Může otec po určení otcovství žádat změnu příjmení?
Ahoj chci se optat. Mám nemanželskou dceru,s manželem jsme se měli rozvádět,našla jsem si jiného partnera a s tím otěhotněla. Jenomže v desátém TT těhotenství si to rozmyslel,poslal me na potrat a já zůstala těhotná s dvouma dětma. Na potrat jsem došla,dovezl mi tam manžel ale zase odešla s tím že má mimi právo na život. Manžel mi to posvětil, vrátil se a tak jsme společně se rozhodli že maličkou vychovame 🥰 Jenomže pro narození malé začal bio otec prudit a dožaduje se svých práv. Do porodu se o nic nezajímal po porodu malou chtěl vídat ale první peníze poslal až když bylo malé 4 měsíce. Teď máme před soudem o určení otcovství a já se chci optat zda může žádat změnu příjmení když ho tam dopíšou? Chtěla bych totiž aby se jmenovala stejně jako my...podle mě se tím dost předejde jejímu trápení,že se jmenuje jinak. Bio otec samozřejmě chce své. Děkuji
@stepibuli51 ještě mě napadlo - máš advokáta, který se zabývá rodinným právem? Ono není právník jako právník….
@somalicats souhlas 👍👍
@stepibuli51 No, opet Ti nechci brat iluze, ale starsi dve holky stridame s ex, mladsi dve holky mam se svym manzelem a jsou normalne celou dobu s nami, takze pocitat s tim, ze casem soud nepovoli stridavku jen kvuli starsim sourozencum, je hodne naivni. Navic podle toho, jak se exmilenec chova, mi teda neprijde, ze by mu slo o blaho dcery. Pocitate s tim, ze ji casem muze stvat proti Tvemu manzelovi? Ja bych teda v takovem pripade chtela pro dceru to nejlepsi, a to je uplna rodina bez vnejsich zasahu.
@stepibuli51 P.S. My mame s ex stridavku po dohode, bez soudu, jsme jiny pripad, hlavne spolu ale vychazime a nedelame si naschvaly. Bez toho to fakt nefunguje, at uz je rozlozeni pece jakekoli.
@somalicats no nahlodala si mě. Ještě to promyslime s manželem.
@stepibuli51 Psalas, že manžel skoro neustál to, že jsi malou vozila k ex a jeho rodině. Fakt to promyslete, ať nakonec nezůstaneš s třema dětma sama. Kdyby se ex staral celou dobu, tak neřeknu ani popel, ale takhle se obávám, že na ten pocit spravedlnosti dojedete všichni. Obzvlášť když už teď dělá ex problémy. Až budeš dávat malou do školky, do školy, u všech závažnějších rozhodnutí bude muset ex být a souhlasit, pokud bude v RL.
@stepibuli51 Říct že to dělá z uraženého ega, jen proto aby dítě neříkalo tati někomu jinému, tak jediný soud který bych čekala, by byl ten o ublížení na zdraví 🤷
Jinak soud proběhne, když tam je podán návrh/žaloba, tomu se těžko vyhnout, otázkou je jak... Může to být jedno stání, kdy se zjistí poměry a podklady a na základě nich se vydá rozhodnutí a tím to hasne. Nebo to může být léta se tahající proces který bude drahý, duševně náročný a nejvíce si to odskačou děti. Chápu že nechceš být mrcha, jsem schopná i pochopit že si bio otec po čase uvědomí že vlastně o to dítě zájem má (mnoho chlapů jako první řešení vidí potrat a pak jsou z nich super tátové), ale z tvého popisu se spíše zdá že jemu jde primárně o to ego a znepříjemňovat život, to není táta, ale debil a s debilem se opravdu špatně jedná a společné dítě znamená že toho debila budete mít na krku už na věky... Jeden moudrý a výborný právník kdysi řekl tátovi, že je hezké nechovat se jako svině, ale u soudu vždy vyhrává ten kdo tam naveze větší kolečko hnoje a bohužel je to tak. Nebýt drzého až arogantního právníka, tak má dnes táta na krku nevlastního sourozence jen proto, že matka s biologickým otcem měli super plán, jak ho voskubou o alimenty na kukačku... Má ráda najdi si machra na rodinné právo, jdi k soudu řekni že dítě bylo počato v manželské krizi a je možné že tvůj muž není biologický otec, také řekni že jste se rozhodli si dítě nechat zatím co potencionální otec tě posílal na potrat a do čtyř měsíců věku ho dítě nezajímalo, popis vaší rodinou situaci (sourozenci, zajištění atp.) a řekni že možný dárce biologického materiálu ti řekl že mu jde hlavně o to aby dítě nemělo jiného tátu, ale že s ním pár netvoris a ani v budoucnu nebudeš. V nejlepším případě ostrouhá úplně, což už bude na tvém právníkovi a jeho šikovnosti. Nikde není psáno že nemůže mít vaše dítě/děti i třetí babičku... Jistě asi je vhodné v určitém věku to dítěti vysvětlit, ale...
@gramar Líp bych to nenapsala.
@gramar skvěle napsáno 👍👍
@somalicats má pravdu, když se budeš chtít stěhovat na druhý konec republiky, nebo do ciziny ke všemu budeš potřebovat jeho souhlas a pokud už teď dělá naschvály, nemyslím že se to změní, spíš naopak... A ač si nedělám úplné iluze o soudnictví v Čechách, tak pokud s manželem budete vystupovat jednotně, nemyslím si že by měl moc šancí 🤷

@somalicats ano vím a jsem si toho vědoma. Teď se střídavou péči nepochodi... Časem se může vše změnit pravda. Ale je tu ještě jeden důležitý fakt všeho. Do třech let bude vyrůstat v celé rodině společně se svými dvěma sourozenci na které bude mít fixaci a díky tomuto a faktu že soud rozhoduje ve prospěch dítěte v tomhle případě dětí (které by se špatně srovnávali s odloučením) Dalších věcí jako že otec s malou nikdy nežil. By soud jen těžko uznal střídavou péči. To mi bylo řečeno od soudce, právníka i soc pracovnice.
Holky bohužel neumím být mrcha chci pro malou to nejlepší. Nebo tedy chceme s manželem.