Zapisuje se dítě do občanky? Musí být v OP obou rodičů?

alexovka
8. únor 2016

Ahoj, potřebuji poradit, jak je to se zaspáním dítěte do OP. Řeším změnu trvalé adresy, abychom měli všichni 3 stejnou, ale pak jsem si uvědomila, že asi nemá smysl teď žádat o změnu adresy, požádat o nový OP, když v srpnu se nám narodí prcek a znovu žádat o nový OP. Nevím, zda se do nových OP vůbec dítě ještě zapisuje, pokud ne - jaký jiný doklad (kromě rodného listu) k dítěti rodič má? A musí mít prcka v OP oba rodiče? Předem díky za odpověď.

j.a.n.i
8. únor 2016

Dítě se do OP už dlouho nezapisuje a dítěti můžeš nechat udělat vlastní OP.

denousek
8. únor 2016

dítě už se do op nezapisuje... jestli chceš doklad tak budto pas a nebo taky op.už se dělají i malým dětem,slouží jako cestovní doklad.--..

terry1512
8. únor 2016

Děti se už do OP nazapisují.A myslím že žádný jiný doklad o tom že dítě je vaše krom RL není.

berenika39
8. únor 2016

Dítě má svou občanku, má pas. A vy k němu Rodný list🙂. Do nových OP se nezapisují.

tutankhamun
8. únor 2016

Přesne tak k rodičům do OP se dítě již nepíše. Jen teda trvalé bydliště má myslím po matce takže pokud chcete ho mít stejně tak bych naopak si jí teď vyměnila, protože potom by se muselo řešit po narození i u dítěte, takhle by to bylo automaticky. A pokud budete cestovat po Evropě tak OP lze vyřídit za 50 kč po předložení RL a nebo pokud budete cestovat dál tak pas za 100Kč pokud teda od ledna nezdražili. Samozřejmě že dítě si musí být podobné takže většinou cca po roce je třeba vyměnit i když skutečná platnost je na 5 let.

hrozinka8
25. čer 2016

Zdravím a děkuji za tento dotaz a odpovědi, mám úplně stejný "problém". Takže to chápu dobře, že pokud se nechystáme brzy vycestovat, stačí dítěti rodný list? děkuji🙂

claire90
25. čer 2016

@hrozinka8 ano v ČR nic jiného není potřeba 😉 až budete mít v plánu cestu přes hranice, tak dle toho kam pojedete necháš udělat potom OP (50,-) nebo pas (100,-), je zbytečné to vyřizovat hned, jelikož miminka se měněj neuvěřitelně rychle, takže pak třeba půlroční už si nebude až tak podobný a měl by se doklad obnovit 🙂