Náplň do narozeninového dortu při ABKM. Jaké děláte krémy?

kemija
4. dub 2021

Milé maminky pekařky, moji rošťáci budou mít druhé a čtvrté narozeniny. Oba mají ABKM. Mléko v pečené podobě tolerují. Buď jsem dělala dorty, kde místo krému byly buď jablka s pudinkem a nebo kokosová smetana z Lidlu. Nicméně bych chtěla změnu a udělat něco více kompaktnějšího🙂. Dáte mi inspiraci, jaké děláte krémy při ABKM?

blondynka400
4. dub 2021

@kemija za mne je super třeba krém z kešu oříšků. Krém
1 a 1/4 hrnku naturálních kešu
1/2 hrnku kokosového mléka z plechovky
2 lžíce šťávy z citronu
cukr dle chuti, případně se dá nahradit různými sirupy.
vanilka
Kešu ořechy alespoň 30 minut máčet (lepší je třeba 2 hodiny). Následně ořechy rozmixovat mixérem a přidat kokosové mléko, šťávu z citronu, cukr nebo javorový sirup a vanilku.

Nebo je pak ještě druhá varianta, postup s kešu ořechy je stejný. V druhé míse vyšlehat buď české ghí, případně Alsan bio s moučkovým cukrem, přidat maličko rumu (pro chuť) a pak vše vyšlehat v kompaktní krém dohromady.

A ještě třeba třetí, uvaříš puding z vody (cca 400ml na jeden puding), po vychladnutí smícháš se základem viz výše.
A čtvrtý uvaříš kaši z mandlového mléka (cca 500ml) + 5 lžic polohrubé mouk + 3 lžíce kakaa. Vaříš do zhoustnutí (v případě malé hustoty přidáš mouku), po vychladnutí smícháš se základem viz výše.

Možností je spousta 🙂

kemija
autor
4. dub 2021

@blondynka400 je moc děkuji, ale já hloupá nenapsala, že kešu, pistácie a arašídy nemůžou. Ale zní to velmi zajímavě 🙂 myslím, že pro nás s mužem bych to zkusit mohla 🙂

blondynka400
4. dub 2021

@kemija aha 😀 Tak ten poslední z té čokoládové kaše je fakt hodně chutný krém 🙂 Jako já ten z kešu mám děsně ráda, v té první variantě se dá udělat čistě raw. Ale když je nemůžou, je to jasné, že to není ideální.

pekuka1989
4. dub 2021

@kemija Syn ma alergii az ted a presli jsme hodne na veganske...jestli mohou kokos, tak me se osvědčil...krem i ted do dortu k narozeninam budu opet dekat ze ztuhlého kokosoveho mleka(24h v lednici) v plechovce(chutove lepší dle nas v Lidlu)...to rozsleham a do vegan zakysané smetany(taky Lidl) dam trosku ztuzovace šlehačky...delali jsme s coko bezlepkovym pisketem...2 vrstvy kremu a nahoru maliny a boruvkami...nezbylo...

kemija
autor
5. dub 2021

@pekuka1989 to zní zajímavě, díky moc 🙂 kokos může, takže určitě zkusím.

sharka88
5. dub 2021

Pokud můžete mák, tak používám makovokokosové máslo (nevím, zda vyrábí ještě někdo kromě Nutspread - mák a kokos ve vyrovnaném poměru) a pudink ze škrobu (buď jen z vody nebo voda + kokosové mléko). Pudink a máslo míchám 1:1. Na celý dort, tj. promazání a vrchní vrstvu včetně boků a zdobení spotřebuji zhruba 0,5 kg másla. Syn mi reaguje i na stopy mléka, takže u nás byl problém najít i škrob bez stop. K makovému krému se výborně hodí borůvky.

janule1940
5. dub 2021

2 čokoládové pudinky uvařit v 400ml rostlinného mleka,nechat zchladnout,vyslehat bio alsan s cukrem,po lzicich zaslehavat studeny pudink.ve vodní lázni rozpustit vysokoprocentni cokoladu bez mleka,po troskách zaslehat do krému.je výborný,skvele drží,jde s nim i zdobit.