icon

Může otec po určení otcovství žádat změnu příjmení?

stepibuli51
30. pro 2021

Ahoj chci se optat. Mám nemanželskou dceru,s manželem jsme se měli rozvádět,našla jsem si jiného partnera a s tím otěhotněla. Jenomže v desátém TT těhotenství si to rozmyslel,poslal me na potrat a já zůstala těhotná s dvouma dětma. Na potrat jsem došla,dovezl mi tam manžel ale zase odešla s tím že má mimi právo na život. Manžel mi to posvětil, vrátil se a tak jsme společně se rozhodli že maličkou vychovame 🥰 Jenomže pro narození malé začal bio otec prudit a dožaduje se svých práv. Do porodu se o nic nezajímal po porodu malou chtěl vídat ale první peníze poslal až když bylo malé 4 měsíce. Teď máme před soudem o určení otcovství a já se chci optat zda může žádat změnu příjmení když ho tam dopíšou? Chtěla bych totiž aby se jmenovala stejně jako my...podle mě se tím dost předejde jejímu trápení,že se jmenuje jinak. Bio otec samozřejmě chce své. Děkuji

Strana
z3
somalicats
30. pro 2021

@stepibuli51 No, a k soudu to dal ten exmilenec?

bara88
30. pro 2021

@veroniquecz dokud biologický otec nepostoupi testy otcovství

somalicats
30. pro 2021

@bara88 Nemáš pravdu. V případě, že se dítě narodí v manželství, soud ani testy otcovství nenařídí, nemá to smysl. To by leda manžel musel sám otcovství popřít.

j.a.n.i
30. pro 2021

@bara88 testy otcovstvi nikoho zajímat nebudou, pokud manzel sve otcovstvi nepopre.

stepibuli51
autor
30. pro 2021
j.a.n.i
30. pro 2021

@stepibuli51 A co žaluje?

veroniquecz
30. pro 2021

V tomto článku mas odkazy na judikatury a rozhodnutí soudu.

Shrnutí kopíruji:

Celkově tedy s ohledem na shora uvedené skutečnosti možno konstatovat, že z hlediska hmotně právního není postavení biologického otce lehké, když jeho zájem na tom podílet se aktivně na výchově a výživě vlastního dítěte může záhy ztroskotat na rozhodnutí matky a jejího manžela o otcovství právním. Pokud se pak k tomuto otcovství právnímu navíc přidruží ještě i otcovství sociální, tedy pokud se otec právní o dítě stará, zajišťuje jeho výchovu a výživu a dítě samo jej za svého otce považuje, lze si jen těžko představit, že by se soud bez dalšího postavil na stranu otce biologického. Ani po stránce procesní pak není za současného právního stavu situace biologického otce záviděníhodná. Jak bylo konstatováno OZ biologickému otci právo na popření otcovství otce právního, resp. manžela matky, nepřiznává. Toto právo mají toliko manžel sám a matka dítěte. Pokud by se pak tedy biologický otec chtěl pokusit svých práv domoci, byl by nucen spolehnout se na instanci nejvyšší, resp. na Ústavní soud či případně ESPL. Ani zde však nemůže s ohledem na citovanou judikaturu počítat bez dalšího s kladným výsledkem.

veroniquecz
30. pro 2021

@bara88 to není pravda. Soudy mluví jasne. Bio otec má téměř nulovou šanci.

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@j.a.n.i dožaduje se otcovství... Má to nás právník ze zákona má biologický otec právo do půl roku života dítěte podat žalobu a bohužel testy DNA soud nařídí.
S tím,že smbude v našem životě už víceméně počítáme bydlí 5 km od nás... Jediné co nechceme je změna příjmení. Rozjela se tu diskuse úplně o něčem jiném. Se vším jsme se se manželem smířili ... Dožaduje se práv ale žádné povinnosti neplní,na malou se nezepta za celých 5 měsíců dostala od něj 1chrastitko ale stále dokola povídá jaká má práva 🤦

somalicats
30. pro 2021

@stepibuli51 Pak není nic jednoduššího, než aby Tvůj manžel trval u soudu na tom, že on je otcem dítěte, dokázal, že se stará - jste manželé, nejste v rozvodovém řízení, takže se stará - a Ty budeš stát na jeho straně. Pak nemá bio otec moc šancí (nemá prakticky žádnou).

