Občanství a národnost dítěte (rodiče Slováci, porod v ČR). Jaké bude mít?

nikola_2019
2. říj 2019

Ahojte baby 🙂 chcela som sa Vás opýtať, pretože je tu určite nejaká ako ja... Čakáme s manželom dieťa, obaja sme Slováci s trvalým pobytom na Slovensku, ale pracujeme v ČR. Zdravotné poistenie máme v ČR, ale aj na SVK. Keďže sa vraciame často na Slovensko, tak máme vybavené, že máme poistenie v oboch krajinách a v oboch krajinách môžeme navštevovať lekárov. Chcela som sa opýtať, keď budem rodiť v ČR, akú národnosť a občianstvo bude mať dieťa. A rodný list dostane asi český, však?
A náhodou... či neviete aj to, odkiaľ by som mala poberať mareskú, rodičovskú a prípadne aj pôrodné. V súčasnej dobre je to nastavené tak, že by sa mi to viac oplatilo na SVK, čo sa týka rodičáku aj pôrodného.
Ďakujem za reakcie 🙂

emamaira
2. říj 2019

Rodný list dostane český, občanství ale slovenské, u nás na místě narození nezáleží. Národnost je věc toho, jak se člověk cítí, takže to záleží na vás a na diteti🙂

ah1234
2. říj 2019

Rodný list dostane český, ak sa v ČR narodí. Po narodení pôjdeš na SR v mieste trvalého bydliska vybaviť dodatočne slovenský rodný list. Občianstvo bude mať samozrejme slovenské. Národnosť je osobná vec, to je na tebe ako sa ty a partner cítite - ak máte pocit, že ste Češi, tak aj vaše mimi môže mať českú národnosť.
Čo sa týka RD - pracuješ v ČR, takže na slovensku ti nikto nedá RD, je to logické, nie ? 🙂 Ak máš na materskú nárok, tak v ČR, lebo si tu zamestnaná. Ja som tu študent, OSVČ na slovensku a aj tak som nedostala ani slovenskú pôrodné a to mám aj doktorov výhradne na slovensku - podpisuješ tam čestné prehlásenie, že sa s dieťaťom zdržiavaš na Slovensku a potrebuješ od pediatri potvrdenie, že k nej na Slovensko chodí. Ak tam budeme mať spletené, že ste na Slovensku aj v ČR, tak vám môžu poslať kontrolu a ak sa ukáže, že si nepravdivo zadala, že s dieťaťom žiješ na Slovensku, budš mať z toho prúser.
Inak - môžem sa opýtať, ako ste si prosím vybavili, že máte legálne poistenie v oboch krajinách?

phedr
2. říj 2019

@ah1234 pojišťovna na Slovensku u níž jsi pojištěná ti vydá Evropský průkaz zdravotního pojištěnce

barchen
2. říj 2019

@nikola_2019 Pokud budeš rodit v ČR, dítě dostane český rodný list. Český rodný list dostává každé dítě narozené na území ČR bez ohledu na to, jestli je dítě českým nebo cizím státním příslušníkem. Dítě bude mít občanství po rodičích, ve vašem případě slovenské. Národnost mu můžete vybrat jakou chcete, českou, slovenskou, polskou nebo jakoukoliv jinou. Ta může být každý den jiná. Dítěti budete muset ale hned vyřizovat i slovenský rodný list, na základě toho mu pak časem budou vyřizovány doklady jako pas, pojištění a také doklad na sociální dávky a atd. Teoreticky, tím, že si pracovala na území ČR (pokud splňuješ podmínky délky zaměstnání), tak máš nárok na českou mateřskou i rodičovskou, protože se to váže na zdravotní pojištění. Taky ale záleží na tom, kde budete jako rodina fyzicky žít, kde bude mít dítě pediatra a zdravotní pojištění kterého státu. Samozřejmě můžeš dostat i slovenský rodičovský příspěvek po dobrání české mateřské na kterou máš nárok. Otec dítěte bude nadále pracovat v ČR? A dítěti dáte jaké pojištění, slovenské, české, nebu bude mít žlutou kartičku, kterou máte teď vy oba? (předpokládám, že máte žlutou), jelikož jste "přeshraniční" zaměstnanci a využíváte pojištění v obou zemích. Porodné v ČR nedostanete, vyděláváte oba, nedosáhnete na něj. Na SR dostat můžeš, pokud tam budete fyzicky žít. Máš víc možností, jak to udělat s těmi dávkami jelikož systém EU to ve vašej případě umožňuje.

