Pracovní problémy
Ahoj všem, pár měsíců jsem teď pracovně v Německu. Jde o to, že jsem podepsala smlouvu na půl roku, že budu jako externí zaměstnanec "vyslána" do kanceláře našeho klienta, abych mu dělala první bránu řešení problémů.
Zaměstnavatel mi nepomohl sehnat bydlení, jen mi doporučil airbnb, dokonce, podle zákona musím o německých svátcích (zjistila jsem min měsíc), liší se od českých, chodit v DE do práce (je zamčený kancl - tudíž si musím vybrat dovolenou, nebo dělat home office - mám pomalý internet, nefunguje) a německá strana zase očekává, že budu ty české chodit makat. Protože nemám co jsem v DE proplácené přesčasy, neproplácí se mi ani svátek a protože nejsem v Čr, neproplácí se mi 100%... Můžu si jen v tom měsíci vybrat náhradní volno, což také neni uplně easy, musím si plánovat dovču dopředu.
Bylo to domluvené tak, že nasotupím na půl rok - půl rok, který bude mít jak klient, tak i já na to, zhodnotit, zda to vyhovuje a chceme v tom pokračovat. Co to znamenalo prakticky - problém s bydlením, chtějí vidět smlouvu min. na rok v normálních realitkách, nebo na neurčito, půl roku je málo a pronajmou vám byt na rok a více (pokud odejdete dřív, musíte ty měsíce doplatit) - takže mám malé 1+1 a platím děsnou raketu, jsem ráda, že mám střechu nad hlavou.
Teď se mě ptali a já řekla, že bych raději zpět domů, do Čr, jsem v DE stále sama, je těžké najít kamarády, jsou uzavření a to jsem zkoušela různá cvičení, zápasy, procházky ...no nic moc. A taky nemám na to si tam moc vyskakovat a chodit do hospod a barů. čili a jasně, řekla jsem, že chci končit.
Už minulý týden mi psala manažerka, že jeslti je to pro mě opravdu tak tragické, že věci se mají tak, že semnou sice podepsali smlouvu na půl roku, ale že s klientem mají podepsáno na rok, že tam někdo bude ...a že nemají koho tam dosadit.
Dnes mi volá šéfová (měla jsem dnes den dovolené), že semnou o tom chce mluvit, že ty věci se mají takto a že jako, když jsem tam ted půl roku už skoro vydržela, tak tam půl roku ještě dam, ne? A že jako jeslti je to fakt tak strašně moc tragický a hroznýn pro mě, že to asi jako teda pochopí, ale prostě že bych vyřešila problém, kdybych tam zustala, že jsou semnou spokojení a nemají nikoho, kdo by to tam takhle dal.
Pokud tam zůstanu - budu si muset kvuli 6ti měsícům (člověk smí takhle být vyslán max 180dní v roce) zařizovat trvalé bydliště v DE, dál platit raketu za nájem. přenést daňové odvody do DE, doplatit 20-25k rozdíl na daních - protože bych musela zaplatit i těch předchozích 6 měsíců, zajistit si tam zdravotní apod.
Co si o tom myslíte?
Díky za názory.
PS. Opravdu se mi hodně stejská po domově a poslední měsíc i břečím, než odjíždím z víkendu doma zpět tam.
Není to pro tebe finančně výhodné a ještě tam trpíš. Proč bys tam zůstávala? Pokud kvůli dobrým vztahům ve firmě, tak si řekni o víc peněz.
A kde presne v Nemecku jste? Jsou velke kulturni rozdily mezi byvalym vychodem a zapadem, proto se ptam.Ja jsem tam studovala VS a pracovala a byla jsem maximalne spokojena, jasne ze zacatky byly tezke, ale pul roku to "trapeni" urcite netrvalo. Pokud zamestnavatel stoji o Vase setrvani, nebylo by mozne pozadat o zvyseni platu, tim by se hodne problemu vyresilo. Ze o Vas stoji je hezke, ale pokud se to financne nevyplaci, tak moc neni o cem premyslet. Zkusila jste se zeptat na zvyseni platu. Jinak v Nemecku je mozne si pozadat o tzv. Wohngeld, neco jako prispevek na bydleni. Preji hodne stesti pri rozhodovani!
Drzela bych se textu smlouvy, pokud jsi tam na pul roku, odesla bych presne v te dobe. Zamestnavatel si z tebe dela onuci, ty tam ani nejsi stastna. Odesla bych (pokud teda tvuj plat oproti vydajum neni supervysoky, ale za penize si vse nekoupis).
Poloz si otázku, co z toho vlastně máš? Nebo ještě lépe, napiš si Pro a proti a uvidíš. My ti těžko poradíme. Ale zkus si své myšlenky hodit na papír, někdy to pomůže. Držím palce.
Pokud zůstat, tak za jiných podmínek. Ať ti seženou a zaplatí bydlení nebo na něj přispějí, ať vyřeší problém práce o svátcích a podobně. Prostě ať ti vše zajistí. Jinak ne.
Ani se mi nechce věřit, ze někdo na takové podmínky dobrovolně přístoupí...🙄 se nediv, ze s tebou vytírají. Jsem si to fakt musela přečíst dvakrát...
Ještě pokud uvažuje, že na dalších půl roku kyvnes, tak z toho koukej něco vytěžit. Nadiktuj si podmínky, za kterých by jsi byla ochotná zůstat.

@nici121 Vrátila bych se domů. Vždyť ty jsi nenapsala ani jeden duvod, proc bys tam chtela zustat, ale spoustu duvodu, proc chces pryc. Tak je to jasné, ne?