Na ÚP, těhotná. Až mi skončí podpora, co dál?

gartneroval
5. bře 2015

Dobrý den a ahoj, moooc potřebuji poradit. Pracovala jsem v jedné firmě cca 3 roky, v prosinci jsem dostala výpověď a nastoupila na pracovní úřad. Hledám si práci a zároveň jsem včera zjistila, že jsem těhotná a mám hematom v děloze a musím mít klidový režim. ÚP mi končí 20. května a já nemůžu nadále hledat práci, protože musím být doma, takže jakmile mi skončí podpora v nezaměstnanosti, nevím co dál? Budu něco pobírat? Vzala bych si nemocenskou, ale netuším, jestli ÚP vyplácí nějaké peníze i po půl roce když je podpora ukončena. Od 1.4.2015 mohu mít smlouvu, ale do té doby daleko a já asi nebudu moct nastoupit, takže jak to je po tom půlroce na ÚP? 😢 Děkuji....

gartneroval
autor
5. bře 2015

A ještě bych potřebovala vědět, jestli když nastoupím do práce, získám smlouvu a půjdu na nemocenskou, jestli mě zaměstnavatel může propustit ve zkušební době, když budu na nemocenské. Díky.

j.a.n.i
5. bře 2015

@gartneroval No, tak když nenastoupíš do práce, tak budeš doma zadarmo... a ano ve zkušební době tě může vyhodit i neschopence.

gartneroval
autor
7. bře 2015

Já jsem si to myslela, ale díky.

gartneroval
autor
7. bře 2015

Ještě se zeptám. Když Dostanu od 1.4. smlouvu a já si ještě cca měsíc, nebo dva odpracuju a pak nastoupím na nemocenskou kvůli rizikovému těhotenství, tak mě můžou hned v den kdy začnu nemocenskou propustit? Protože co vím tak by mi 10 dnů platil nemocenskou zaměstnavatel a pak tedy stát. Odnesu jim nemocenský lístek, oni mě propustí a já půjdu znovu na pracovní úřad? Myslela jsem, že těhotné jsou nějak v ochranné době, jako že je nikdo vyhodit nemůže. Díky.