Těhotná na úřadu práce, mám nárok na nějaké peníze?

teere
17. črc 2016

Ahoj všichni 🙂 Ráda bych se s podělila a zároveň požádala o pomoc. Je mi čerstvých jednadvacet,před více jak týdnem jsem měla dostat menstruaci,která se nedostavila. Tušila jsem důvod,ale nechtěla jsem si ho přiznat. Dnes mě mé obavy dostihli a udělala jsem si test,který je pozitivní. Problém je,že jsem posledního května odešla z práce na dohodu,kvůli zaměstnavateli. Jsem teď vedená na úřadě práce. Těhotenství v mém věku ještě opravdu plánováno nebylo. Nevím co mám teď dělat. Bez práce,skoro bez příjmu a těhotná. ☹ Dítě pryč určitě nedám. Jen nevím co teď bude... mám nárok na nějaké peníze od úřadu práce?
Moc všem děkuju!! 🙂

andelka
17. črc 2016

Záleží na mnoha věcech,bez se zeptat na up jestli máš nárok na podporu. O těhotenství říkat nemusíš. Po porodu budeš brát rodičovský příspěvek. Pak musíš pořešit výživné na sebe a dítě,zda budeš žít s otcem dítěte nepíšeš, dalsi příjmy závisí zase na mnoha věcech,zda máš nárok. Kde bydliš,s kým..

blondynka400
17. črc 2016

@teere jsi úplně na začátku, těhotenství na tobě není vidět. Najdi si jinou práci, i když nebude třeba nejlépe placená. Budeš mít potom MD a i teď se ti bude každá koruna hodit.

teere
autor
17. črc 2016

Bydlím s přítelem už 3 roky v domečku. V bydlení a podpoře od otce problém není,jen ta práce.
Jsem po operaci páteře,takže doporučení,že cca od 5 měsíce ležet a dávat na sebe pozor,porod císařem. Tak nevím jestli hledat práci když za "chvíli" budu muset být na neschopence.

andelka
17. črc 2016

@teere aha tak to je fajn. Zašla bych na UP,zjistit co a jak. Práci nastálo hledat asi už ne. Taky jsem byla na UP celé těhotenství,otehotnela jsem tak měsíc po evidenci. Bylo to po škole,dite přišlo dřív než práce,necekala jsem to.
Do porodu moc příjmu asi mít nebudeš,a pak Rp. Ostatní závisí na společných příjmech.
V tehu holt budeš závislá na chlapovi.

pajita
17. črc 2016

Pokud si byla zamestnana min. rok a max. hledani prace rok (rok prace, rok nezameatnana, ty mas ??? prace a ?? mesicu nezamestnana) tak bys mela mit narok na penize... Pokud mas takove zdr. problemy tak urcite si nehledej praci pokud uz o tom vi nejaky lekar, ale zase kdyz si najdes praci a budes na neschopence mas penize... Zalezi jen na tobe, ja byla 2 roky nezamestnana (zila v zahranici, kde jsem byla na cerno) a nic nemela, ale to jsem vedela a partner nas zivi, pak jsme se bavili kvuli rodicaku a to je delsi kapitola... Hodne steati 🙂

teere
autor
17. črc 2016

@andelka děkuju 🙂 No já ještě studuji dálkově,takže Vš nedokončená,práce žádná..

teere
autor
17. črc 2016

@pajita práci jsem měla 2 roky,na úřadu jsem 2 měsíce. Ve středu tam jdu tak se zeptám. Jen jsem to ještě nechtěla nikomu říkat.. ale děkuji 🙂

andelka
17. črc 2016

@teere to zvládneš. Hlavní je abyste byli s miminkem v pohodě. To důležité máte a to taky půjde. Na tom up se zeptej. Nežádala jsi o podporu hned při registraci?

teere
autor
17. črc 2016

@andelka podporu ano. Tu mám,ne vysokou ale mám. Ale do října. A pak už nemám na podporu nárok a myslím,ze rodicak pak na výběr nemám,dají mi ho na 4 roky automaticky. Nebo se mýlím?

andelka
17. črc 2016

@teere aha ,takže dotaz zní vlastně jak? Podporu máš,z up nic jiného nedostaneš až ti po 5m skončí. Bydlení máš,partnera taky,do nemůžeš.. tak jedině zkusit nějaké dávky,ale pokud partner pracuje,tak asi nebude nic. Holt se o tebe a dítě bude muset postarat on.
Do ochranné doby po ukončení pracovního poměru se nevejdes,takze od porodu rodičak,bez mateřské. Ale pokud otec dítěte splňuje požadavky,muzes díky tomu zvolit délku,resp.mesicni výšku rp jinou než na 4 roky.

peetulkka
17. črc 2016

@teere Ahoj,pokud mas podporu a ta ti dobehne,pak nemas na nic narok jestli jsi hlasena s pritelem v jedne domacnosti tak se pocita i jeho prijem.Tudiz,mate nad zivotni minimum a muzes se jit bodnout stejne jako ja.A to mam jesre temer 7leteho kluka a stejne nic nedostanu takze nas zivy tatka.No a ridicak si pak muzes udelat na pritele pokud je zamestnanej a pracuje vic jak rok.

peetulkka
17. črc 2016

@teere rodicak ne ridicak🙂

teere
autor
17. črc 2016

Super. Tak aspoň něco. Zkmrknoutbrigosce alespoň po nějaké brigosce. Abych nebyla úplně závislá 😉