icon

Nabíhá dovolená i při pracovní neschopnosti?

marie100
25. led 2018

Chtěla bych poprosit někoho, kdo má s tímto tématem zkušenosti, o informaci. Od konce roku 2016 do července 2017 jsem byla v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. Nyní mi končí mateřská a nastupuji na rodičovskou. Má otázka je, zda mi za období, kdy jsem byla v pracovní neschopnosti nabíhala nějaká dovolená či nikoliv. Předem děkuji za případné odpovědi.

j.a.n.i
•
25. led 2018

@marie100 Ne, nanabíhala.

andelka
•
25. led 2018

@j.a.n.i ale když byla na MD tak ano ne?

soleilll
•
25. led 2018

@marie100 Při delší pracovní neschopnosti se ti naopak dovolená krátí. Možná máš nárok na pár dní vzhledem k tomu, že jsi v r. 2017 byla na mateřské, která se počítá jako odpracovaná doba. Přesně ti to spočítá mzdová účetní v práci.

adelka_m
•
25. led 2018

Já našla v zákoníku práce, že má li osoba odpracováno v daném kalendářním roce 60 dní, má nárok na dovolenou za celý rok...

andelka
•
25. led 2018

@adelka_m a za odpracované se počítá i md myslím.
Já jsem nakonec. Od začátku roku byla v práci 10 dní,teď bude 4 měsíce pn a 4,5 měsíce md,a pak konec smlouvy. Chci si nechat dovolenou proplatit na konci smlouvy. Tak uvidím kolik to bude.

evatk
•
25. led 2018

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, zřejmě byste měla nárok na celou výměru dovolené za loňský rok, která se vám však krátí o dobu strávenou na PN, a to 1 den za prvních 100 pracovních dní a pak vždy 1 den za každých dalších cca 21-22 pracovních dní

j.a.n.i
•
25. led 2018

@andelka Za MD ano, ale na to se neptala...

andelka
•
25. led 2018

@j.a.n.i to je fakt 😀

swetlusska
•
26. led 2018

Za pracovní neschopnost se nárok na dovolenou krátí. Za MD naopak normálně vzniká. A ještě si nezapomeňte zažádat o výběr (zbylé dovolené) a její proplacení bezprostředně po ukončení MD. Tzn. než půjdete na rodičovskou dovolenou...

marie100
autor
•
26. led 2018

Dostala jsem info od naší mzdové, že za mateřskou mi dovolená nabíhala. Děkuji ženy za informace.

banitram
•
29. led 2018

Za dobu nemoci není nárok na ŘD. Pokud jste v roce neodpracovala alespoň 60 směn, počítá se pouze za každých 21 odpracovaných směn nárok na 1/12 ŘD... Nárok na ŘD vzniká za dobu mateřské dovolené. O její čerpání si zaměstnankyně požádá zaměstnavatele v době mezi koncem MD a nástupem na RD.