Musim mít jako OSVČ účet na podnikání?

dzahila
25. únor 2014

Včera jsem se dozvěděla,že ze zákona musim mít založený účet na podnikání.Podnikám v pohostinství,ale veškeré platby provádím v hotovosti.Víte prosím někdo,jak to je?

barborka09
25. únor 2014

@dzahila Já si zakládala živnost v roce 2006 a všichni mi říkali že si musím založit podnikatelský účet. Moc mě to nepotěšilo ale co by mi zbylo, že? Ovšem když jsem se šla zaregistrovat na finanční úřad, tak tam byl vypsaný papír v tom smyslu že zakládat nový účet kvůli podnikání není třeba. Tak jsem se ptala i paní na přepážce a ta mi to teda potvrdila. Já mám teda svůj osobní účet a tam mě chodí i platby z podnikání. Ovšem nejsem plátce DPH. Takže já ho nemám.

dzahila
autor
25. únor 2014

Díky za odpověď.Já právě živnost mám rok a půl a včera mě zaskočil jeden známej,že musim mít účet.Tak jsem trochu pátrala a podle zákona být nemusí,ale je tam nějaká vyjímka a ta je samozřejmě napsaná tak,že jí nějak nepobírám.

j.a.n.i
25. únor 2014

@dzahila Tak sem hoď odkaz na tu vyjímku... třeba to společnými silami rozklíčujem. Jinak já tedy co vím (ale můžu to vědět blbě) tak pokud nejsi plátce DPH, tak účet mít nemusíš, ale při DPH jo a ten účet se dokonce někam registruje, je to kvůli tomu, že jen při platbě na tento registrovaný účet tvoji odběratelé neručí za to, že zaplatíš DPH.

salot
25. únor 2014

Mám za to, že musí, ale nemám to ničím podložené. Jakkoli, dá se zřídit u nějaké bezpoplatkové banky (mBank?), kde to nic nestojí a využívat ho také nemusíš. Jen budeš mít splněno.

anina32
25. únor 2014

Pokud nejsi plátce DPH tak účet mít nemusíš. Moje sestra podniká už 20let a nemá žádný účet, dokonce ani osobní.