Žijem, pracujem v ČR - budem rodiť, zostanem v SR cca rok a pol kvôli manželovej stáži
Ahojte,
som v koncoch..doslova..zamotaná v "systéme"..
som slovenka a manžela mám slováka. Už 4 roky žijeme, pracujeme v ČR. Na začiatku roka (budem v 8mesiaci tehotenstva) sa budeme sťahovať na Slovensko, kvôli manželovej práci (je to stáž - teda zamestnanec vyslaný do zahraničia na určitú dobu - cca 18 mesiacov, jeho firma mu bude platiť socialku a zdravotku v ČR) a budem tam aj rodiť.
Prosím viete mi poradiť čo všetko je potrebné vybaviť? (prípadne,..budem mať nárok na materskú aj rodičovský príspevok keď sa na rok a pol odsťahujem na Slovensko a vrátime sa potom späť do ČR?)
Neviem či aj v mojom prípade bude platiť že keď manželovi bude jeho firma odvádzať sociálku/zdravotku tak bude aj mne tam odvádzaná...prechodný pobyt tam samozrejme tých 18 mesiacov mať nebudeme)
Bola ste niektorá v rovnakej/podobnej situácii?
Ďakujem
Marlen
@marlen_ka87 no a koncem roku si teda v práci budeš vybírat dovolenou, když nástup na md máš později nebo jak to uděláš, že odjedeš? pokud jsi na dovolené, jsi dále zaměstnaná, nic se v rámci ppm nemění.
@blahova_andrea s našou HR som dohodnutá že posledných 5dní v januári si miniem tak že využijem ešte posledné prenesené dva dni dovolenky a využijem 3 sick day
na MD nastupujem 9/1 tzn, že potrebujem vykryť 2,3,4,5,8 január a tou dovolenkou a sick day-om by to šlo
@marlen_ka87 pak nevidím důvod, proč by měl být problém. pokryto máš oficiálně do nástupu do mateřskou. kde se fyzicky zdržuje je každému v tomto případě jedno. jen nevím jak moc dopředu ti dá gynekolog ten papír na mateřskou, aby jsi ho odevzdala v práci. pokud vyřídíš papíry a odjedeš, tak pak ti budou posílat na uvedený účet peníze a můžeš být v podstatě kde chceš. na md máš nárok, máš odpracováno. horší je to s tím rp, no.
@blahova_andrea aj ja si myslím že s RP to bude horšie :(
Ahojte,
tak formulár S1 vybavený, čakacia doba je 30dní tak budem čakať ale dúfam že to bude v pohode. čo sa týka PPM malo by to byť ok..ale ešte som neriešila tie RD. Neviete kto mi ho bude vyplacať tym že budem na slovensku? či český alebo slovenský úrad práce? nechce sa mi tam velmi ale budem to musieť riešit ach..
@marlen_ka87 nejde o RD, ale RP a kdo ti má vyplácet se tu jaksi stále neví. myslím, že hodně žen čeká, jak dopadneš, že je osvítíš 😉
@blahova_andrea ano myslela som RP 😂
@zvedavec2 Wow! Skvele. Dakujem
ahojte,
ospravedlňujem sa že to trvalo tak dlho ale tu je odpoveď na moju otázku ktoré sa o danú tému tiež zaujímali.
na úrad práce sociálnych vecí a rodiny som napísala nasledovný dotaz + odpoveď (aby sme si to pekne cele zosumarizovali 🙂 :
1) s manželom sme obaja slovenskej národnosti a obaja máme trvalý pobyt na Slovensku v BB.
2) v roku 2013 sme sa na 5 rokov odsťahovali do ČR, kde sme obaja pracovali a platili odvody.
3) od 9.1.2018 nastupujem na materskú dovolenku (materskú mi bude vyplácať česká sociálna poisťovňa nakoľko som tam platila odvody a mám odpracovaných 270 dni za posledné dva roky), ale manžel je od 2.1.2018 vyslaný na SR na stáž (zostane zamestnancom českej firmy), tzn. od 2.1. 2018 budeme opäť bývať na Slovensku a tu budem aj rodiť. (dieťa bude mať SR občianstvo)
4) prosím viete mi poradiť v ktorej krajine budem mať nárok na rodičovský príspevok v prípade takýchto okolností? Podľa môjho názoru by mal byť uplatniteľný na Slovensku, ale nie som si istá. (na Vašej stránke som našla aj formulár - žiadosť o RP, a v prípade že mi RP bude uznaný/vyplácaný na Slovensku tak sa tam ešte píše: "K uplatneniu nároku na rodičovský príspevok je potrebná informácia zo sociálnej poisťovne o nároku na materské, od ktorej sa odvíja nárok na rodičovský príspevok.” - s týmto by nebol potom problém, keď mne bude materská vyplácaná z českej sociálnej poisťovne?)
