Uzavření školek a pracovník v sociálních službách. Jak to je?

9. dub 2021

Hezký den všem, rada bych se zeptala, jak je to s otevřením školek od 12. dubna. Pracuji v sociálních službách a mám čtyřleté dítě. Zjistila jsem, že pro některé menší, jejichž rodiče pracují v soc. službách, bude školka otevřená. Na stránkách naší školky je napsáno, že školka je od pondělí otevřená pouze pro předškoláky. Do školky jsem se nedovolala a žádné informace mi nepřišly, tak teď nevím, zda jsem od pondělí dál doma s očr nebo ne.
Nevíte někdo jak to je? Jestli má školku pripadne povinnost otevřít i pro vybrané profese nebo je to na zvážení vedení školky? Co potom platí pro mě, jakožto rodiče?

victress
9. dub 2021

Pokud patříš mezi zaměstnance uvedené v § 115 odst. 1 a další zaměstnanci v sociálních službách podle zákona č.
108/2006Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, tak ano, školka se ti musí postarat o dítě, i když není předškolák. je to její povinnost.

bara88
9. dub 2021

spíš napiš i mail ,do školky se moc nedovoláš pokud tedy nemáš tel přímo na ředitelku

bervidova
9. dub 2021

kolegyně má tříletku a volala dneska jejich ředitelce a ta že beze všeho, že už mají jendu holčičku další přihlášenou. Druhá kolegyně volala do naší školky a prý není místo, je 54 předškoláků, budou je dělit do skupin. Řeknu to tak, že manžel směnuje a máme možnost to vykrýt a zajistit, ale pokud bych tu možnost neměla, tak vůbec nebudu s ředitelkou diskutovat o tom, zda ji vezme,ale v kolik a do jaké třídy má přijít. Prostě je to dané a je to jejich povinností.

autor
9. dub 2021

Díky za odpovědi, tim, že naše školka nic neposlala, pouze rodičům předškoláků, jsem to zjistila víceméně náhodou... nejsem přímo sociální pracovnice, ale pod pracovníka v soc. službách bych spadat podle všeho měla.
Jsem navíc těhotná a balancuji mezi tím, že dcera potřebuje kolektiv, ale zároveň bych celkem ráda zůstala zdravá... každopádně jsme z toho právě teď trochu na nervy...

autor
9. dub 2021

Nikde jsem právě nenašla, zda se pro školky jedná o doporučení nebo povinnost.

autor
9. dub 2021

@victress díky, tohle jsem četla, ale jasně mi z toho nevyplynulo, zda je to povinnost pro školku. V podstatě ke tam napsáno, že rozhodnutí o organizaci bude na vedení. Naše školka má jen 2 třídy, tak možná podle naplnění kapacity... budu doufat, že v pondělí se dovolám a dozvím se víc. Mail jsem taky poslala...

bara88
9. dub 2021

ono je to těžko jak naplní kapacitu tak potom vzít nemohou víc dětí ale zase nevěřím tomu že by to naplnili.pokud je hodně předškoláků,třeba jak tady paní píše přes 50,tak to potom musí být hodně velká školka která má dost personálu ne

autor
9. dub 2021

@bara88 vůbec netuším právě, dočetla jsem se, že třídy můžou mít jen 15 dětí, což u nás znamená max 30 dětí. Ale kolik máme předškoláků vůbec netuším. Myslím si, že tolik jich nebude.

bara88
9. dub 2021

ano můžou být ve skupinkách po patnácti ale pokud máte školku s padesáti dětmi tak tak 30 předškoáků určitě nebude

eva118
9. dub 2021

Ano, děti sociálních pracovníků mohou nastoupit. Učitelky ti asi nic neposlaly z toho důvodu, že neví, jaké je zaměstnání rodičů dětí. My jsme třeba všechny obvolávaly, abychom věděly, kdo další nám nastoupí- nemáme nikde značeno zaměstnání rodičů.

autor
9. dub 2021

Díky za všechny odpovědi, naštěstí pondělí nemívám pracovní den, tak budu vše obvolávat... teď už asi víc udělat nemůžu, ale jsem nakonec ráda, že jsem se k tomu dostala alespoň náhodně...