Sleva na dani, hrubý, čistý příjem. Jak to je?

matmisa
30. led 2020

Omlouvám se předem za hloupé otázky. Manžel si chce uplatnit slevu na dani na manželku. Jsem na rodičovské dovolené. Příjem za rok je čistá či hrubá mzda? přeplatek na daních se do toho nezapočítává? Manžel mi tvrdí, že když si mě odečte, dostane celých 24 tis. Je to tak? Já si myslím, že je to jen sleva a tuto částku určitě celou nedostanu? Děkuji moc.

jitka_cv
30. led 2020

Dostane jen tolik kolik odvedl na daních, pokud odvedl méně tak dostane méně. Určitě nedostane celých 24000 pokud tolik nedovedl. Příjem je v hrubém a počítá se i vratka za předchozí rok. Rodičovský příspěvek se do toho nepočítá.

matmisa
autor
30. led 2020

Děkuji moc. Jen vy mi píšete, že je to hrubý výdělek, druhá paní zase čistý... chodím totiž pomáhat do práce, jen trošku a manžel mi stále tvrdí, že se to nevyplatí, když nedostaneme pak 24 tis.. na daních toto odvedl

matmisa
autor
30. led 2020

Děkuji moc, máte pravdu. Četla jsem hodně právě článků a nikde to nebylo takhle pěkně popsané jako tady. Takže bohužel manžel má pravdu, já si chodím přivydělávat, ale kdybych seděla doma a nic nedělala, vyšlo by to s těmi 24 tis. stejně, že?Tady vidíte, jak sice chceme pomoc od ostatních a ono někdy to může být klamné... vám moc děkuji.