Odpoveď:
Dobrý deň,
Podľa Vami zaslaných informácii vo veci uplatnenia rodičovského príspevku na území Slovenskej republiky Vám dávame na vedomie, že pokiaľ Vám a otcovi dieťaťa naďalej trvá pracovný pomer na území Českej republiky / aj keď otec dieťaťa bude vyslaný pracovať na Slovensko, česká firma je naďalej jeho zamestnávateľom primárne kompetentným členským štátom Európskej únie na výplatu rodinných dávok je naďalej Česká republika.
V zmysle článku 68 Nariadenia (ES) č. 883/2004 platia pravidlá prednosti. Ak sa počas rovnakého obdobia a pre tých istých rodinných príslušníkov dávky poskytujú podľa právnych predpisov viac ako jedného členského štátu, uplatňujú sa tieto pravidlá prednosti: a) v prípade dávok splatných viacerými ako jedným členským štátom na rozličných základoch, je poradie prednosti: po prvé, nároky vznikajúce na základe činnosti ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, po druhé, nároky vznikajúce na základe poberania dôchodku a napokon nároky vznikajúce na základe bydliska.
Pretože oprávnená osoba vykonáva zárobkovú činnosť v Českej republike, primárne kompetentné na výplatu rodinných dávok je Česká republika .
V zmysle nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia v znení neskorších predpisov - Hlava II – Určenie príslušnosti právnych predpisov, článok 11 – všeobecné pravidlá, ods. 3 písm. a), osoba vykonávajúca činnosť ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba v členskom štáte podlieha právnym predpisom tohto členského štátu.
takže v tejto mojej zapeklitej situácii to znamená že aj materská aj rodičovská mi bude vyplácaná z ČR (tak dúfam že keď pôjdem o neho požiadať že to tak aj bude)
@marlen_ka87 vďaka za info, tak možno skús napísať aj na úrad v ČR, aby si si bola úplne istá. A ako to bude so zdravotným poistením a detským lekárom a tvojim lekárom a pôrodom?
@slimacikmia ahojky, presne rovnaky dotaz som polozila UPSVaR v ČR 🙂 tak uvidíme.
co sa týka poistenia musela som si vybavovat formular e106 na zaklade ktoreho môzem uplatnovat zdravotnu starostlivost aj v SR aj ČR
@marlen_ka87 tak to vyzerá v pohode 🙂
@marlen_ka87 ahoj 🙂 momentálne som v podobnej (aj keď nie v úplne rovnakej situácii ako ty - ja dieťa porodím v ČR, ale tiež sa plánujeme po pár mesiacoch od pôrodu presťahovať na Slovensko). Môžem sa opýtať, ako ti to napokon dopadlo? Dostávala si RP z Česka? Ja som písala na slovenský i český úrad práce. Zo slovenského mi prišla v podstate rovnaká odpoveď ako tebe (t. j. že nárok na RP mám v Česku), ale z českého bola odpoveď dosť nejednoznačná (samé všeobecné informácie bez toho, aby potvrdili, že u nich ten nárok skutočne budem mať). Preto by som ocenila skúsenosť niekoho, kto si tým celým už prešiel. Ďakujem 🙂

ahojte,
zatiaľ to ide veľmi pomaly, ale zistili sme čo sa týka zdravotky že presne tak ako ste už niektoré spomínali, budem si musieť vypísať formulár E106, na základe neho sa zahlásim do slovenskej akejkolvek zdravotky kde mi vystavia preukaz. a to iste sa bude musiet spracovať po narodení dietatka.
čo sa týka materskej tak dúfam že nebude problém..trošku blbo mi to vychádza pretože nástup na MD mám od 9/1/2018 a my už od 1/1/2018 chceme byť v Bratislave...
tak teraz sa bojím že ak ma všade odhlásia už koncom roka tak nebudem mať nástup na MD podľa zákona..