icon

Jak připravit dort bez lepku a laktózy?

avatar
terez998
7. zář 2024

Ahoj chci se zeptat poprosily me o dort k narozeninam jenze .. ma byt bez lepku, laktozy a alergie orechy soja prosim nemate nekdo recept na piskot i krem prosim 🙂

avatar
blondynka400
7. zář 2024

@terez998 můžeš udělat tak jak jsi zvyklá, jen použít do korpusu bezlepkovou mouku a třeba pudinkový krém, ale použít bezlaktózové mléko a máslo nahradit rostlinou formou (tady bych se asi zeptala, dost lidem co nesnáší laktózu máslo nevadí).
A nebo pak udělat roládu, je přirozeně bez lepku a fakt výborná: https://www.toprecepty.cz/recept/18936-slehacko...
Šlehačku opět použít bez laktózovou. Teď nedávno jsem z ní dělala dort ve formě housenky, 2 rolády bylo jako tělo, nožičky jsem udělala z podkladového papíru a hlavička byla z ovoce (ananas, oči hroznové víno a pusinka z papričky) a mělo to fakt úspěch. Ne vždy musí být dort kulatý 🙂

avatar
slunea
7. zář 2024

prosím, doptej se, jestli má být jen bez laktózy nebo celkově bez mléka. Podle těch ostatních potravin mi totiž přijde, že konzumentovi vadí bílkovina kravského mléka a v tom případě se nemůže použít nic z mléka!

Když ještě děti nemohly mléko, dorty jsem dělávala se zlatým Alsanem místo másla, má neutrální chuť. Šlehačku jsem používala kokosovou - chladila jsem kokosové mléko v lednici a šlehala pak jen tuhou část. Kupovala jsem jen čistá kokosová mléka bez zahušťovadel, dobrou zkušenost mám s Real Thai ze zdravé výživy, špatnou s mlékem z Billy. Zajímavý počin je Rama Crema. Chutná podobně jako šlehačka. S tou by to mohlo být nejjednodušší. Pozor na rostlinnou šlehačku Hole/Hulala, do které sice dali rostlinný tuk, ale bílkovinu mléčnou. Zakysaná smetana bývala fajn PlantOn. Měli v Lidlu.
Krém do medovníku jsem dělala z karamelového pudinku dělaného v kokosovém mléce (mléko hlavně nepřevařit, jinak se oddělí tuk).
Ohledně chuti není dobré se spoléhat na chuť náhražek - tj. ten Alsan určitě šlehat s něčím, co má chuť, třeba s pudinkem vařeném v ovocném pyré/šťávě.
Šlehačku z kokosového extraktu je dobré lehce přisladit, sama o sobě totiž nasládlá není. Pak je chuť ok, i když ten kokos tam je cítit.
Pokud může vejce, je fajn bezé/pusinky. Alespoň něco pak na tom dortu chutná normálně.

avatar
terez998
autor
8. zář 2024

@slunea ma byt uplne bez mleka a hlavne ma alergii na orechy a soju a ja si nevim rady prave ze mam skvely kokosovy krem cokoladovy ale kokos je orech ne?

avatar
slunea
8. zář 2024

@terez998 ahaa, vidíš. Kokos vadit nemusí, je to peckovina. Zeptej se jich.

avatar
somalicats
8. zář 2024

@terez998 Osobně bych do toho nešla. Pokud je to multialergik, bude dost pravděpodobně reagovat i na kontaminaci - předpokládám, že nejsi profi pekařka a že nemáš oddělený provoz pro bezlepek, že pečeš doma. A pokud sama nemáš bezlepkovou domácnost, může být na průšvih zaděláno.

avatar
miryp
8. zář 2024

Nechci být zlá, ale vždyť nejsi schopna rozlišit ani rozdíl mezi ABKM a IL. Pochybuji současně, že máš doma oddělené nádobí, ráfky, plechy, atd. na lepek a bezlepek. Pochybuji tedy, že jsi schopna ohlídat kontaminaci a ve výsledku i přes veškerou snahu a chuť vyhovět můžeš oslavenci zadělat na zdravotní problémy, pokud reaguje anafylakticky, tak i ohrozit jeho život... Pokud nemáš zkušenost ani potřebné zázemí, neber tu zakázku.
Mám doma multialergika a v rodině celiaky, lidi s alergií na mléčné bílkoviny a lidi s laktózovou intolerancí a člověku, který nemá žádnou zkušenost, bych takový úkol nesvěřila, riziko je příliš velké...