Zástava bytové jednotky. Je to možné bez našeho vědomí?
Prosím, je tu někdo kdo rozumí problematice zástavy bytu? Máme rodinný dům, ten je rozdělen na 2 bytové jednotky. Jednu vlastním já s manželem, druhou sestra s manželem. Můžou oni dát do zástavy bance svoji bytovou jednotku bez našeho vědomí? Máme společné chodby, vstupní dveře, sklepy a zahradu.
ANO zastavit ji může a pokud se cokoliv stane se zastavenou ideální polovinou, tedy věřitel se uspokojí prodejem, může jít do dražby bez souhlasu druhého spoluvlastníka, i když není jasně definované co přesně tato polovina znamená. V praxi potom takové prodeje formou dřažby ideálních polovin využívají spekulanti. Druhému spolumajiteli potom nezbývá než se dohodnout na dalším postupu jak s nemovitostí nakládat.
Pokud je na katastru vedena každá bytová jednotka zvlášť, tj. že má svoje vlastní číslo, tak může. Obdobný princip je zastavení bytové jednotky jako např v paneláku nebo jiném bytovém domě.
@zuzangel tohle bude asi jen dvougeneracni rodinny dum s jednim CP co jsem tak pochopila...
Pokud mate stejne cislo popisne a v katastru jento vedeno jako jedna nemovitost ale dle vlastnictvi mate kazdy 1/2,musi dat do zastavy celou nemovitost...resili jsme to stejne s 3 generacnim barakem ktery ma 2 vlastniky a jedno cislo popisne...Rozdelit to na dve cisla popisne bohuzel nejde..takze si myslim ze dat do zastavy pouze jejich polovina nejde...
Řešila jsem něco podobného nedávno a je to tak, že pokud je na katastru uvedeno že jde o dvě bytové jednotky s vymezením společných prostor atp. tak ano můžou se svou jednotkou disponovat jako vlastníci dle ctěné libosti, lze takto bytovou jednotku i prodat a vám můžou dát akorát předkupní právo, ale ani to nemusí, pokud to nemáte smluvně ujednané.
Ovšem pokud na katastru není uvedeno a vymezeno že jde o dvě bytové jednotky, tak nemůžou bez vašeho souhlasu prakticky nic, stejně tak ani vy. Každopádně v případě exekuce, například, může v tomto případě vykonavatel (exekutor) i na váš majetek, protože jste jedna nemovitost...
Přeji mnoho zdaru při řešení, je to veliká zábava 🤒
Jestli máte rozdělený dům ,podíly na společných prostorách a v KN jsou dvě jednotky (čp jedno) tak si mohou dát zástavní právo na svoji část. Pokud máte ideální polovinu, tak bez vašeho souhlasu zástavu dát nemohou.

@ligurka na katastru je dům veden takto rozdělený, jako dvě jednotky?