ah1234
2. říj 2019

@phedr no to je jasne, tak snad vsetci vieme, jak to funguje na EU karticku, ale to nie je poistenie v dvoch krajinach, Mna by zaujimalo, jak to funguje, ked chces mat poistenie v oboch krajinach, lebo by sa mi to tu dost zislo od buduceho roka a svorne mi vsetci vsade tvrdia, ze to straasne nejde, pritom kopa ludi to ma.

barchen
2. říj 2019

@ah1234 Pokud má člověk prokazatelně zájmy v obou krajinách, tak si vyřídí přes formuláře pojištění v obou zemích. Často to využívají tzv. přeshraniční zaměstnanci (denně dojíždějí přes hranice) nebo takoví ti turnusoví zaměstnanci, kteří na víkendy jezdí domů. Domovská pojišťovna pak proplácí zákroky do výši částky, kterou by zaplatila v zemi, kde je pojištění sjednané. Má to výhody ale také nevýhody.

phedr
2. říj 2019

@ah1234 jenže ti pracují, to je něco jiného. Ty jsi student, takže v ČR za tebe zdravotní pojištění nikdo neplatí. Musela by ses k němu sama přihlásit a platit si ze svého.

ah1234
2. říj 2019

@phedr hmm ale ja aj pracujem. A platit si nieco sama nemam problem.
Ide mi najma o syna, ktory ma poistenie ceske, ale idealne by som bola rada, keby z praktickeho hladiska mal obe

ah1234
2. říj 2019

@barchen takze povedzme ze napriklad ked podnikam a zmenim OSVC na ceske, ale pracujem pre britsku firmu, takze robim z domu a po skole (teraz zijeme prevazne v CR kvoli mojej skole) sa planujem zdrziavat v CR a SR tak 50:50, mame "sancu" to ziskat? Ide mi hlavne o prakticnost, niezeby som potrebovala ja nutne poistenie v oboch krajinach, ale je to zlozite, ked to musime riesit tak, ze ked sme na Slovensku, syn tam nema poistenie, ak ochorie.

phedr
2. říj 2019

@ah1234 na to se vztahují pravidla níže
2.3.3 Příhraniční pracovníci (pendleři) Příhraniční pracovník je osoba, která v jednom státě bydlí a do druhého jezdí za prací a minimálně jednou týdně se vrací do státu bydliště. Pokud jde o stát pojištění, platí i v případě pendlerů obecné pravidlo –pojistné odvádějí a dávky pobírají od státu, v němž vykonávají svou výdělečnou činnost. Výjimkou z tohoto pravidla je situace, kdy se pendleři stanou nezaměstnanými. V takovém případě mohou uplatnit nárok na dávky v nezaměstnanosti pouze ve státě svého bydliště a v případě jejich přiznání budou předpisům státu bydliště podléhat i v ostatních oblastech sociálního zabezpečení. Vedle povinnosti zaregistrovat se u místního kontaktního pracoviště ÚP však máte možnost doplňkově se zaregistrovat i u úřadu práce ve státě posledního zaměstnání, který Vám sice žádné dávky poskytovat nebude, ale mohl by Vám také pomáhat s nalezením nového pracovního uplatnění v tomto státě. Širší práva mají pendleři a jejich rodinní příslušníci v oblasti zdravotního pojištění, kdy mohou v plném rozsahu čerpat zdravotní péči ve státě svého bydliště. Pokud začínáte pracovat jako pendler, doporučujeme o této skutečnosti informovat: a) Zdravotní pojišťovnu, jejíž jste pojištěncem Vy a Vaši rodinní příslušníci;

