icon

2 roky otevřené tekuté sladidlo. Je bezpečné jej použít do dortu?

mili11111111
7. lis 2025

Ahoj mám dotaz peču dort a dělal jsem krém nikdy mo c nedávám cukru a používám umelw tekute sladidlo, používám hrozne málo takže už ho mám asi cca 1 a půl možná něco víc,datum trvanlivosti je až do 9 .2026 takže tak hel je v pohodě ale bylo dlouho otevrene ,tak právě teď nevím uvědomila jsem si to až jak už mám krem udělaný ochutnavala jsem ho a přišlo mi normální sladké, nevím jestli můžu dort dokončit štíhlé krémem nebo to budu muset všechno vyhodit a udelat vše znova ach jo vůbec meto nenapadlo ,používala jsem ho i nedávno a nic mi nebylo stoho jenže teď nevím dort bude jist i holka Co je těhotná v druhém trimestru tak nevím ona mi tvrdí zeto nevadí určitě že tomu nemůže nic být protože jsem jito říkala že to budu muset dělat znovu tak teď nevím co myslíte jeto ok nebo radši vyhodit chutná normálně a nedávno jsem ho pouzila a jsem ok dik za ráda

1pomnenka
8. lis 2025

Umělé sladidlo je chemie, nemá se v něm co zkazit. Já bych ho do dortu nikdy nedala, ty jsi na něj možná zvyklá a tak ti nevadí, že po něm zůstává v puse pachuť. Vadí mi xylitol z březového cukru, i přírodní stevie, ale vím, že někdo používá a nemá problém. Pokud nemáš diabetes, použij raději čekankový, datlový nebo podobný sirup. Nikdy bych nikomu, kromě diabetiků nenabízela dort s umělým sladidlem, protože umělá sladidla jsou humpl, vždy lze dát jen malé množství cukru a dort bude chutný. Zapracuj na tom, aby tvůj dlouhý dotaz nebyl jen ve dvou větách, používej častěji interpunkci.

hanka_12345
8. lis 2025

umela sladidla bys nemela vubec pouzivat, pokud nejsi diabetik. Muze ti to docela poskodit zdravi. Samozrejme v tomto pripade by to bylo treba pro tu tehotnou jednorazove tak to se nic nestane ale z dlouhodobyho hlediska nic moc

staci si otevrit google
Umělá sladidla mohou být škodlivá, ačkoli se považují za bezpečná v rámci povolených denních dávek. Mezi potenciální rizika patří negativní vliv na střevní mikrobiom, zvýšené riziko metabolického syndromu, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.