icon

Paragraf na nemocné dítě vč. víkendu. Je to možné

23. únor 2025

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost, zda lze začít paragraf na nemocné dítě od soboty a ukončit k neděli dalšího týdne, přestože víkend rodič nemá pracovní? Že by se tím aspoň trochu dorovnaly chybějící peníze na paragrafu přes týden. :( přece jen v dnešní době přijít o část výplaty je náročné, co si budeme...

ada22
23. únor 2025

Nevím jak začátek. Ale ukončení asi určitě.. Tuhle mi to sama sestřička navrhovala, zda nechci ukončit ošetřovné až v neděli.

jitkacv
23. únor 2025

Aby byl placený víkend musí být očr alespoň v pátek před víkendem.

autor
23. únor 2025

@jitkacv a jak to pak dělají rodiče, kteří chodí do práce i víkendy a dítě jim onemocní v sobotu..pak nedostanou zaplacený víkend jen proto, že nastoupili na OCR v sobotu?

autor
23. únor 2025

@ada22 a máte pracovní víkendy?

hezz17
23. únor 2025

Pokud nemas pracovni vikendy, tak neni o cem.

autor
23. únor 2025

@hezz17 jste si tím jistá? Když ukončím OCR v pondělí, tak je víkend zaplacen, přestože není pracovní.

ada22
23. únor 2025

Ne ne pracují jen v pracovní dny.

hezz17
23. únor 2025

Urcite ne od soboty do pristi nedele

autor
23. únor 2025

@hezz17 máte s tím prosím zkušenosti? Nebo odkud lze čerpat tuto informaci?

michaela666
23. únor 2025

Pokud nemáš pracovní dobu i o víkendech, tak pochybuji, že ti doktor napíše začátek OČR na sobotu. Prostě to dá automaticky od pondělí nebo zpětně od pátku.

Mě se to netýká ( mám pracovní víkendy), ale když je s dcerou doma manžel tak mu vždy začíná ošetřovačka pondělím, ikdyž nemocná je třeba od sobotního odpoledne.

autor
23. únor 2025

@michaela666 takže jestli chápu správně, záleží jen na Dr, jestli to od soboty napíše nebo ne?

michaela666
23. únor 2025

Řekla bych, že to hraje velkou roli. Protože každé OČR musí doktor případné kontrole zdůvodnit stejně jako neschopenku. Nebude si dělat zbytečně problémy, kvůli tomu abys ty měla zaplacený víkend, který jsi stejně doma. Takže si to nech napsat od pátku když už a máš to vyřešené.

Jiná situace by byla, kdyby byl víkend v průběhu toho OČR, tam bys to měla placené automaticky.

hezz17
24. únor 2025

5) Ošetřovné se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu, pokud potřeba ošetřování (péče) vznikla nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno. Ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala.

autor
24. únor 2025

@michaela666 Dr mi bez problémů napsal OCR od soboty.. ptala jsem se, jestli to není problém napsat od soboty a vzhledem k tomu, že jsem se vlezla do 3 dnů zpětně, tak prý v pohodě..

moudivlacek
24. únor 2025

doktor může napsat co chce, nicméně, pokud jsi v pátek OČR neměla a byla jsi v práci, bude se ti počítat od pondělka, kdy bys normálně měla jít do práce

moudivlacek
24. únor 2025

to ukončení je jiná, tam když ukončíš v pondělí, zaplatí se ti i víkend (neřeší se, zda děláš), pokud se vejdeš do těch 9 dní

autor
24. únor 2025

@moudivlacek tak uvidím.. já hledala info přímo na ČSSZ https://www.cssz.cz/osetrovne a nic takového se tady nepíše, tak nevím.. jediné co jsem tam našla, je, že se vyplácí 60% od prvního kalendářního dne (a není zde nikde uvedeno, že to nesmí být sobota nebo neděle) a max 9 dní, pokud nejsem samozivitelka.. tak se nechám asi překvapit..

moudivlacek
24. únor 2025

je to napsáno v zákoně o nemocenském pojištění, volně k dispozici na netu

martt
24. únor 2025

Jenže na stránkách ČSSZ nemají úplně všechny informace. Když jsem potřebovala něco vědět musela jsem to hledat sama v zákoně. Uvidíš jestli ti to proplati. Každopádně sis svým způsobem ubrala dva dny OČR. Kdyby dítko nebylo ještě o víkendu zdravé a bylo potřeba ještě pokračovat v OČR tak takhle už budeš v pondělí doma zadarmo .

autor
24. únor 2025

Teď už je to asi jedno, uvidím no 🤷🏻‍♀️ příště kdyžtak budu vědět 🙂

autor
24. únor 2025

@moudivlacek děkuji za info 🙂