Může lékař napsat neschopenku až od následujícího dne?

liona
30. čer 2011

Milé maminky, potřebovala bych malinko poradit, pokud je mezi Váma nějaká zákonů znalá nebo se stejnou zkušeností.
22. července má dcera dva roky, tím mi končí dvouletá rodičovská a následující pracovní den, tj. 25. 7 bych měla nastoupit zpět do zaměstnání. Téhož dne jsem objednána na pravidelnou kontrolu ke svému gynekologovi, který mi již nyní sdělil, že mi napíše neschopenku, vzhledem ke komplikacím, které v těhu mám. Zaměstnavatel to akceptuje, i podle něj by nemělo smysl cca na ty dva měsíce a kousek nastupovat do práce...
Volala jsem si na sociálku, prý je to bez problémů, doktor mi vystaví neschopenku a tu pak dám zaměstnavateli, ale prý si od něj mám nechat podpepsat tzv. Opětovný nástup do zaměstnání. Zažádala jsem si o něj, volala mi pani z účtárny od zaměstnavatele, že je to v pořádku, není problém, potvrzení vystaví, ale neschopenku pr potřebuje až od 26. 7. , abych tam jako by ten jeden den 25. 7 byla jako by v práci, ale že potvrzení mi napíše normálně od 25. 7.
Mám dvě otázky: muže mě zaměstnavatek nějak podrazit, když tam toho 25. nebudu, když mám ten den lékaře a zaměstnání 70km daleko..., aby mi nesebral peníze, které by mi měl platit prvních několik dní neschopenky.... nebo mě dokonce propustil?
a druhá otázka:
může lékař při prohlídce 25. 7 napsat neschopenku až od následujícího pracovního dne? Nebo ten den, kdy je zapsána kontrola....
Nerada bych měla něco špatně nebo byla s druhým dítětem bez peněz.

Moc Vám děkuji, dooufám, že některá z vás mi poradí.

deyana
30. čer 2011

Nevím, jestli jsem znalá, ale opravdu na jeden den musíš nastoupit, aby jsi měla nárok pak na něco.. netuším na co, to ti holky určitě zodpoví.. a doktor ti neschopenku napíše od druhého dne v pohodě, to ničemu nevadí. Jestli tě může vyhodit, tak nemůže, protože budeš podle mě v ochranné lhůtě a nastoupíš na neschopenku.. no moc jsem ti neporadila, jen tak uvažuju jak si myslím, že to u nás je..

liona
autor
30. čer 2011

@deyana
moc děkuji.... 🙂 prostě potřebuji jistotu....tak se ptám 🙂