bara88
30. pro 2021

@somalicats pravdu mam

bara88
30. pro 2021

@j.a.n.i ale budou

veroniquecz
30. pro 2021

@bara88 jasně, takže usnesení nejvyššího soudu a evropského soudu kecaji 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Rozumíš vůbec právu, ze píses takové blbosti??

veroniquecz
30. pro 2021

@stepibuli51 přečti si co jsem psala výše, soudy rozhodují jasně. Opravdu nemá šanci. A už vůbec ne co se tyče příjmení.

somalicats
30. pro 2021

@bara88 nemáš 😄😄😄

veroniquecz
30. pro 2021

@somalicats to je marný 🤣

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@veroniquecz Děkuji Ti . Každopádně dám vědět jak to dopadlo. Jdeme 25.1... je to kokot Ale šťastna mama která bude bojovat za klid děti společně s manželem. Za ní to prostě stojí 🥰

somalicats
30. pro 2021

@veroniquecz Tahle vzdycky chodi do diskusi jen prudit... 😄

veroniquecz
30. pro 2021

@somalicats jj známe, expert od práva přes farmacii až po školství 😎🤣

veroniquecz
30. pro 2021

@stepibuli51 malá je nádherná ❤️ Držím pěsti a přeji pevné nervy 🍀🍀

stepibuli51
autor
30. pro 2021

@veroniquecz děkuji 🤗 byl to boj a bude... Ale já jsem optimista jak jsem mu dnes řekla. Pan Werich řekl... Blba z blbství neusvědčíš, z takové snahy vyjdeš vždy jako největší blbec ty sám....
Bude to asi dlouhý boj ale my to dáme. Malá ho nevídá on se o ní nijak nezajímá a čím déle to bude trvat tím hůře pro něj a lépe pro nás. Chce se soudit o příjmení ať se soudí opět se vše protáhne...

j.a.n.i
30. pro 2021

@stepibuli51 Ale houby, pul roku ma nebiologicky otec pravo otcovstvi poprit. A hlavně dite ma otce určeného, takze staci tvrdit, ze jste spolu s mazelem spali a tedy dite muze byt a je je jeho. A je velmi pravděpodobné, ze cely soud skončí jeste nez zacne.

gramar
30. pro 2021

Já tedy nevím, ale dítě narozené v manželství a tuším ještě půl roku po rozvodu (touto lhůtou si nejsem jistá), má za otce manžela/exmanžela. Před lety vyprávěla jedna paní, že se rozváděli s manželem a pár týdnů po rozvodu ona porodila a i přesto že ex řekl že dítě není jeho, ona také a biologický otec prohlásil že je dítě jeho, měli s tím celkem obstrukce a původní rodný list měl v kolonce ex, po dořešení vystavovali nový RL. U nás to zase bylo tak že naši ještě nerozvedeni a máti rodila, přesto že už s tátou léta nežili a soudili se o svěření do péče nás, tak se nevlastní sourozenec narodil papírově jako dítě mého otce a ten měl půl roku na to napadnout otcovství. Nakonec byl po soudu z RL vymazán a zapsán tam bio otec, ale návrh musel být ze strany mého otce, nikoli bio protože ten by nepochodil... 🤷 Na základě těchto zážitků si myslím že soud který bude rozhodovat v zájmu dítěte v takovém případě bio nevyhoví ani na základě testu otcovství, pokud je vůbec nařídí, když rozpor nepodává rodič který je v RL...

