Příspěvek na péči o dítě se zdravotním postižením

zupik81
4. únor 2015

Dnes jsem vyplnila na sociálce hromadu papírů týkající se PnP. Paní mi pak oznámila, že se následně provede "sociální šetření" v rodině a vyžádají si posudek od ošetřujícího praktického lékaře. Chci se zeptat:
- jak takové sociální šetření probíhá (budou se syna na něco ptát, zkoušet apod.)
- za jak dlouho od podání žádosti se sociální šetření provádí
- má smysl žádat psychiatřičku a neuroložku o nové zprávy, které jsou psané přímo pro posouzení nároku o PnP? Pokud jsem to pochopila dobře, všechny ty zprávy se mají sejít u praktické lékařky, která pak na základě toho píše zprávu pro posudkového lékaře.
- domlouvali jste s praktickým lékařem co a jak napíše do zprávy pro posouzení nároku PnP nebo s vámi vůbec nic neřešil?
Předem díky za vaše zkušenosti, jsem z Kladenska, takže pokud bude mít někdo informace přímo z regionu, budu ráda.

barborka09
4. únor 2015

@zupik81 Teď řešíme tento příspěvek ne na dítě ale na babičku. Řekla bych že postup by měl být podobný. Žádost s vyplněním hromady papírů jsme podávali na začátku prosince s tím že se nám ozvou ohledně toho šetření v rodině. To proběhlo začátkem ledna, teda do měsíce od podání žádosti. Paní ráno zavolala mamce že tam odpoledne může dorazit jestli budou doma. Je to sice jiná situace než máš ty, ale paní v podstatě zjišťovala závislost babičky na jiných lidech - tzn. jestli si dokáže sama uvařit, vyprat, okoupat se, nakoupit si,.... Ty to asi budeš mít trochu jinak když se jedná o dítě ale počítej s otázkami které budou směřovat k tomu jak je tvé dítě závislé vlastně na tvé péči. Nevím jak staré máš dítě, dle toho podle mě bude i sociální pracovnice směřovat otázky buď přímo k tvému dítěti, je-li ještě malé tak se budou ptát spíš tebe.
Pak nám bylo řečeno že si vyžádají zdravotní dokumentaci od obvodní lékařky pro jejich posudkového lékaře který zhodnotí zdravotní stav. S lékařkou jsme se nijak nedomlouvali. Všechny vyšetření má ona v kartě, takže to je podle mě dostačující. Stejně bychom asi nic dalšího nevymysleli. Takže jestli máš doma ještě nějaké lékařské zprávy od specialistů které jsi ještě nedala dětské mudr. tak jí je tam dones ať to máš kompletní.
No a teď jsme ve fázi že čekáme na výsledek. Těžko říct jak dlouho to bude trvat. V roce 2006 jsme tohle řešili s dědou a to tehdy trvalo třičtvrtě roku! Naprosto šílené! Peníze sice přišly zpětně od data podání žádosti, ale mě to tehdy přišlo že ta doba vyřízení byla neskutečně dlouhá. Ale byli jsme ujištěni že dnes už to jde rychleji, tak jsem zvědavá jak dlouho budeme čekat. Tak doufám že jsem aspoň trochu pomohla.

vrtelka
6. únor 2015

Mi jsme si žádali o příspěvěk v listopadu běhm 14.dnů přijela pracovnice ze sociálky sepsala si co maly umí a neumí jaké má zdravotní problémy a během deseti minut odjela.Pak přišel dopis,že je řízení pozastaveno ,to posílali papíry k lékařce,která je vyplní a pak jdou posudkovému lékaři,ktery určí stupěn závyslosti.V tydnu nám přišlo,že již byl určen stupen závyslosti a můžem si rozhodnutí přít přečíst na uřad práce do 8.dnů a ted čekám,že přijde definityní dopis jestli nám nějaky stupen uznaly nebo ne.Vyřízení trvá tři měsíce rovnou si vyřidte i průkazku ZTP a příspěvěk na mobilitu,když Vám příspěvěk bude uznán tak u prvního a druhého stupně můžete ještě žádat o 2000,-,když Váš rodinny rozpočet nepřesahuje dvojnásobek životního minima. 🙂