Mimi do 300 dní po rozvodu je automaticky manžela?

rendex1
26. pro 2007

Ahoj holky, prosím o pomoc. Rozvedla jsem se se svým exmanželem a teď čekám miminko se svým novým přítelem. Všechno bylo v pořádku až do té doby než jsem přišla na to, že existuje nějaký zákon, který určuje, že když se ti miminko narodí 300 dní od rozvodu, tak je to automaticky exmanžela? Nám to vychází na 290 den... jenže se může cokoliv stát, narodí se dřív nebo tak a bude jeho? To nepřipustím..?! Jediné řešení je svatba, ale to mi přijde takové z donucení. Nechci se vdávát kvůli paragrafům. Prosím poraďte.

kouzlo
26. pro 2007

Ahoj rendex1 tak tohle slyším poprvé 😲 A jestli to tak je, tak by mě zajímalo kde soudruzi z vlády udělali chybu 😝 To je přeci nesmysl, aby to dětátko připadlo exmanželovi. Když uvedeš do rodného listu otce jméno přítele.
Ale pokud je jediné východisko svatba tak proč né? Máte se rádi a čekáte miminko 😉

krista
26. pro 2007

Rendex já už jsem to taky slyšela, četla jsem to konkrétně tady na stránkách Českobudějovické porodnice:

* V případě určení otcovství (tj.otec dítěte bude uveden v rodném listě dítěte) se současně s matkou dítěte dostaví na matriku narození též otec dítěte (s platným občanským průkazem a rodným listem), nejlépe před narozením dítěte, jinak do 30-ti dnů po narození dítěte. Oba rodiče musí v době narození dítěte dosáhnout plnoletosti. Není-li tak, otcovství k dítěti může být určeno pouze před soudem. Pokud toto dítě není první společné, je zapotřebí vzít s sebou i rodné listy dětí předchozích (společné děti musí mít společné příjmení). U rozvedených a ovdovělých matek může být určeno otcovství jen v tom případě,uplynulo-li 300 dnů od právní moci rozsudku o rozvodu či od úmrtí manžela (ke dni narození dítěte).

Jediné východisko bude asi opravdu ta svatba 😒 😉

rendex1
autor
26. pro 2007

Já vím ale já jsem to chtěla tak nějak přirozeně. Hlavně je teď zima, čekáme to v létě... no a takže se budu vdávat s bříškem (to jsem taky nikdy nechtěla) bééé. Takže se musíme vzít co nejdřív, aby to na fotkách nebylo až zas tak vidět. No a vdávejte se v zimě. ☹

krista
26. pro 2007

No je to na prd, ale než aby si pak s tím měla tahanice 😖 Myslím si, že ani tvůj bývalý by nebyl nadšený kdyby se mu připsalo cizí dítě 😒

paolin
26. pro 2007

ahoj rednex. nasi znamy to taky resili svatbou. prisli na to par dnu pred porodem, tak to byl fofr 🙂
zeptej se pravnika, jesti neni nejaka moznost. myslim, ze je to tak, ze dite ma automaticky prijmeni po -ex, ale jako biologicky otec muze byt napsany soucasny partner.

claire
26. pro 2007

Rendex, svatba je jen jedno řešení - ale to jednodušší. V takovém případě stačí jíž na úřad a za 10 minut máte svatbu odbytou (a časem si udělat pořádnou, když budete chtít).

Druhé řešení je projít řízením o popření otcovství. V něm ty, exmanžel a otec dítěte podepíšete, jak je to s rodičovstvím. Myslím, že se to dělá na matrice.

Paolin, exmanžel bude zapsán v rodném listě automaticky, příjmení dostane mimčo podle toho, jak se dohodli původně na svatbě, bude mu připsána povinnost platit alimenty atd.!

paolin
26. pro 2007

tak to jsem si to myslela presne naopak 😉

rendex1
autor
26. pro 2007

ahoj, diky holky. My se byli dneska ptat jedne soudkyne a vazne je to tak a budeme se "muset" brat ach jooooooo

petkakrutik
13. únor 2008

Ahojky, je to tak nějak, jak píše claire. u nás v rodině se to stalo taky, můj otec si našel novou paní (po x letech po rozvodu s moji mamkou), ta po nějaké době otěhotněla, narodil se kluk, ale protože ona byla v době narození syna ještě v té lhůtě 300 dní, byl do rodného lsitu zapsán jako otec dítěte její (ex) manžel, stejně tak kluk se jmenoval po něm. Můj tatík pak žádal u soudu o určení otcovství, bývalý manžel potvdril, že není otcem dítětě, po nabytí právní moci soudního rozhodnutí se zašlo na matriku, kde došlo ke změně v rodném listě, kluk má jako otce uvedeného toho biologického a zároveň mu zn¨měnili příjmení na to, co má (náš společný) tatík...

pattie
13. únor 2008

To vážně nestačí dojít na matriku, aby přítel podepsal otcovství (jako se to dělá v případě svobodných matek, když chtějí, aby se dítě jmenovalo po otci)????

