icon

Nástup do práce po RD a následná PN. Jsou důvody, kdy to nejde?

toluma
25. únor 2021

Ahoj holky,v pondělí mám nastupovat do práce po RD na poloviční úvazek.Nastupuji v den,kdy vlastně končím RD.
Vrchní se naposledy letmo zmínila ,že si na začátku nemůžu vzít PN,ale moc jsem tomu nevěnovala dál pozornost a nerozebírala to,jenže...zítra jdu na testy.Snad dopadnou dobře,ale možná si nástup budu muset odložit....Ale jak s tou PN?Já bych to pochopila,že v den nástupu bych si PN ještě nebrala,protože v ten den mi končí RD,ale dál si myslím,že by neměl být problém,nebo jo??? Volala jsem i staniční a máme stejnej názor.Nebo co myslíte,můzou tam být nějaký vyjímky?Děkuji 🙂

malenka3
25. únor 2021

Pokud nastupuješ po RD, tak ta ti končí v den 3. narozenin dítěte. Den po nich ti začíná normálně pracovní doba a čistě teoreticky můžeš nastoupit na nemocenskou okamžitě ten den (některé těhotné to tak i dělají, že jdou hned z RD na rizikáč.). Není mi známo, proč bys nemohla mít hned nemocenskou.

jakreb
25. únor 2021

@malenka3 Ale RD moze skončiť aj skôr ako v den 3.narodenin dieťaťa. Ci?

malenka3
25. únor 2021

@jakreb ano, máš pravdu. RD může končit dřív, pokud po tom maminka touží a pokud to tak nahlásila zaměstnavateli (nesmí si ji pak svévolně zkracovat ale). Pokud tedy neměla RD plnou až do konce, platí totéž, že den po konci RD (kterým je den nahlášený zaměstnavateli jako konec RD), může teoreticky hned nastoupit na PN.

martaskaaa
25. únor 2021

@jakreb ale vždyť do práce můžeš nastoupit i dřív než ve 3 letech dítěte. Ten následující den po 3.narozenichs dítěte je pro zaměstnavatele čas, do kdy ti musí držet místo podle zákona. Takže pokud nastoupí o půl roku nebo o den dřív než má dítě 3 roky je asi úplně jedno, ne? Nebo v tom tak žiju, že to tak je 😁

malenka3
25. únor 2021

@martaskaaa nastoupit dřív může jen v případě, že se na tom tak dohodla se zaměstnavatelem. Pokud řekla, že bude doma do 3 let, nemůže to pak bez jeho výslovného souhlasu zkrátit.

martaskaaa
25. únor 2021

@malenka3 tak to je snad samozřejmost po domluvě 🤣

malenka3
25. únor 2021

@martaskaaa no, některé ženské si to nemyslí právě 🤣 tak to radši upřesňuji, aby někdo nenabyl mylného dojmu. Ono totiž opačně to neplatí. Když nahlásíš RD do dvou let třeba, tak prodloužit až do 3 let to zaměstnavatel musí, i kdyby nechtěl.

jakreb
25. únor 2021

@martaskaaa Jasne. Ja som reagovala na to, ze RD je do 3rokov veku dieťaťa. 😉

jakreb
25. únor 2021

@malenka3 Inak to je všade inak. 😉 To máte trosku na prd. Na SVK nahlasim písomne ze som na RD do dátumu 3.narodenin dieťaťa a kedykoľvek môžem mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi ze chcem nastúpit a hotovo.😉

rosetatto
25. únor 2021

@toluma a nstupujes do nové práce nebo ti trvá smlouva kterou jsi měla před RD? 🙂

toluma
autor
25. únor 2021

@rosetatto nastupuji do stejné práce,jenom mám změnu v úvazku.Dřív jsem měla 1,0 teď mám 0,5.
Nastupuji 1.3. kdy má syn 3.narozeniny = konec rodičovské dovolené. Prý to nevadí a nastoupit můžu už v ten den.Jenom mě zmátlo,když sem si teď vybavila,že vrchní mluvila o tom,že ze začátku si nemůžu vzít PN,tak právě nevím,jestli se jedná jen o toho 1.3. nebo z nějakýho záhadnýho důvodu ještě o nějaké následující dny 🤔

rosetatto
26. únor 2021

@toluma pokud by to byla nová pracovní smlouva, tak je ten problém, že nezačne, pokud nezačnete vykonavat činnost, pokud se hned začne marodit pracovní poměr vlastně nevznikne. Pokud se jedna o stejnou pracovní smlouvu, jen se změnou úvazku, tak také netuším proč 🙂