.

katanovobran
autor
19. črc 2021

@zelenaesmolda ona nad sebou nemá nikoho dalšího je to soukromník.No normálně mi tu dovolenou zrušila .. ve smlouvě mám samozřejmě dvouměsíční výpovědní lhůtu.Jenže to na mě nikdo čekat nebude

zelenaesmolda
19. črc 2021

@katanovobran
a co mas o zruseni dovolene ve smlouve?

levandule_k
19. črc 2021

Ještě můžeš trvat na té dovolené, ozvat se, že tohle dělat nebudeš, ona se naštve, řekne ti, tak jdi a ty půjdeš. Jak dlouho na tebe budou čekat.

Já jsem při hledání práce, když se mě ptali, kdy můžu nastoupit, říkala, že jsem zaměstnaná, že výpověď je minimálně 2 měsíce do nového měsíce a že nechci odcházet od bývalého zaměstnavatele tak, že řeknu, zítra končím, že by to něco vypovídalo o mém charakteru.

areh
19. črc 2021

@katanovobran taky jsem do nové práce musela nastoupit hned další měsíc. Nechtěli mě pustit, tak jsem jim narovinu řekla, že od 1. nepřijdu a nakonec mi dohodu podepsali. Jinak bych měla v zápočťáku, že jsem se bez onluvy nedostavila do práce. To má vliv, kdy6bys skončila na pracáku. Ale já o novou práci stála,tak mi to nevadilo

katanovobran
autor
19. črc 2021

@areh já prave nevim jak to je jestli se to z toho zapoctoveho listu u toho nového zaměstnavatele smaže a nebo ne.Ještě sem četla ze bývali zamestnavatel muže dat k úhradě usli zisk co mu zaměstnanec způsobí tím ze odešel dřív

goovana
20. črc 2021

@katanovobran ano u nového zaměstnavatele se to automaticky maže
Normálně bych povyhrozovala ze od toho a toho datumu už nepřijdu a buď daji dohodou
Nebo ti nasekají áčka a nový zaměstnavatel ti je automaticky novou smlouvou smaže

j.a.n.i
21. črc 2021

@goovana No, ja si tedy fakt nejsem jista, zda bych jsko novy zamestnavatel stala o nekoho, kdo nema sebemensi problem neprijit do jedne prace, jen protoze nasel lepsi. Jakou mam jistotu, ze mi za pul roku neudela to same.

j.a.n.i
21. črc 2021

@zelenaesmolda Nic o zrušení dovolene nemusi mit ve smlouve, dle zakoniku prace urcuje dovolenou zamestnavatel a muze cloveka z dovolené i odvolat.

veroniquecz
21. črc 2021

Můžeš dostat výpověď za hrubé porušení pracovní kázně, to budeš mít i v zapoctaku a není to dobra vizitka. A dovolenou ti určuje zaměstnavatel. Mas ji někde písemně schvalenou nebo je to jen ústní? Jinak dohoda o ukončení pracovního poměru, jinak 2 měsíční výpovědní lhůta, a začíná běžet až od následujícího měsíce, takže by končila k 30. Září.

katanovobran
autor
21. črc 2021

@j.a.n.i to samozřejmě vím ale jde o tu lidskosti mezi lidmi kdyby jste měla zaplacení dovolenou tak by jste taky asi úplně nejasala kdyby vám ji někdo zrušil co si budem,ještě když kolegyně ji úplně bez problému dostala.

terezfr
21. črc 2021

@katanovobran no ale v tom případě ji normálně dej fakturu na proplacení té dovolené. Ze Ok, nejedu, ale ty mi zaplat, co jsem zaplatila já.

jelenice_zavodnice
21. črc 2021

@katanovobran Pokud si měla dovolenou schválenou a máš pak její písemné zrušení, odvolání, zákon je na tvé straně a máš nárok na náhradu.
"Pokud zaměstnavatel zaměstnanci změnil dobu čerpání dovolené anebo jej z ní rovnou odvolal, je podle odstavce 4 v § 217 Zákona 262/2006 Sb. zákoníku práce povinen pracovníkovi uhradit náklady, které vznikly zrušením dovolené. V praxi to mohou být např. storno poplatky, výdaje na náhradní dopravu z dané destinace a poměrná část ceny zájezdu za nevyužitou dobu.

K proplacení nákladů bude ale muset zaměstnanec šéfa vyzvat. Vzniklé výdaje bude nutné doložit fakturami a doklady o zaplacení."

novina
21. črc 2021

@j.a.n.i Přesně to mě taky napadlo.

j.a.n.i
21. črc 2021

@katanovobran Tak kdybych mela zaplacenou dovolenou, tak bych si samozřejmě nechala zaplatit to, co me to stálo. Protože na to mam právo a neoperovala bych tim, když chci ocuravat vypovedni lhutu.