petkakrutik
14. únor 2008

bohužel nestačí. Svobodná matka je v jiné situaci než čerstvě rozvedená žena...

fiallinka
5. čer 2008

holky, vidím, že to je už staré téma, ale jen dodávám, že on to upravuje zákon o rodině už dlouhatánská léta a fakt to tak je, buď nová svatba nebo popření otcovství u soudu.

rendex1
autor
21. čer 2008

Jojo, holky je to tak... 😠 😠 😠

jojo1
22. čer 2008

holky, slouží to k ochraně dětí. vezměte to z druhé stránky. žena otěhotní se svým manželem, rozvede se - a který rozvedený "otec" půjde dobrovolně na matriku podepsat otcovství?

acinka
22. čer 2008

Já se jen krátce do debaty připojím....naši se rozvedli, mamka se svým přítelem otěhotněla a vycházelo to tak jak Rendex1...no a protože nějak neměla o tomhle páru, tak se prošvihlo jít na úřad to vyřídit...bráška se narodil s příjmením mého otce...pak mamka onemocněla...rakovina... no a teprve pak se to začalo řešit... naplánovali teda svatbu, aby alespoň "pak" byl bráška synem svěřen do péče svého vlastního otce...jenže se svatba nestihla...no a pak jsem si musela vzít brášku jako přímý příbuzný do péče než se vyřešilo to otcovství...to trvalo rok a půl.. i když obě strany s tím od počátku souhlasili a vycházeli se vstříc....takže pokud se to má vyřešit svatbou a třebaže jen oficiální rychlovkou...nečekala bych na nic 😉

acinka
22. čer 2008

Hi, koukám, že už jste to svatbou vyřešili...nevadí, třeba se příspěvek bude hodit někomu jinému 😀

broukac
4. kvě 2013

Nazdar dámy, je to lehce postavené na hlavu, holt stát kocourkov. Povedlo se mi to též, jsem hrdý otec neposkvrněného početí, bohužel ani jméno jsem nemohl vybrat. 😀 Na matrice mi povídaly též, že v zájmu dítěte. Ha, ha. Když jsem se optal jestli je v zájmu dítěte, když: dítě žije s otcem a matkou ve společné domácnosti, otec se k otcovství hlásí a oni do rodného listu napíšou cizího chlapa (mě) už mlčely. Mezi 6 týdny (tolerují dříve) a 6 měsíci se podává tzv. Popření otcovství, nejlepší je když to podá žena.....jeli svobodná bývá osvobozena od poplatků. Pro chlapa je to maličko trabl, potřebuje rodný list dítěte (a to EX nerady pouští z ruky) a navíc vyplázne cca 5000 za něco s čím nemá vůbec nic společného. Po uplynutí 6 měsíců od porodu může podat žádost na popření otcovství státní zástupce. Hurá Kocourkov. Asi se naučím na stará kolena pít aby se to v tomto státě dalo nějak vydržet. 😀

jankarty
18. únor 2014

Nove mame v NOZ 2014 (novy obchodni zakonik) paragraf 777, ktery rika:

(1) Narodí-li se dítě v době mezi zahájením řízení o rozvodu manželství a třístým dnem po rozvodu manželství, a manžel, popřípadě bývalý manžel matky prohlásí, že není otcem dítěte, zatímco jiný muž prohlásí, že je otcem dítěte, má se za to, že otcem je tento muž, připojí-li se matka k oběma prohlášením.
(2) Prohlášení manžela matky dítěte, popřípadě jejího bývalého manžela, muže, který tvrdí, že je otcem dítěte, a matky dítěte se činí v řízení před soudem, zahájeném na návrh některého z nich; návrh lze podat nejpozději do uplynutí jednoho roku od narození dítěte.

Takze timto je to resitelny. Co mne ale z toho zakona jednoznacne nevyplyva a co je pro me (koho se tato situace take prakticky tyka) zasadni je to, zda lze toto rizeni u soudu vyvolat jeste pred narozenim ditete nebo az po nem. Kez by se k tomuto vyjadril nekdo pravne znaly nebo nekdo, kdo toto jiz prakticky resi.

merilinka
14. črc 2014

Ahojky holky,prosím.
Jsem od 9.1.2014 rozvedená,čekám mimi,narodí se cca v březnu 2015,,nás se 300 denní lhůta netýká,že ne??????? Děkuju 😉

mischel24
29. říj 2014

ahojky děvčata,prosím Vas
jsem od 8.10. 2014 rozvedená,čekáme s přítelem miminko a termín porodu mám v únoru 2015.Bohužel se nás týká 300 denní lhůta ☹
Na soudě mi řekli že než se miminko narodí mám vzít bývalého manžela a současného přítele na matriku kde sepíšeme prohlášení o popření a zároven určení otcovství a mělo by být vše v pořádku.Byly jsme všichni tři docela v šoku z toho co nám na matrice zdělily.Opravdu musíme počkat na to až se miminko narodí a na rodný list a pak teprve sepsat prohlášení?
předem děkuji za kteroukoli odpověd 🙂