barchen
2. říj 2019

@ah1234 V první řadě, nejedná se o dvě plnohodnotné pojištění ale o vzájemné doplnění. Je pravda, že nemůžeš mít obě pojištění ale tohle je možnost využívat péči v obou krajinách bez minimálních doplatků. Např. mít registrovaného pediatra v ČR pro dítě ale registrovaného zubaře pro dítě na SR. Pro koho v ČR pracuješ není podstatné, jestli britská, německá nebo jakákoliv jiná firma. Podstatný je zaměstnanecký poměr s odvody na území ČR a tvoje zájmy na území. U OSVČ je to ale jiné. I když si změníš OSVČ na českou, tak pojišťovna nemusí vyhovět žádosti a nevydají ti potvrzení. Máš v ČR přechodný pobyt? A dítě je kapitola sama o sobě. Musela by si dokládat, že fyzicky máš důvod zdržovat se s dítětem na SR když je pojištěncem ČR. A evropská kartička pojištěnce ti nestačí pro syna? Na ty případy, "kdyby se něco stalo?"

ah1234
2. říj 2019

@barchen paradoxne tu ziadny pobyt nemam a pritom som tu vlastnikom 2 nehnutelnosti 🤷🏻‍♀️ Dik za rady, asi to nechame tak, jak pises s tym OSVC je to zlozite, mne ho tu ani nechceli povolit zalozit.. ono tie urady nas pripad skoro ani nechapu.. to skoze ste student a mate dieta ? Alebo ste teda pracujuca a mate dieta? Uz milionkrat som na uradoch v CR aj na SR vysvetlovala ze mam dieta studujem a mam OSVC a skoro polroka sme sa nemohli dopatrat ani ziadneho rodicaku, furt si nas prehadzovali jak zemiak ze ta druha krajina nam ma nieco dat.. pritom proste priatel tiez len teraz dostudoval, pri skole mal normalny zamestnanecky pomer a este aj podnikal, takze nie sme ziadny povalaci a vsade na nas kukaju jak na debilov, ze co od nich chceme..

barchen
2. říj 2019

@ah1234 No pokud si "jen" student jakože doopravdy se statusem studenta, tak úřady nezajímá, jestli máš dítě. Stejně tak je nezajímá, co vlastníš. Nemáš nárok ani na zdravotní pojištění, to se odvíjí až od prac. nebo zaměs. poměru. A pokud si OSVČ, tak taky musíš splnit nějaké podmínky nároku na RP. Počítá se to, co můžeš doložit na papíře.

ah1234
2. říj 2019

@barchen to nie je pravda, minimalne na slovensku maju aj studenti narok na rodicak. Ved kopu studentov ma deti a rodicak poberaju, to sa neodvija od pracovneho pomeru a ako student zdravotku aj socialku sice neplatis, ale odvadza ju za teba stat, takze to nie je, ze clovek nie je poisteny. Okrem toho, nakoniec to aj tak mame vyriesene uplne najjednoduchsie - rodicak dostava priatel ktory sice pracuje ale zabezpecuje niekoho, kto je s dietatom doma. Na Slovensku mi rodicak na urade nechceli dat, pretoze sa s dietatom zdrzujem v CR, aj ked OSVC som uz dlho a odvadzam daleko viac ako je priemerny plat na slovensku.
A poistenie by som mohla mat v CR, existuje na to nejaky papier tusim S nieco, ze sa zdrzujes v CR a nie na SR, aj ked v SR odvadzas zdravotku, ale to tiez nechcem. Jedine co mi napadlo je si poistenie v CR sama platit, synovi zase na SR, ale VZP mi svorne tvrdi, ze to aj tak nie je legalne, ale to sa mi nejako nezda..

barchen
2. říj 2019

@ah1234 Asi si nerozumíme, já mluvím o studentech v ČR. Student ze SR (nebo EU) studující v ČR má zdravotní pojištění ze SR (nebo své země, pokud se nezařídí jinak). Pokud tady pracuje na nějaký úvazek, ze kterého plynou odvody na pojištění, pak má pojištění tady dle úvazku ale musí to hlásit na SR pojišťovně. Pokud matka studentka má dítě na SR, tak jí tam rodičák dají. Ale v ČR ho už v této situace nedostane (pokud nemá otce ekonomicky aktivního v ČR) protože tady nesplňuje podmínky. Co ti řekli na VZP je ale logické. Matka obvykle nemůže mít odlišné zdravotní pojištění než dítě (ve vašem případě, pokud dítě tady prokazatelně žije a poberáš na něj RP) a taky je zásadní rozdíl, jestli jsou rodiče dítěte manželé, nebo ne.

