OČR. Jak funguje po návratu do práce?
Dobrý den, od ledna jdu po rodičovské do práce, tak začínám zjišťovat, jak to funguje s Očr. Kdo máte, prosím, zkušenost, mohla bych poprosit o info, jak to je, abych to nemusela někde vyhledávat a třeba si to špatně nevyložila. Jak je to se zahájením a ukončením? Jak funguje prostřídání rodičů, když nemoc trvá déle než těch 9 dnů. Děkuju za jakoukoliv reakci.
@ajulinkaaa OČR se píše na dítě ,placených je 9 dní , ale můžeš být doma déle , ale zadarmo. Vystřídat se na OČR nelze. Jedině ukončit a napsat znovu, ale ne všichni lékaři to udělají. 9 dní se počítá i včetně víkendu. Dobré je v tomto případě mít pojíštěné přímo dítko na ošetřování my to máme k úrazovce. Kdy ti od 10.dne ošetřování běží denní pojistné. Pojišťovna ti to pak po ukončení vyplatí.
@martt Pozor,vystridat na OCR jde! Sice pouze jednou,ale jde 😀
Dovolim si doplnit, že i během očr můžeš do práce, pokud třeba na některý den seženeš jiné hlídání - za dny v práci pak dostaneš normální plat, nikoli dávku. Pozor o tyto dny v práci se neprodluzuje ta 9denni placená lhůta.
Děkuju za reakce. A jak je to, prosím, se zahájením. Musím, hned ten první den, kdy se mi s dítětem něco nezdá a na školku to není, fyzicky k lékaři? I když by to byla třeba jen rýma. A s ukončením také? Překvapilo mě totiž, že u neschopenky to šlo s lékařem vše vykomunikovat telefonem či emailem.
Děkuju za reakce. A jak je to, prosím, se zahájením. Musím, hned ten první den, kdy se mi s dítětem něco nezdá a na školku to není, fyzicky k lékaři? I když by to byla třeba jen rýma. A s ukončením také? Překvapilo mě totiž, že u neschopenky to šlo s lékařem vše vykomunikovat telefonem či emailem.
@ajulinkaaa to záleží na dr, naše chce vetsinou deti videt, za jim fakt neco je. Ukončuji telefonicky nebo pres e-mail, k tomu uz tam fyzicky jit nemusim. I kdyz ted treba bylo nemocne jedno dite, to slo dalsi tyden uz do skoly, ale chytlo to druhe, tak sem volala doktorce a ona mi na jedno ocr ukončila a vystavila na druhe uz po telefonu, znovu nás tam nehnala, aby videla druhe dite s tim samým.
@ajulinkaaa To bude zalezet na lekari,jestli vas bude chtit videt fyzicky...Ja vzdy volam,ze dite,ma treba rymu nebo kasel atd...,ze lecime doma...a jestli muzu poprosit o osetrovacku a jestli mame chodit. Pak volam o ukonceni. Ale konam v ten den,abych osetrovacku mela v poradku. Ted u te elektonicke si nejsem jista,jestli jde vystavit treba zpetne...
Děkuju. Nějakou představu jsem si udělala a až to nastane tak uvidím, jak to bude v praxi.
@ajulinkaaa já k lékaři s dcerou nechodím, když má jen kašel a lékaře nepotřebuje. Napíšu do aplikace, že chci očr, od kdy, příznaky, které dcera má a dr mi pošle v SMS kód očr. Pokud by naznala, že nás chce vidět, tak nás sama objedná, pokud se stav nemoci zhorší tak se objednám já.
Máme v práci formulář, který pak vyplním a pošlu na personální. Bývám na očr z těch 9 dní max 4 dny, protože manžel má denní /noční, takže ve volnu se stará on. Nemyslím, že je potřeba aby s lehkou virozou byli s dětmi oba rodiče.
@ajulinkaaa jakože bys zůstala jen tak doma, jestli se to nerozjede? To můžeš, ale musíš si vzít dovolenou, sick day (jestli máte) nebo neplacené volno.
@ajulinkaaa OČR jde až 3 dny zpětně, tak jako neschopenka. Vystřídat se opravdu lze - ale pouze jednou, tedy třeba od 4. dne může jít druhý rodič, ale stále je to v součtu placených pouze těch 9 dnů a už to nejde pak vrátit zpět. Pokud některý den máte možnost jiného hlídání - tak opravdu lze jít do práce, den je brán jako odpracovaný a tak i zaplacený, neprodlužuje ty placené dny OČR (to už tu někdo psal). Navíc pokud OČR trvá i přes víkend je placený i ten víkend. Neplatí u něj žádný omezující režim - tedy vy normálně můžete ven - kamkoliv a kdykoliv, pokud máte zajištěno hlídání.
Děkuju.

@ajulinkaaa OČR se píše na dítě ,placených je 9 dní , ale můžeš být doma déle , ale zadarmo. Vystřídat se na OČR nelze. Jedině ukončit a napsat znovu, ale ne všichni lékaři to udělají. 9 dní se počítá i včetně víkendu. Dobré je v tomto případě mít pojíštěné přímo dítko na ošetřování my to máme k úrazovce. Kdy ti od 10.dne ošetřování běží denní pojistné. Pojišťovna ti to pak po ukončení vyplatí.