Na jaké příspěvky mám nárok v těhotenství? Jsem na ÚP

jaimik
6. led 2014

Ahoj maminky, jsem rok na ÚP (při dálkovém studiu na VŠ jsem měla práci pouze na dohodu), tudíž nemám nic odpracováno a otěhotněla jsem (školy jsem musela nechat a do práce mě nikam nevzali kvůli těhu) :-/ mám tedy dotaz, jestli existují nějaké jiné finanční prostředky na které bych měla eventuelně jako svobodná nárok? A taky jak je to s podporou na bydlení, když s přítelem žijeme sice spolu, ale trvalé bydliště máme každý jinde? Mám možnost si zažádat o tento příspěvek?

doko
7. led 2014

@jaimik ahoj vplížím se Ti do diskuze, protože se přiznám, že tohle by mě taky docela zajímalo. já teda práci před ÚP měla na dobu neurčitou, ale myslím, že v tom není rozdíl. jinak jsem byla na sociálce a zkoušela se ptát na příspěvek na bydlení, to mi bylo řečeno, že nemám nárok, protože manžel má přiznaných 9 800 (ve skutečnosti má víc, ale na černo) a to nemám na nic nárok, protože to je dost na domácnost. (prý se nedělá rozdíl jestli jsi svobodná nebo vdaná, ale bere se to domácnost jako taková, trvalé bydliště máme také každé jinde, ale bydlí v nich naši rodiče a tím pádem je příjem na domácnost na trvalém bydlišti ještě vyšší 😖 ). a příspěvek v těhotenství prý žádný není.....abych měla na něco nárok, muselo by být to dítě už na světě. pak bys možná něco dostala ☹ ale nevím, nerozumím tomu, jen tlumočím to, co mi řekli u nás na sociálce. ty ses byla ptát na úřadě, jestli by na něco nárok byl? 🙂

j.a.n.i
7. led 2014

@jaimik Na žádný příspěvek z titulu těhotenství nárok nemáš a na příspěvek na bydlení taky ne, pokud máte každý TP u rodičů.

doko
7. led 2014

@j.a.n.i ahoj a mohla bych se Tě zeptat, jestli bych měla nárok na příspěvek na bydlení, když se za dva měsíce stěhujeme a budeme mít TP ve vlastním bytě? nebo je ten příjem 9 800 na domácnost opravdu tolik, že už na nic nárok nemám? ☹ protože na jiném úřadě mi řekli, že bychom na něj nárok mít měli (ptala jsem se jen pro info), ale u nás (podle místní příslušnosti) mi řekli, že ne.

j.a.n.i
8. led 2014

@doko Jo, pokud tym budete mít trvalko jen vy dva a budete tam v nájmu (nikoliv podnájmu), tak nárok na příspěvek na bydlení vyjde. Akorát pozor na to, že se ždy dokládají věci kalendářní čtvrtetí zpětně, takže tam nejdříve minimálně to čtvrtletí musíte bydlet a mít TP a pak teprve se dá žádat.

doko
8. led 2014

@j.a.n.i jéé díky moc za odpověď 😉 no on ten byt bude náš....kupujeme ho...akorát teď čekáme než se nám vyřídí úvěr a papíry 🙂

j.a.n.i
8. led 2014

@doko Tak tam ti jistě neřeknu, zda nárok vyjde, protože tam jsou ty limity menší, protože se počítá s tím, že nemusíš platit nájem.

doko
8. led 2014

@j.a.n.i a to se nezohledňuje, že místo nájmu musíš platit úvěr?? ☹ chjoo s mým štěstím na to nebudu mít nárok. ale určitě se zkusím zase zeptat 😉

j.a.n.i
8. led 2014

@doko Ne, to se fakt nezohledňuje, proč by ti měl stát přispívat na úvěr?

doko
8. led 2014

@j.a.n.i a proč na nájem? jaký je mezi tím rozdíl? snad bydlíš tak jako tak,ne?

j.a.n.i
8. led 2014

@doko Protože placení úvěru je investice do tvého majetku, na rozdíl od nájmu.

doko
8. led 2014

@j.a.n.i aha, tak to by se to asi mělo jmenovat příspěvek na nájem a ne příspěvek na bydlení 😉 prostě mi vadí, že jsem několik let státu odváděla nemalé daně a teď, když jsem musela kvůli otěhotnění zanechat zaměstnání mi není stát ochoten nijak pomoci. co jsem se dozvěděla, tak když se tohle těhotenství bude dobře vyvíjet, nebudu mít nárok ani na mateřskou ☹ je to sprosté.

j.a.n.i
8. led 2014

@doko Ale on je to příspěvek na bydlení - poskytuje se pokud jsou náklady na bydlení vysoké vůči platu, ale prostě placení uvěru nejsou náklady na bydlení... a kvůli otěhotnění zanechat zaměstnání - to je co?

doko
8. led 2014

@j.a.n.i to je doporučení od lékaře v centru asistované reprodukce 😉

j.a.n.i
8. led 2014

@doko Tak buď máš nějaké zdravotní problémy, pak je na místě neschopenka nebo se jedná o práci, která je těhotným zakázaná, pak je na místě přeřazení na práci vhodnou... nebo je to čistě tvoje rozhodnutí práce zanechat a pak nevím co je na tom sprostého.

doko
8. led 2014

@j.a.n.i na nemožnosti práci vykonávat nic. jen je sprosté, že si stát ode mně peníze na daních bral, ale nijak nepomáhá, když je to třeba 😉 ale máš pravdu, měla jsem jít na neschopenku a čerpat peníze ze sociálky na pracovní neschopnost, tak jak to dělají jiné ženy..... 🙂