ah1234
2. říj 2019

@barchen aha.. no tak to je jasne preco by CR malo platit niekomu zo SR rodicak. Mna len hnevali ze sme sa k nemu nevedeli dopracovat ani na SR.. inak my mame ine poistenie so synom a s tym nikto vo VZP problem nemal - ja mam slovenske a syn ceske. To je taka fama ze matka obvykle nemoze mat ine poistenie jak dieta, dieta moze mat kludne poistenie po otcovi, to je uplne sumak 🙂 ja som riesila zakon ze clovek nemoze mat proste len tak 2 poistenia, VZP mi tvrdilo ze to nejde ani v pripade ze by som u nich bola ako samoplatca. Ak je to pravda tak je to divny zakon v europe, lebo hocijake ine poistenie mozem mat, ked na neho stat neprispieva, tak preco nejde zdravotne?

barchen
2. říj 2019

@ah1234 Fáma to není, dítě a matka nemůžou mít rozdílné zdravotní pojištění v případě, jak to popisuješ ty v tom předešlém příspěvku, když si mu chtěla dát pojištění na SR, ty by si měla pojištění tady na základě ekonomických zájmů a ještě tady na něj pobírala sociální dávku. Tohle prostě nejde, to by si po sociální dávky do ČR mohla jezdit půlka EU.

ah1234
2. říj 2019

@barchen ty si ma nepochopila, ja som nam chcela platit poistenie ako samoplatcom, nie na nejake davky, ja som rodicak v cr ani nechcela ani o neho neziadala. a jak pisem, dieta moze mat poistenie po otcovi, nemusi mat po matke. Samozrejme ak maju dieta 2 ludia s anglickym poistenim, tak ich dieta nemoze mat ceske, ale nikde sa nepise ze dieta musi mst poistenie po matke. My sme toho prikladom a nikto to neriesi 🙂

lrock
2. říj 2019

U nas na pobocke VZP (v CR) bol problem prihlasit dieta, kedze ja ako matka som nemala trvaly pobyt v CR. Pritom poistenie som vdaka predchadzajucemu zamestnaniu a prebiehajucej materskej mala. Nakoniec dieta prihlasili cez otca, ktory ma trvaly pobyt. Radim si to overit, ak chcete zit v CR. Bez trvaleho pobytu v CR nie je narok na RP.

barchen
2. říj 2019

@ah1234 Já netvrdím, že dítě musí mít pojištění po matce. Může být pojištěné i přes otce, dokonce v některých situacích může mít i manželka a děti pojištění přes otce v ČR. Já jsem reagovala na tu větu z tvého příspěvku, že ty tady a dítě na SR. To je jedno, jestli jako samoplátce nebo přes ekonomický zájem, pokud by to bylo navázané na sociální dávku. A pokud není, tak pojišťovny nabízejí balíčky pro samoplátce jenomže je to hodně okleštěné. Pokud tady chce někdo dlouhodobě žít, tak takový balíček se mu nevyplatí. Zaplatí 60.000 Kč ročně za velice omezené služby. To se vyplatí např. rodinám delegátů na dobu určitou ale ne člověku na tvém místě. Těch situacích je množstvo, posuzuje se hodně aspektů a spousta případů jako autorčin případ, se posuzují individuálně.

barchen
2. říj 2019

@lrock To není pravda. Matka cizinka může v ČR dostat RP i přes to, že tady nemá povolení k trvalému pobytu. Posuzuje se ekonomický zájem rodiny, odpracovaná doba / doba pojištění.

diewcatqoo
2. říj 2019

@lrock ehm, to je blbost. Nemusis mat trvaly pobyt na to, aby si dostala rodicak. Ja som nemala trvaly a este stale nemam, mam zatial len prechodny pobyt, a nikdy som s nicim uradnym nemala problem.

nikola_2019
autor
2. říj 2019

Ďakujem Vám všetkým za odpovede 🙂

ankaa25
19. zář 2022

@nikola_2019 rodní list bude mít české .... Ale občanství slovenské až jeden z vás bude mít občanství bude mít i dítě tak to mám já .. jsme Slováci máme tu trvali pobyt a holka se tu narodila a je Slovácka ale řekli mi až ji bude 15 bude mít občanství tak nevím no heheh