2hanah
30. pro 2021

No ale trochu Vám tam tedy nesedí ty alimenty, píšete, že se o dítě chcete starat s manželem, je v rodném listě a přitom píšete, že bio otec poslal alimenty až když bylo malé 4 měsíce a alimenty si od něj berete? V žádném případě se ho vůbec nezastávám, je to zmetek, jen se mi toto nezdá a abyste s tím neměli problém u soudu. Přeju hodně štěstí a klidu, ať Vás brzo nechá napokoji♥️

2hanah
30. pro 2021

@veroniquecz bohužel v praxi to tak nechodí, sestřenice byla v úplně stejné situaci a nepochodila, bio otec se stále něčeho domáhal, prudil a soud ho bral v potaz, nařizovaly se návštěvy, aby si malej na něho zvykl atd., přesto, že ho vůbec neznal, staral se o něho manžel mé sestřenice a sestřenice a považoval ho za svého otce, výživné bio otec neplatil a přesto u soudů pochodil a stálo to neskutečnej balík peněz, kéž je soud u dané pisatelky a jejich dcerky mnohem rozumnější, snad bude výhodou, že je maličká.

eviicka
31. pro 2021

@2hanah a u té tvé sestřenice se to miminko narodilo do manželství,nebo se vdala až po porodu?To je totiž velký rozdíl.

Jinak spousta žen tady lituje, že dala příjmení po otci a nejde to změnit bez jeho souhlasu, takže předpokládám, že to nejde ani obráceně.

A souhlasím s těmi co tu psaly o alimentech, jestli ho do svého života nechcete, tak bych byla opatrná si od něj cokoliv brát.

stepibuli51
autor
31. pro 2021

@eviicka alimenty poslal když sem je poslala zpět opět je vrátil. Na úctě leží a nesahá se na ně. Má bohužel práva na dceru jako já,s tím už jsem smířená. Takže mi s tím už i počítáme že se nám do života bude motat. Na začátku jsme byly pro aby měla i svého bio otce. Jezdila jsem mu ji i ukazovat vypadalo to že dostal rozum. Jenomže časem když už skoro manžel odešel protože to nedával a já už také ne jsem zjistila,že mu jde o jediné... Dostat manžela ze života malé aby ho nebrala jako otce... Po tom co mi to mile potvrdil se slovy no konečně Ti to v té hlavě došlo...
Jsem mu pouze vmetla do tváře že otec není o krvy ale lásce a starosti, že nesahá Tomášovi ani po kotníky a aby si už jednou pro vždy uvědomil morální stránku věci protože má práva pouze zákonné veškerá práva morální přenechal manželovi dnem kdy mě poslal na potrat.
Od té doby se ohání právy,soudy a podobně...
Má ale také maminku babičku která za nic nemůže a te maličkou vozím na návštěvu... Nejde mi ani o to aby tam nebyl v RL jde o příjmení a návštěvy minimální s mím dohledem...
Nechci aby mi malá jednou vyčetla, že jsem ji zapřela otce ale také nechci aby mi ji vzal nebo do střídavé péče... Je to boj ale s tím jsem do toho šla když jsme se s manželem rozhodli si ji nechat...

stepibuli51
autor
31. pro 2021

@stepibuli51 každopádně si ještě sednu s Editkou (pravnikem)a vše promyšlime... Opravdu má právo na soud i biologický otec... Jinak bych tam přeci nešla 🤷

somalicats
31. pro 2021

@stepibuli51 Já Ti nechci brát iluze, ale soud nerozhodne nic napůl. Buď chcete s manželem dát práva bio otci, pak soud ale rozhodne tak, že Tvůj manžel v rodném listě nebude, bude tam dceřin bio otec. A časem s velkou pravděpodobností dojde i na střídavou péči, zvlášť pokud bydlíte blízko sebe. Nebo budete s manželem oba trvat na tom, že otcem je Tvůj manžel, pak bio otec nebude vůči dítěti právně nic. To, že dceři nechceš pravého otce zapírat, je v pořádku, ale mysli taky na to, že pokud necháte s manželem zapsat bio otce do RL, tak bude mít nejen povinnosti, ale i práva včetně i té střídavky, když ji bude chtít. Sama mám dvě děti ve střídavé péči, takže vím, o čem píšu. Jinak teda nechci zpochybňovat Tvoji právničku, ale dobrý právník by Tvého ex s takovou žalobou u soudu rozsekal.

Strana
z3