Mama na RD so starším dieťaťom v nemocnici. OČR pre otca?

barcaldine
20. led 2015

Dobrý deň,
chcem poprosiť o radu v situácii : Matka je na RD s mladším dieťaťom, staršie (škôlkar) bol hospitalizovaný v nemocnici, matka bola hospitalizovaná s ním.
Má otec nárok na očr, keď ostal doma s mladším dieťaťom? Ak áno, na ktoré dieťa má byť vydaný paragraf? Je podstatné kto bol fyzicky s dieťaťom hospitalizovaný a kto ostal doma starať sa o mladšie dieťa? Ktorý lekár by mal vydať očr?
Žijeme v ČR.

Za odpovede ďakujem.

banitram
20. led 2015

Otec může čerpat OČR na dítě, na které už pobírá jiná osoba rodičovský nebo mateřský příspěvek pouze v případě, že osoba, která o dítě jinak pečuje onemocněla nebo byla hospitalizován a nemůže se věnovat péči o uvedené dítě.

Pokud v nemocnici napíší OČR, že nemůžete pečovat o mladší dítě (z důvodu hospitalizace) , může manžel převzít péči o toto dítě.

barcaldine
autor
20. led 2015

@banitram ďakujem za odpoveď. AJ tak mi nie je jasné, ako postupovať, keď staršie dieťa vyžaduje spomínanú hospitalizáciu a niekto musí ostať doma s tým mladším. Ak lekárka (detská) napíše potvrdenie očr otcovi na to staršie dieťa (hospitalizované) bude to v poriadku? Nemocnica údajne potvrdenia na očr nevydáva.

banitram
20. led 2015

Nějaký lékař musel vydat rozhodnutí o hospitalizaci (dětský, obvodní, některý v nemocnici) - ten by měl vystavit OČR, že vy jste hospitalizovaná a péči o mladší dítě převzal manžel. To je jediné možné řešení, aby mu mohla být ošetřovačka uznána.

Lékař nemůže napsat pro manžela OČR na starší dítě, když jste s ním vy v nemocnici. To by musel on zůstat v nemocnici místo vás.

A není možné napsat ani OČR na mladší dítě, protože vy na něj pobíráte rodičovskou a tudíž by se jednal o souběh dávek na jedno dítě - stát nebude vyplácet OČR na dítě, na které už jiné osobě vyplácí dávky RD. Takovou OČR by OSSZ zamítla.

banitram
20. led 2015

@barcaldine ještě by se mohlo stát, že vám lékař nenapíše OČR, protože vaše hospitalizace s dítětem není nezbytná .... třeba jeho onemocnění nebo věk nevyžaduje doprovod rodiče do zdravotnického zařízení a vy zde jste jen na vlastní přání - ale to nemůžu posoudit .....

barcaldine
autor
20. led 2015

@banitram Už len podootázka k prvému bodu: Nějaký lékař musel vydat rozhodnutí o hospitalizaci (dětský, obvodní, některý v nemocnici) - ten by měl vystavit OČR, že vy jste hospitalizovaná a péči o mladší dítě převzal manžel. Máte na mysli, rozhodnutie o hospitalizácii dieťaťa, ja figurujem ako doprovod a teda manžel má nárok na očr, alebo by som musela byť hospitalizovaná ja? (mrzí ma že sa takto vypytujem, ale mám v tom nejasno a nejde mi to poskladať si to dokopy 🙂 )
Ostatné body už sú mi jasné, ďakujem za trpezlivosť a ochotu.

banitram
20. led 2015

No právě - z prvotního dotazu nebylo zřejmé, zda jste nebyla hospitalizovaná s dítětem, protože jste oba onemocněli - dítě i vy. Tady by to bylo naprosto jasné a nebyl by problém - tady by měl manžel automaticky nárok

Pokud jste zdravá a pouze děláte dítěti dozor v nemocnici, nejsem si jistá, zda vám lékař musí OČR napsat. Asi bude záležet na posouzení lékaře, jak nezbytný je váš pobyt v nemocnici - to se budete muset domluvit přímo s lékařem.

barcaldine
autor
21. led 2015

Ďakujem Vám za vysvetlenie, napíšem, ako nám to nakoniec dopadlo. Prajem pekný deň.

barcaldine
autor
21. led 2015

Tak nakoniec, na očr otec nárok nemá, musela by som mať papier ja od obvodného lekára, takže jedine očr na mňa. ( i keď neverím, že obvodný lekár vydá len tak potvrdenie, že som nemocná, keď nemocná nie som :( )
Tak už len pre ujasnenie situácie, ktorá dúfam už teda nenastane, ale jeden nikdy nevie, však?
Ak som na RD a ochorie staršie dieťa, je hospitalizované s tým, že je potrebná prítomnosť rodiča na izbe, naše možnosti, ako byť s tým starším v nemocnici sú:
1) buď tam bude manžel na izbe, na to mu očr vydajú alebo
2) si vezme dovolenku (neplatené voľno...) a potom im to je jedno kto je v nemocnici s ktorým dieťaťom
iné možnosti nie sú?
Kto vie nech odpovie 🙂 každá rada drahá. Ďakujeem.

lilithka
11. únor 2015

@banitram
Muzu mit prosim dotaz, kdyz jsem pred porodem na MD a mam dalsi dve deti, ktere chodi do skolky, muze s nimi k doktorce manzel? Kdyz ja jsem vlastne doma? Ma u zamestnavatele narok na doprovod ditete k Mudr, kdyz ja pobiram MD na jeste nenarozene dite?
A jeste jeden dotaz, pokud bude s detmi doma kdyz ja budu v porodnici a moje obvodni nebo nemocnice mu napise na me paragraf, kolik procent z platu dostane? Jako by byl on sam na nemocenske cili 60%? Dekuji moc.

banitram
11. únor 2015

Ano, podle zákoníku práce má manžel nárok na doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení na nezbytně nutnou dobu (v odůvodněných případech i na celý den). Samozřejmě za předpokladu, že toto vyšetření nemohlo být provedeno mimo pracovní směnu. Je třeba rozlišovat, jestli se jedná jen o plánovanou zubní prohlídku, kterou si můžete zorganizovat i v jinou dobu nebo akutní ošetření dítěte třeba na chirurgii... Co se týče vyplácení OČR, tak to by vám poradila spíš nějaká pracovnice OSSZ, já už jsem ztratila přehled, když to přestal vyplácet zaměstnavatel ...